Hírek

Ősmagyar témapark épül a Rábánál

2010. március 3. // Kategória: Hírek

Tanyai szolgálat Zalalövőn

Zalalövő – Mégsem a zalaegerszegi kistérséggel közösen, hanem önállóan, a helyi Gondoskodás Alapítványon keresztül szervezik meg a tanyagondnoki szolgáltatást Zalalövőn.
 
Tanyai szolgálat Zalalövőn

Zalalövő – Mégsem a zalaegerszegi kistérséggel közösen, hanem önállóan, a helyi Gondoskodás Alapítványon keresztül szervezik meg a tanyagondnoki szolgáltatást Zalalövőn.

A tanyagondnokság létrehozását régóta tervezi az önkormányzat, hogy ezzel segítse a város külterületein élő idősek ellátását. A korábbi elképzelések szerint a zalaegerszegi kistérségi társulás TÁMASZ intézménye biztosította volna az ellátást, a társulási tanács azonban nem járult hozzá, hogy a szociális intézmény tevékenységi köre kibővüljön a szolgáltatással. A zalalövői képviselők legutóbbi ülésükön úgy döntöttek, hogy a Gondoskodás Alapítványt bízzák meg a feladattal.

*



Ügyfélközpontú szervezetfejlesztés Vasváron

Vasvár Város Önkormányzata az Új Magyarország Fejlesztési Terv Államreform Operatív Program támogatási rendszeréhez benyújtott "Ügyfélközpontú szervezetfejlesztés Vasvár Város Polgármesteri Hivatalában" című ÁROP-1.A.2/A-2008-0108 jelű pályázatát a Államreform Operatív Programok Irányító Hatóság vezetője 15.331.800 Ft támogatásra érdemesnek ítélte. A projekt teljes elszámolható költsége: 16.665.000 Ft. A támogatás mértéke: 92%.

A projekt célja Vasvár Város belső szervezeti struktúrájának felülvizsgálatával egy olyan intézményi modell és belső működési eljárásrend kialakítása volt, amelynek központjában az állampolgár és a helyi vállalkozás, mint ügyfél áll.

A közel egy éves, januárban zárult projekt révén növekszik a hivatalon belüli együttműködési készség, javul az ügyintézők ügyfélkezelési technikája. A sokrétű program szakértőt is biztosított az önkormányzat számára, aki a költségvetés hatékony elkészítésének módszereit osztotta meg az illetékes munkatársakkal. Az uniós forrásból a közigazgatási munka minőségét javító szoftvert is vásárolhatott a vasvári önkormányzat.

*



IV. Rába-nap - Csodaszarvas tájpark épül 17 hektáron

Rábahídvég mellett 17 hektáron indult építkezés, amely a minőségi időtöltést segíti, és kapcsolódik a vízi túrázáshoz is. A Csodaszarvas Tájpark az egyik legnagyobb ökológiai-hagyományőrző-sport-szabadidős-kulturális beruházás lesz hazánkban – hangzott el a körmendi RFT szervezésében megvalósult IV. Rába-napon.

A meghívottakat, valamint Köbli József főszervezőt, a Rába-parti Fórum Egyesület elnökét és Bebes István körmendi városvezetőt Varga Lajos püspökmolnári polgármester üdvözölte a művelődési házban. Elsőként Köbli József tájékoztatott a Rábát érintő időszerű beruházásokról. „Elmondhatom, hogy egy éven belül több területen is elkezdődhetnek a munkák. Rábahídvég mellett 17 hektáron indult építkezés, amely a minőségi időtöltést segíti, és kapcsolódik a vízi túrázáshoz is. Fokozottan figyelünk a Rába folyó menti településekre, az itt már elkezdődött vagy most induló fejlesztésekre. Víziszakmai tekintetben egységet alkot a Vasvár-Körmend-Szentgotthárd térség, és ezt a kört bővítjük”.

Landherr Attila, beruházást tervező Patakút Bt. ügyvezetője a Csodaszarvas Tájparkról tartott prezentációt. „Vissza a természetbe, globális helyett lokálist. A mai, spekulációs falanszter sehova sem vezet, vissza kell térnünk őseink hagyományaihoz, okulásul mai korunknak. A tájpark egyesítené mind-azon előnyöket, amelyeket 17 hektáron a fű, a rét, a tó, az ártér és a folyó kínál. És miért csodaszarvas a név? Mert ez az újjászületés jelképe” – fejtette ki előadásában Landherr Attila. A tájpark szíve a 3 hektáros tó lesz, e köré szervezik a komplex építménysort. Karám rendszerben tartanak majd őshonos állatokat. Lesznek erdei játszóterek, pihenők, mód nyílik vízi túrázásra is. Ősi tűzhelyek, nomád házak, jurták idézik a kor hangulatát. Ezek az építmények és tárgyak nemcsak szemléltetnek, de szolgálnak is. Vagyis haszálhatja őket a látogató. A cél az, hogy családi programként is működjék a tájpark. „Így egynapos programokat szervezünk foglalkoztatással és közös ebéddel, kirándulással. A családi hétvégék keretében helyi és nemzeti értékekkel ismerkedhetnének meg a vendégek” – fejtette ki Landherr Attila. A továbbiakban részletesen szólt a beruházásról, megjegyezve: a Hegyhát-Göcsej Leader program első ütemében 90 millióra pályáznak, a kivitelezés már elindult.

A Rába-napon az RFT-vel kapcsolatban álló budapesti egyesületek, illetve kenusok is részt vettek. Beszámoltak róla, hogy különféle környezetvédelmi, vízi szakmai szervezetek munkájában vesznek részt, így rálátásuk van a nagyobb állami és uniós projektekre. Felmerült, hogy el kellene készíteni az átfogó Rába-stratégiát, amely kidolgozásában a fővárosi vendégek intenzíven részt vennének, az anyagot pedig eljuttatják az érintett vasi polgármestereknek véleményezésre. A konferencián a Rába tisztításának kérdést is napirendre tűzték. Köbli József szerint Csörötneknél óriási méretű, mintegy 800 (!) köbméteres szemétfal vár eltávolításra. Az RFT pályázik, és elkezdi a tisztítást. Málics Ferenc rátóti polgármester pedig az Aradi emlékpark tervezett fejlesztése kapcsán elmondta: a beruházás 15 millióba kerülne, e pénzből méltóképpen felújíthatnánk a parkot és a környezetet is.

Forrás: vasnepe.hu

*



A 2010-es esztendő a fesztiválok éve lesz Vasváron

Erre az esztendőre még nagyobbat álmodtak a vasvári Nagy Gáspár Kulturális Központ munkatársai, mint az előző évekre. Rendezvényeiket – ígéretükhöz hűen – névadójuk, Kossuth- díjas költőnk szellemében hívják életre, s a minőségi kultúraközvetítésből ezúttal sem engednek. 2010 a kulturális turizmus megfogalmazásában a fesztiválok éve lesz. Vasvár ezzel a tematikával remekül azonosul majd, alig akad olyan hónapja az esztendőnek, amely ne tartogatna egy-egy fesztivált a hegyhátiaknak, ide látogató turistáknak.

Áprilisban színjátszó fesztivállal kezdődik a nagyrendezvények sora. A nyári időszakban aztán az egyhetes nagymákfai Golghelogi és az augusztusi hegyháti napok varázsolnak remek hangulatot Vasvárra. A különleges ízekre, roskadozó hegyháti porták látványára és nótákra áhítozókat pedig idén is várja a hagyományos Rétesfesztivál. Az ősszel a ház és a Közkincs Kerekasztal együttműködéséből ismét megszületik majd a Hegyháti Toborzó. A tavaly elindított program célja a kistérség rejtett értékeinek felfedezése, a kulturális cserekapcsolatok elmélyítése. A tartalmas esztendő az adventi rendezvényekkel zárul majd.

„A terveink között szerepel, hogy a Hegyháti kiállítás alkotóival ellátogatunk a nagybányai művésztelepre, hogy átérezhessék annak szellemiségét, s más szemmel lássák majd a hegyháti tájakat is. Emellett a hegyháti alkotótábor megvalósítására is keressük a lehetőségeket. A bérletes színházi estek és a havi kiállítások is várják a látogatókat” – sorolja a terveket Rajner Ágota igazgató. „Még rengeteg rejtett kulturális érték, tartalék vár felfedezésre a Hegyhát falvaiban. Ezek felkutatása, a dolgozók és az önkéntes segítők elhivatottsága ebben az esztendőben is segíti majd az álmok megvalósulását. Egy biztos, a minőségből idén sem engedünk, s arra törekszünk, hogy programjaink, rendezvényeink a ház nevével vállalt szellemi örökséghez méltók legyenek” – fogalmazott Rajner Ágota.


*



Az ősi mesterségek megőrzéséért a Hegypásztor Kör

A Vasi-Hegyhát festői környezetében fekvő Oszkó irigylésre méltó módon őrzi múltjának emlékeit. A településen működő, 1985-ben lokálpatrióták kezdeményezéséből született Hegypásztor Kör a falu kulturális emlékeinek, tradícióinak elhivatott védelmezője.

A szervezet most egy határon átnyúló projekt részeseként az ősi kézműves mesterségek megőrzését is felvállalta. Zágorhidi Czigány Ákos, a Hegypásztor Kör ügyvezetője elmondta, hogy a Kézműves Akadémia címet viselő projekt hét szlovén és négy magyar szervezet (a Zala Megyei Népművészeti Egyesület, a Vas Megyei Múzeumok Igazgatósága, a Martineum Római Katolikus Alapítvány, Hegypásztor Kör) együttműködésével indult útjára a közelmúltban, a Szlovénia-Magyarország Határon Átnyúló Együttműködési Program keretében.

A három éves, 892 ezer euróból megvalósuló projekt résztvevői arra vállalkoztak, hogy olyan, különböző szintű képzési anyagokat dolgoznak ki, és akkreditáltatnak, melyek révén az ősi mesterségek a későbbiekben bárhol és bármikor oktathatóvá válnak. Az ügyvezető hozzátette: az együttműködés mellett a tizenegy partner több önálló projektelem megvalósítását is felvállalta. A Hegypásztor Kör három képzést is szervez majd a kidolgozott anyag segítségével. Egy négy hónapos, tanúsítványt adó képzés mellett, négynapos hobbitanfolyamot, valamint több öt napos, általános iskolák számára kidolgozott erdei iskolai programot is megvalósít. Emellett a projekt népszerűsítését célzó kiadványok és a ma is élő kézműves-mesterségeket bemutató film elkészítése is szerepel feladataik között.



A következő időszakban három vásáron is bemutatjuk majd a projektet és a kézműveseket, kiállítások, műhelyfejlesztés is helyet kap a programban” – tette hozzá Zágorhidi Czigány Ákos.

*



Márciusra elkészül a vasvári Kardos iskola felújított sportcsarnoka

Gőzerővel zajlanak a Kardos László Általános Iskola felújítási munkálatai. A tervek szerint március végén átadják az intézmény megújult, kibővített sportcsarnokát. Pályázatuk pozitív elbírálásban részesült, így a Nyugat-Dunántúli Operatív Program keretében elnyert mintegy 200 millió forint, valamint az önkormányzat által biztosított 67 millió forintos önerő lehetővé teszi az intézmény felújítását, átalakítását.

A projekthez kapcsolódva, a Társadalmi Megújulás Operatív Program 25 milliós pályázati támogatása pedig az intézményben zajló pedagógiai munka fejlesztését célozza meg.

*



Teljesítménytúrák között a Mindszenty-zarándoklat

Az idén tizennegyedik alkalommal megrendezett Mindszenty bíboros emléktúra és zarándoklat bekerült a Tápiószelei Természetbarátok Teljesítménytúra Kupájának távjai közé. Az 1998-ban alakult Tápiószelei Természetbarát Klub az idei esztendőben megrendezett túráiról kupakiírást tett közzé. Azoktól a vándoroktól, akik nem tudnak részt venni valamelyik túrán, ötödik teljesítésként elfogadják a május 8-ai Mindszenty bíboros emléktúrát és zarándoklatot, melynek 18 kilométeres, Vasvár-Csehimindszent közötti távját hat óra alatt kell teljesíteniük a természetjáróknak. A Mindszenty túra népszerűséget mutatja, hogy évről évre többen teljesítik a Vasvári fürdő előtti tértől a csehimindszenti napközi otthonig, vagyis a bíboros szülőfalujáig tartó távot.

*



Nagy Gáspárra emlékezve

A vasvári kulturális központban rendezték meg szombaton a három éve elhunyt Kossuth díjas költő emlékére a térségi vers és prózamondó találkozót.

V. Németh Zsolt köszöntötte a harmincöt versmondót s a számos más érdeklődőt. Ezt követően átvették a pódiumot a fiatal korosztályból kikerülő versmondók, kiknek előadását neves szakemberekből álló zsűri bírálta. Délután a résztvevők koszorúztak a költő bérbaltavári szülőházánál és sírjánál a nagytilaji temetőben, végül még kulturális műsor is színesítette az emlékezés napját.

Forrás: Göcsej-Hegyhát Leader Egyesület, vasnepe.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés