Hírek

Új weboldal segíti a szakmunkásokat az álláskeresésben

2014. december 19. // Kategória: Hírek

Bár a szakképzett munkaerő képzése és megtartása kiemelt nemzetgazdasági cél, tíz szakmunkásból négy külföldön, elsősorban Ausztriában és Németországban keresi a boldogulását. Ezért nekik szóló weboldalt indított a Trenkwalder, Megameló néven. Állásajánlatok, tanácsok és tippek várják a betanított és szakmunkásokat.
Miközben Magyarországon ma a minden negyedik lakosnak van szakmunkás végzettsége, a Németországba kivándorlók körében 37, míg az Ausztriában elhelyezkedők között 41 százalékos az arányuk. Ugyanakkor egyre több az országon belül azon szakterületek száma, ahol egyes szakmákban komoly munkaerőhiány alakult ki. Fehér Tamás, a Trenkwalder Személyzeti Szolgáltató Kft. ügyvezető igazgatója szerint ez egyértelműen kirajzolja a feladatot: világosan és valós alternatívaként kell bemutatni a hazai munkalehetőségeket.

Csak bejelentett állások
Tavaly Magyarországon a GDP több mint ötöde származott nem adózott munkavégzésből, ami nem csupán a gazdaságnak, hanem az érintett munkavállalóknak is komoly hátrányt okoz. A be nem jelentett munkavállaló ugyanis többszörösen kiszolgáltatott helyzetbe kerül: a fizetés ténye bizonytalan, az időpontja is, továbbá juttatások sorától esik el: az ingyenes egészségügyi ellátástól, a táppénztől, a túlóradíjtól, a szabadság alatti fizetés lehetőségétől, a gyermekvállaláshoz kapcsolódó állami juttatásoktól, és a későbbi nyugdíj arányos részétől is.

A munkaügyi hatóság idei első negyedévi ellenőrzései során a legtöbb feketén alkalmazott munkavállalót az építőiparban találta (34 százalék), ezt követték a személy- és vagyonvédelmi szolgáltatások (15 százalék) a kereskedelem (13 százalék) a vendéglátás (10 százalék) és a feldolgozóipar (9 százalék), vagyis gyakorlatilag a gazdaság szinte teljes vertikumában megtalálható a zsebbe fizetés káros gyakorlata. A közvetítő cégeknek tehát komoly felelőssége, hogy bemutassa, van komoly alternatívája a feketemunkának is.

 

Összeköti a szakmunkásokat a lehetőségekkel
A kizárólag betanított és szakmunkás állásokat kínáló, ebben eddig egyedülálló Megameló.hu jelenleg közel kétszáz munkakörben kínál több ezer pozíciót szakmunkásoknak az ország minden régiójából. A felsorolt állások között közvetlen szerződéssel és kölcsönzött munkaerőként betölthető munkahelyek egyaránt szerepelnek. Az operátori és betanított munkák mellett jelentős arányt képviselnek a szerelő és karbantartó, hegesztő, illetve egyéb, szintén a feldolgozóiparhoz köthető munkakörök. Akik pedig személyesen érdeklődnének új munkalehetőség és a legális foglalkoztatás részletei iránt, a Trenkwalder budapesti és vidéki irodáiban és a Megameló Roadshow-kon tájékozódhatnak.

A szakmunka értékes, próbáljuk itthon tartani
A Trenkwalder Magyarország egyik legnagyobb HR-szolgáltatójaként, 24 év tapasztalata alapján döntött úgy, hogy létrehozza a Megameló szakmunkás állásportált. „Bár látszólag rengeteg a lehetőség, egymást érik az álláskereső portálok, ez valójában nem sokat segít a jó munkát keresőknek, hiszen a zaj is jóval nagyobb” – mondta el lapunknak Fehér Tamás, a Trenkwalder ügyvezetője. – „Ami mindenkinek jó, az végső soron senkinek sem a legjobb. Az álláskereső oldalak szükségszerűen ontják a szakmunkások számára irreleváns információt, amely inkább az irodai dolgozóknak hasznos. A Megameló nevet is azért vezettük be, hogy a weboldal neve hallatán mindenki azonnal szak- és betanított álláslehetőségekre asszociáljon. Az oldal kiválóan kezelhető, a regisztrációhoz elég belépni a Facebook profilunkkal, ezáltal egy kattintás az egész. Terveink szerint hamarosan érkeznek az edukációs videók is, amelyek szintén az álláskeresőknek segítenek a tájékozódásban. A szakmunka ugyanis értékes és fontos, és mi arra törekszünk, hogy itthon találjunk állást ezeknek az embereknek azoknál a partnereinknél, akik minket megbíznak” – véli az ügyvezető. Hozzáteszi, hatalmas probléma ma Magyarországon, milyen sok álláskereső fogadja el a hátrányos, szinte vesztes helyzetet, ezért a Trenkwalder hangsúlyozottan csak bejelentett állásokat közvetít. „Nem kell kompromisszumot kötni a fekete foglalkoztatással. Mindannyian eleget olvasunk arról, hogyan verik át a munkásokat, pedig lehet ezt jól és tisztességesen is csinálni” – magyarázza. – „Nagyon is érdemes megbecsülni a szakmunkát. Ha állásportálon jelentkeznek, 10 esetből 9-ben nem kapnak visszajelzést, mi azonban nemcsak a keresésben segítünk nekik, hanem amíg eljutnak az állásinterjúig, fel is készítjük őket. A mi érdekünk is, hogy el tudjanak helyezkedni” – mondja Fehér Tamás.

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés