Hírek

Uniós támogatás a balatoni komp-projektnek

2010. február 8. | Kategória: Hírek
A Új Magyarország Fejlesztési Terv közlekedési operatív programjából (KÖZOP) juthat 100 százalékos támogatáshoz az új kompjárat megvalósíthatósági tanulmányának elkészítése, amelyhez hamarosan – a kiértesítést követő támogatási szerződés aláírása után – közbeszerzési eljárást indít a hajózási cég.

Lain Ferenc a projektgazda Balatoni Hajózási Zrt. műszaki igazgatója elmondta, a térségben felmerült igény miatt már négy éve dolgoznak a projekt előkészítésén, több millió forintot elköltve minden lehetséges előtanulmányra, de az eddigi taktika nem vált be. Sem régiós szinten, sem részeire bontva nem sikerült uniós támogatást nyerni a beruházáshoz. – A mostani döntés egyelőre maximum 50 millió forintig terjedő támogatásról szól, de nagy áttörést jelent, hiszen jelzi, hogy mind a kormányzat, mond az irányító hatóság támogathatónak tarja a beruházást. A további támogatás így kifejezetten szakmai alapon, a részletes társadalmi vita után, a megvalósíthatósági tanulmány alapján dőlhet el – tette hozzá.

Korábbi tájékoztatás szerint a második balatoni komp ügye már régóta élvezi a régió vezető szervezeteinek támogatását, azonban a közlekedési tárcáét csak az elmúlt fél évben nyerte el. A mellette szóló érvelések szerint közlekedési, környezetvédelmi előnyökkel járna, és újabb turisztikai vonzerőt teremtene az üdülőrégióban.

A Fonyód-Badacsony között tervezett kompátkelő csökkentené a szántódi rév és a Tihanyi-félsziget, valamint a tó nyugati településeinek terhelését, közvetlenebb összeköttetést biztosítva déli part mentén haladó M7-es autópálya és az északi part között. Az 5,5 kilométeres Fonyód-Badacsony közötti távot az új kompjárat 20 perc alatt tenné meg. A meglévő kikötők, utak átalakítása, hajók beszerzése, valamint a járulékos infrastrukturális beruházások mai áron 7,5-8 milliárd forintba kerülnek. Az új 60-65 méter hosszú komphajók 48-50 autó és az egyéb terheléstől függően 350-1 000 utas szállítására lennének képesek. Az előtanulmányok szerint ezen a személyhajózási útvonalon jelenleg évente 100-120 ezer utas közlekedik. A személyforgalom átvételével önfenntartó lehet az új kompjárat, a szállított gépjárművek utáni bevétel pedig már hasznot hozna. A becslések szerint a szántódi rév gépjárműforgalmának 20-25 százaléka, évi 70 ezer autó terelődne át az új kompjáratra, és minimum még egyszer ennyi jármű szállítására lenne igény évente.

Lain Ferenc hangsúlyozta, szeretnék legkésőbb április végéig lebonyolítani a közbeszerzést. Egy teljes balatoni szezon közlekedési viszonyainak, terhelhetőségének pontos mérésére van ugyanis szükség a megvalósíthatósági tanulmányhoz. A beruházás a további támogatása esetén két éven belül készülne el, vagyis ha a részletes tanulmányok igazolják a létjogosultságát, leghamarabb 2013-tól közlekedhet a második balatoni kompjárat.

Forrás: MTI


Pályázati felhívás Egri HVI cím elnyerésére

2010. február 8. | Kategória: Hírek
Pályázati felhívás az egri kistérség Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) cím elnyerésére.

Geoláda lesz a "magyar Maginot-vonal"

2010. február 8. | Kategória: Hírek
Uniós pénzből felújítják a „magyar Maginot-vonal” néven emlegetett 600 km hosszú bunkerrendszer egy részét, ahová geocaching túrákat álmodtak a kivitelezők.

Példás a civilek pályázati aktivitása a IV. tengelyes pályázatokban

2010. február 8. | Kategória: Nekik sikerült
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében 2009 második félévében a IV. tengelyre kiírt pályázatokkal a helyi sportélet, a helyi gyűjtemények, a
gasztronómiai rendezvények palettája, a kisebbségek kultúrájának gazdagítása a
cél. Sokan látnak fantáziát és fejlődési lehetőséget e pályázati forrásnak
köszönhetően.

Sikeres pályázók ünneplése Szügyben az Ipoly menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülettel

2010. február 8. | Kategória: Nekik sikerült
Ünnepséget rendezett Szügyben az Ipoly-menti Palócok Térségfejlesztő Egyesülete január 15-én azon sikeres pályázók számára, akik az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengelyének turisztikai célterületén támogatást nyertek.

Markó Antal elnök köszöntötte a nyerteseket, majd a megjelent országgyűlési képviselőket, Lombos Istvánt és Borenszki Ervint, a 36 Jó Palóc Közhasznú Egyesület Munkaszervezetének vezetőjét, Körmendy Richárdot, valamint a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal regionális igazgatóságának munkatársait, Poroszka Imrénét, Csordás Ágnest és Tőkés Tamást.

Bevezetőjében kiemelte a turisztika jelentőségét régiónban, s hangsúlyozta, hogy az egyesület által lefedett terület fejlesztési stratégiájában milyen kiemelt szerepet szántak e tevékenységnek. Majd egyenként gratulált a 19 nyertesnek, akik Ilinyben, Varsányban, Hollókőn, Kétbodonyban, Kisecseten, Nógrádmarcalban, Nógrádsipeken, Cserhátsurányban, Hugyagon, Nógrádmegyeren, Terényben, Rimócon, Nagylócon alakítanak ki szálláshelyeket, vendégházakat, illetve a meglévőket fejlesztik, bővítik, ezzel is növelve a települések vonzerejét. Ezek voltak a legjellemzőbb támogatási kérelmek, de akadt köztük olyan, amely kézműves porta kialakítását célozta, Varsányban ilyen volt a Nógrád Turizmusáért egyesület, vagy a lovasturizmus fejlesztését, mint Ludányhalásziban a Timi-Tanya Falusi Turizmus és Lovassport Közhasznú Egyesület kérelme. Összesen 320.163.826 forint érkezhet támogatásként a pályázókhoz. Persze a munka nagyobbik része most következik – hangsúlyozta az elnök −, se több, se kevesebb, mint amit a pályázók vállaltak, ismerve az Unió szigorú szabályrendszerét, az utolsó szögig egyeznie kell a beruházásoknak a vállalással. Szintén a pályázati rendszer nyíltságát és tisztaságát nyomatékosította, mikor megkérte a nyerteseket, támogassák információval készülő kiadványukat, ebben nyomon követik a fejlesztések két fázisát, a kezdetektől a sikeres befejezésig, mely – reményei szerint – a térség turisztikájának egésze számára fellendülést hozhat.

Ezután Lombos István, országgyűlési képviselő a napi politikai vitákon túli tényleges eredmények jelentőségét hangsúlyozta, a valós munka pártoktól független értékét. Bebizonyosodott, hogy lehet politikamentesen is fejlődni − célozva ezzel a pályázók, a munkaszervezet és az egyesület pártsemlegességére.

Borenszki Ervin tágabb horizontba, az elmúlt húsz év történéseinek vonatkozásába helyezte az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programot, végül az eddigi út jelentőségét emelte ki, mikor a 2013-as esztendőre már egy nem a nulláról induló mezőgazdaság lehetőségét vázolta föl.

Praszna Lajos, az Ipoly menti Palócok Térségfejlesztő Egyesület

Munkaszervezetének vezetője zárta a felszólalásokat, kiemelte, hogy a legtöbb pénz e térségben került felhasználásra, de ezen túl egy másik fontos eredményt is hangsúlyozott. Egy fiatal szakemberekből álló csapat állt föl idő közben, eredményesen végezték és végzik munkájukat, komoly szakmai alap jött létre az egyesület és a térség számára, szerencsés lenne, ha e potencia nem veszne el, hanem e helyi, az itteni viszonyokat ismerő fiatalokat a vidékfejlesztés szolgálatába állítanák a jövőben is.

Forrás: Nógrád Megyei Hírlap

Aranykalászos gazdaképzés Szeghalmon

2010. február 5. | Kategória: Hírek
A szakképesítés azonosító száma:
OKJ: 33 621 02 0100 31 01

15.000 gazdálkodó részesülhet AKG támogatásban

2010. február 5. | Kategória: Hírek
Az elkövetkező 5 év AKG célprogramjai közül minden gyepgazdálkodásra, ültetvényes gazdálkodásra és vizes élőhelyek kezelésére támogatási kérelmet benyújtó gazdálkodó támogatásban részesülhetett, amennyiben kérelme megfelelt a tartalmi és formai követelményeknek.

"Gazdálkodás és annak változásai a Mura-mentén"

2010. február 4. | Kategória: Hírek
Komplex Kistérségi Kulturális Nap II. Gesztenye és Toros Fesztivál Tormaföldén

Komplex kistérségi nappá bővült a korábban hagyományteremtő szándékkal útjára indított Gesztenye és toros fesztivál, a szombati rendezvényen részben ebből fakadóan mintegy kétezren vettek részt.

Nyertes pályázók köszöntése Kisapostagon

2010. február 4. | Kategória: Hírek
Településőrök Enyingen

Önkormányzatunk 2009. októberi testületi ülésén döntötte el, hogy részt vesz az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium "Településőr programjában", amelynek szervezésével Enying Város Szolgáltató Intézményét bízta meg.

250 millió forint uniós támogatást nyert Érd

2010. február 4. | Kategória: Hírek
Ism­ét elnyert EU-támogatások

A közösségi közlekedés fejlesztésére 250 millió forint uniós támogatást nyert Érd. Ezzel az összeggel meg lehet alapozni a Volántól függetlenül működtethető helyi közlekedési rendszert.

Szépülő templomok, egyházi ingatlanok a győri kistérségben

2010. február 4. | Kategória: Nekik sikerült
Számos templom, egyházi ingatlan felújítását tervezik idén a megyében. A beruházásokhoz az egyes felekezetek saját és/vagy uniós forrásból teremtik elő a pénzt.

Negyvenhárom pályázatot adott be az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programhoz örökségmegerősítés jogcímén a katolikus püspökség. Ebből huszonnégy már biztosan sikerrel szerepelt, tudtuk meg a győri egyházmegye építészétől. Gábor Jenő elmondta: a nyertes egyházközségekben tavasszal megkezdődnek a munkák, így például a teljes külső felújítás többek között Kunszigeten, Fehértón, Öttevényen, Écsen, Pázmándfalun, kisebb felújítás például Mihályiban, Kimlén, Dunaszentpálon, Harkán, Újkéren és Sopronhorpácson.

– Legnagyobb várakozással a ˝Lébény–Győr, Káptalandomb komplex turisztikai attrakciófejlesztés˝ címen beadott pályázat sikere iránt vagyunk. Ez azért meghatározó jelentőségű beruházás, mert az örökségvédelem mellett a turizmust és a helyi környezet, a település fejlesztését is szolgálja – hangsúlyozta a győri egyházmegye építésze.

Gabnai Sándor, a soproni evangélikus egyházmegye esperese ˝fontos és szükséges˝ építkezéseik, fejlesztéseik közül Sopronban a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola bővítéséről számolt be, amely egy 92 millió forintos projekt második, befejező üteme. Ezenkívül idén még az Eötvös-gimnázium és -szakközépiskola tetőtérbeépítését, orgona- és padfelújítást, a balfi templomban és gyülekezeti teremben felújítást, Mihályiban épületszigetelést, Sopronnémetiben toronyjavítást terveznek, amelyek költsége az esperes szerint 2 és 5 millió forint közötti összegek között változik.

A Győr-mosoni Evangélikus Egyházmegye 2010-es munkálatai közül Kiss Miklós esperes a felpéci műemléki templom és a mérgesi templom részleges felújítását említette. A tervek szerint az előbbi 35, az utóbbi 25 millió forintba kerül.

A pápai református egyházmegye, amelyhez a közigazgatási megye gyülekezetei tartoznak, legnagyobb beruházásaként Lentulai Attila esperes az idén épülő győri Kossuth utcai parókiát, lelkészlakást említette. A 30 milliós épületet önerőből (gyülekezeti forrásból, adományokból) valósítják meg. Emellett a tápi, a mezőörsi, és lehetőségeik szerint a bőnyi református templom külső-belső felújítását is 2010-ben tervezik az érintett gyülekezetek.

Forrás: Kisalföld

Évi 100 milliós bevétel a településeknek

2010. február 3. | Kategória: Hírek
Szentendre város könyve

Szentendre városa 2009-ben ünnepelte 1000 éves fennállásának évfordulóját. Ez alkalomból 2009. augusztus 20-án a Képviselő-testület megtartotta emlékülését. Az ünnepségen résztvevők számára bemutatták a város könyvét is.

ÚMVP Workshop a Szent István Egyetemen

2010. február 3. | Kategória: Hírek
ÚMVP Workshop a Szent István Egyetemen

Az Emberi Erőforrások Fejlesztése Alapítvány szervezésében az FVM támogatásával került megrendezésre Gödöllőn október 19-én a workshop.

Évértékelő Éltető Balaton-felvidékért Egyesület

2010. február 3. | Kategória: Hírek
Reformkori Fesztivál Balatonfüreden

A fesztiválon Egyesületünk saját standot állított, amelynek programját az Éltető Balaton-felvidékért Egyesület LEADER HACS munkaszervezete a rendezvényt szervező Balatonfüredi Turisztikai Egyesülettel egyetértésben készítette elő és bonyolította le.

Falunapra, ravatalozóra, településfelújításra pályáztak Szárligeten

2010. február 2. | Kategória: Nekik sikerült
Alig több mint egy éve, időközi választások után lett Szárliget polgármestere Mezei Ferenc. A falu vezetése nem volt teljesen ismeretlen előtte, hiszen addig is önkormányzati képviselőként dolgozott. Az elmúlt egy év fejlesztéseiről, a jövőbeli tervekről beszélgettünk.

Szárliget - Alig több mint egy éve, 2008 decemberében választották meg Mezei Ferencet Szárliget polgármesterévé. Akkor azt nyilatkozta lapunknak, hogy a ciklusból megmaradt másfél évben utakat szeretne rendbe hozni, a közbiztonságot javítaná és közösségi életet lendítené fel. Mi valósult meg ebből? – tettük fel a kérdést.

– Úgy érzem, hogy amit megígértem, teljesíteni is tudtam, sőt bizonyos területeken több dolgot is megvalósítottunk. Az útfelújítások közül a legfontosabb az Árpád utca rekonstrukciója volt. Ebben a lakók is nagy szerepet vállaltak, és külön kiemelném Veress József helyi vállalkozót, aki a Szárligetért Közalapítványon keresztül anyagilag is támogatta a felújítás.

A polgármester szerint a kulturális életet is sikerült beindítani. Mára a különböző bálok: az óvoda, a nyugdíjas- és a polgárőrbál is telt házas, tavaly sikerült falunapi rendezvényt is tartani.

– Az idei és jövő évi falunapra LEADER-pályázatot nyújtottunk be, hogy még nagyobb szabású rendezvénynek örülhessenek a településen. Emellett tervezünk egy utcabált is, amellyel pótolnánk az Árpád utca ünnepélyes átadását.

A közbiztonság terén is tesznek a faluért. A 34 tagú polgárőrség évi ötszázezer forintos támogatást kap az önkormányzattól, és ugyancsak költségvetési pénzből finanszírozzák a polgárőrautó működését. A rendőrséggel is keresik az együttműködést, hogy a körzeti megbízott a lehető legtöbb időt tölthessen Szárligeten. Az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium támogatásával két településőrt is alkalmaznak, akik napi nyolc órában vigyáznak a falu biztonságára.

A tervezetteken felül azonban más fejlesztéseket is végrehajtott az önkormányzat. Részben felújították az iskolát, és az óvoda homokozója is új tetőt kapott. A temetőket is folyamatosan karbantartják, az új temető hátsó részén például kicserélték a kerítést, és a régi ravatalozó felújítására is pályáznak a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz.

– Sikerült vennünk egy raktárépületet, ahol a karbantartáshoz szükséges szerszámokat, gépeket tartjuk. A kormány közmunkaprogramjának köszönhetően közmunkásokat is tudunk alkalmazni és falugondnok is dolgozik a településen. Ahhoz, hogy ez alatt a rövid időszak alatt is ennyi fejlesztést tudtunk végrehajtani, annak köszönhető, hogy mind a testülettel, mind az önkormányzat dolgozóival, az intézmények vezetőivel jó együttműködést lehetett kialakítani – zárta Mezei Ferenc.

*



Túrázóknak, vadászoknak vendégházat építenek a községháza felett

A hivatali épület felső szintjén ott jártunkkor is komoly munkálatok folytak. A könyvtári szoba mellett egy háromszobás vendégház készül, hogy a túrázók, vadászok bármikor megszállhassanak kedvezményesen. A vendégházban lesz egy nappali és természetesen kulturált vizesblokkok is. Az önkormányzat célja, hogy ezzel a falusi turizmusnak is megteremtsék az alapjait. A vendégház a tervek szerint már a tavaszi túraidény kezdetére elkészül, és várja a szállást kereső embereket.

Eközben a nyugdíjasklub épülete is újjászületik: felújítják a raktárt, a vizesblokkokat és egy büfé kialakítását is tervezik, hogy az aktív, nyolcvantagú csoportnak kulturált körülményeket biztosítsanak. Ez azért is lényeges, hiszen a Káfony Zoltán vezette klub az egyik legaktívabb a falu csoportjai között. Rendszeresen kirándulnak, és a falu programjainak szervezéséből is kiveszik a részüket.

Forrás: 24 óra

Kígyózó menet a keszegi szüreten

2010. február 2. | Kategória: Hírek
Szüreti felvonulás

2009. szeptember 26-án Keszeg településen szüreti felvonulás és bál került megrendezésre. A civil kezdeményezéssel és szervezéssel lebonyolított rendezvény több hetes előkészületei meglátszottak a magas színvonalú programokon és nagyszámú érdeklőkön.

Autós és bringás parkolók épülnek Pest megyében

2010. február 2. | Kategória: Hírek
A Börzsöny-Duna-Ipoly Vidékfejlesztési Egyesület által kiírt „Börzsöny szépségéért küzdők csapatába tartozom” pályázat nyertesei

Egyesületünk már a második helyi pályázatot hirdette meg. Először a gyermekeket mozgattuk meg, hívtuk fel a figyelmüket – rajzpályázat keretei között – a vidék szépségére, megőrzésére.

A Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület 175 millió forintot nyert

2010. február 2. | Kategória: Nekik sikerült
Húsz támogatott pályázatra mintegy százhetvenötmillió forintot kaptak az érdeklődők a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél.

A környezettudatos magatartást terjesztik

2010. február 2. | Kategória: Hírek
A környezettudatos magatartást terjesztik

Nagykanizsa - A környezettudatos magatartás terjesztésével kapcsolatos programra nyert 4 millió forintot az IMRO-DDKK Környezetvédelmi Közhasznú Nonprofit Kft.

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program keretében nyert pályázati támogatást az egyetemi kar

2010. február 1. | Kategória: Nekik sikerült
Keszthely (há) - A Pannon Egyetem Georgikon Kara immár huszadik alkalommal ad otthont mától a növényvédelmi szakemberek találkozójának. A program a biológiai alapú védekezést felölelő konferenciával kezdődött.

További oldalak:
  • «
  • 1
  • ...
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 13
  • 14
  • 15
  • ...
  • 35
  • »
  • hirdetés
    hirdetés
    hirdetés


    hirdetés
    hirdetés
    hirdetés