Hírek

Geotechnika,Talajmechanika,Talajfúrás

2015. március 5. // Kategória: Hírek

A geotechnikai ahogy a GEOPLAN Kft. csinálja  +361-385-8501. Felmérés komplex tevékenység, talajmechanikai ismereteket is igényelhet a próbafúrás. Szakértő cégeket itt talál.
A víz a huszonegyedik század olaja – tartja mostanság a közbeszéd, és van benne valami. A víz kincs, és egyre nehezebb tisztítás nélkül is iható vízhez jutni. De mi köze mindennek a geotechnikához?
A talajfúrás komplex tevékenység. Nem pusztán arról van szó, hogy fogunk egy kútfúró gépet, vagy más talajfúró gépet, és bárhol nekiállhatunk ásni!

Geotechnika: minden talajfúrást megfelelő szakmai felmérést kell megelőzzön, és különösen a mélyben fekvő természeti kincsek esetében van szükség próbafúrásra. Akár geothermikus rendszert akar valaki kiépíteni, akár termálvizet szeretne kinyerni, vagy új ásványvíz üzemet létesítene, szükség lesz a megfelelő geotechnikai felmérésekre.

Geotechnikai érdekesség:

 

bár a kevésbé tájékozottak számára furán hangozhat, de Magyarországon manapság is lehetséges érdemi mennyiségű földgázt és kőolajat kitermelni. A fosszilis anyagok kinyeréséhez kutakat kell fúrni, amihez viszont szükség van pontos és célzott geotechnikai és talajmechanikai felmérésekre, vizsgálatokra és tervezésre.
Csak ezután következhetnek a próbafúrások, és ha azok beváltak, akkor következhet a végleges talajfúrás.

Geotechnika a vízkészletgazdalkodás és az építészet területén

Hiába borítja minden évben a termőföld egy részét belvíz vagy áradás, ezt nem lehet meginni komoly tisztítás nélkül – ami egy vagyonba kerül, összehasonlítva a fúrt kútból kinyerhető ivóvíz fajlagos költségeivel. Ugyanakkor az azonnal fogyasztható ivóvízhez el is kell jutni valahogy, tehát a kút kifúrását talajmechanikai vizsgálat kell megelőzze.Talajmechanika Szeged.

Ugyancsak fontos a geotechnikai felmérés és vizsgálat minden építkezés előtt. Ha valaki egy kerti házikót épít, már ott is fontos a megfelelő alapozás, de egy sok ezer tonnás raktárépület vagy lakóépület nem húzható fel alapos és körültekintő talajtani vizsgálat nélkül.
Az építési területeken néha több ütemben készülnek geotechnikai feltárások és vizsgálatok. A beépítési körülmények feltárását célzó területismertető szakvéleményhez olykor 10-15 méter mély fúrásokat végeznek, egy-egy darab 35-40 méter mély vizsgálattal kiegészítve.Geotechnika Szeged.

Az építési kiviteli tervhez szükséges lehetnek a geotechnikai feltárások. A vizsgálatokat minden esetben az építési műtárgyakra vonatkozó előzetes statikus adatszolgáltatásai szerint szokták kitűzni. A geotechnikai tervekhez olykor tucatnyinál is több, 15-45 méter mély statikus szondázás (CPT) készül, melyek összhossza elérheti a 800 folyómétert is. talajrétegződés megismerésére szintén sok fúrást kell végezni, még nagyobb mélységig, nagy- és kisátmérőjű talajmechanikai fúrás mélyítésével.Talajfúrás Szeged.

Fontos, hogy a próbafúrások eredményeit szakszerűen értékeljék ki, illetve talajmechanikai vizsgálatokat olyan szakértő cég végezze, akinek erre megvannak a megfelelő szakhatósági jogosítványai

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés