Hírek

Fémmegmunkálás, szerszámgépgyártás, egyedi alkatrészek gyártása, CNC megmunkálás

2019. február 12. // Kategória: Hírek

A fémek
A fémeket csoportosíthatjuk aszerint, hogy mivel ötvözik azokat. Ez alapján megkülönböztethetünk színes-, nemes-, és feketefémet. Gyakran használják a könnyű- és nehézfém besorolást is a fémek estében (itt sűrűségük alapján kerülhetnek egyik, illetve másik csoportba). Megmunkálhatóságuk a különböző fémeknek teljesen eltérő: van késsel vágható és gyémánt keménységű is. Színüket tekintve általában ezüstfehér vagy szürkés színűek. A legrégebb óta használt fémek a réz és az ón.

 

A fémmegmunkálás anyagai

Fémmegmunkáláshoz, szerszámgyártáshoz leggyakrabban használt anyagok:

Alumínium: az iparban előszeretettel, nagy mennyiségben alkalmazzák kedvező mechanikai tulajdonsága és kis sűrűsége miatt. Anyaga puha, vágható, szakítószilárdsága kicsi. Viszont tökéletes hő- és elektromos vezető.

Réz: színe vörös, anyaga puha. Jó áram- és hővezető, könnyen nyújtható anyag.

Bronz: az ón és a réz ötvözete. Vegyileg jól ellenálló anyag, és jól önthető. Leggyakrabban szobrokat (akár nagy méretű, köztérieket is), dísztárgyakat és alkatrészeket készítenek belőle.

Titán: alacsony sűrűségű és nagy szilárdságú anyag. Nagy tisztaságú fém, színe fénylő, ezüstös. Mivel olvadáspontja magas, jó tűzálló.
Acél: vas alapú ötvözet, fő ötvözője a szén. Az ötvözés mértéke szerint lehet gyengén és erősen ötvözött, valamint ötvözetlen.
További anyagok: műanyag és egyéb speciális anyagok

A fémmegmunkálás, CNC megmunkálás területei
Bútoripar, járműipar, fémipar, elektronikai ipar, mechanikai ipar, gumiipar, robottechnika, műanyagipar, villamosipar stb.

Alkatrészgyártás folyamata
A legtöbb fémmegmunkáló, alkatrészgyártó üzemben lehetőség van sorozatgyártásra vagy egyedi, kis szériás darabok gyártására is.
Az egyedi alkatrészgyártás folyamata a mintadarab vagy műszaki rajz alapján kezdődik. Rajzelőkészítéssel, a munkadarabhoz gyártási technológia meghatározásával együtt történik általában az ajánlatadás. Az elkészült alkatrészhez fontos a mérési jegyzőkönyv és a műbizonylat. A szerszámpróba sok esetben a megrendelő feladata.
Ezen a területen elengedhetetlen a nagyfokú pontosság, a kiváló minőség. Ezekhez többéves szakmai tapasztalat és modern gépek szükségesek.

Fémmegmunkáláshoz, alkatrészgyártáshoz leggyakrabban használt gépek

  • CNC megmunkálók
  • Kis, közép- és nagyesztergák
  • Marógépek
  • Hegesztő gépek
  • Sík és palástköszörű
  • Fröccsöntő
  • Fogazó gépek
  • Állványos fúró, menetfúró
  • Stb.
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés