Hírek

Ponthegesztés és ívhegesztés profiknak.

2015. március 9. // Kategória: Hírek

Ponthegesztés és ívhegesztés.A hegesztés olyan művelet, amely során oldhatatlan kötéssel különálló szerkezeti elemként készült fém alkatrészek kerülnek összeerősítésre. Hegesztéskor a fémes alkatrészek összekötésére belső erőket (fémek atomjait és molekuláit összetartó erőket) használnak fel: az összeolvadást hő, olvasztás vagy nyomás okozza.
Számos fajtája ismert, ezek közül a ponthegesztést és az ívhegesztés érdemes most kiemelni. Nézzük, miben térnek el egymástól:
A ponthegesztést olyankor használják, amikor pontszerű hegesztésre van szükség vagy lehetőség: vékony lemezek és egymást keresztező acélhuzalok, hálók kötése során. A lemezeket átlapolva hegesztik úgy, hogy a hegesztendő helyen két, rendszerint kúpos ponthegesztő szerszámot (áramvezetőt) szorítanak a lemezekre.
Az összeszorított lemezeket az átmeneti ellenállás miatt az átfolyó áram felhevíti és a két lemez érintkezési felületén megolvad, a lemezek az elektródok átmérőjének megfelelő felületen összehegednek.
 

 

Ívhegesztés
Az elektromos ívhegesztés során az ívfény hőhatását hasznosítjuk. A kidolgozója után Benardos-eljárásnak nevezett ívhegesztésnél az egyenáramú áramforrás egyik sarkát a hegesztendő tárgyhoz, a másikat egy szénpálcához kötik. Villamos ív keletkezik, ha a szénpálcát a munkadarabhoz érintik, és ez az alapanyagot az ív keletkezési helyén megömleszti. A hézagot ekkor külön fémpálcával kell feltölteni.

Manapság azonban szinte kizárólag a Slavianoff-féle eljárással találkozunk. Ekkor elektródként fémpálcát használnak, míg a másik sarok maga a hegesztendő tárgy. Az ívet a fémpálca és a munkadarab összeérintésével lehet húzni, amelynek hőhatása mind a munkadarab szélét, mind a hegesztőpálcát megolvasztja.

A Slavianoff-eljárás másik előnye, hogy a pálca lecsepegő ömledéke szolgál a varrat feltöltésére, és mind egyenáramot, mind váltakozó áramot lehet használni.

Az ívhegesztés, bár Slavianoff-eljárásra épül, többféle módon is megvalósulhat, így az ívhegesztés lehet:
• Elektródás ívhegesztés, ahol a hegesztéshez használt elektródák lehetnek bevonat nélküliek és bevonatosok.
• Fedettívű ívhegesztés: amikor a hegesztés automatizált, vagy
• Védőgázas ívhegesztés, ahol argon, széndioxid, hidrogén, vagy gázkeverék alkotja a védőgázt.

A különböző hegesztőgépek, akár ponthegesztéshez, akár ívhegesztéshez használjuk, sokféle gép áll manapság a szakemberek rendelkezésére. A házi hegesztőkészüléktől az ipari szabványoknak is megfelelő hegesztőgépig bezárólag széles a választék.

Hegesztő cégek
Ha ponthegesztéssel, vagy ívhegesztéssel kapcsolatos céget keres, akkor oldalunkon sok olyan vállalkozást talál, akik az Ön speciális hegesztési, ipari igényeire a megfelelő technológiával tudnak ajánlatot adni legyen szó szériamunkában történő hegesztésről, vagy egyedi, speciális feladatról.


 

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés