Hírek

Innováció nélkül ki sem ejtjük azt a szót, hogy külpiac

2014. december 14. // Kategória: Hírek

 

Tizenhárom évvel ezelőtt a Westel 0660-ból kivált az informatikai főosztály, és önálló kisvállalatként folytatta a munkát. Kitalálták a profiljukat, és azóta nyereségesek, még a válság sem rengette meg a céget.

Abban, hogy az ITware Kft. 2001-ben a Westel tudáshasznosító spinoffjaként folytatta, egyaránt szerepet játszott az önállósági törekvés, és az, hogy jóval több ügyfelet kellett kiszolgálniuk, mondja el lapunknak Dankó Sándor ügyvezető: „Továbbra is beszállítói voltunk a Westelnek és a T-Mobile-nak. Mivel a távközlés maradt a fő szakterületünk, belülről ismertük az ilyen cégeket, a piacot. A műszaki csapat nagyjából változatlan felállásban dolgozott, de meg kellett szerveznünk a HR-, a pénzügyi, a kereskedelmi részleget. Tegyük hozzá, a vezetők többsége korábban már szerzett tapasztalatot a vállalkozásban.” Amikor elindultak, 30 főből állt a cég, ma 60 kollégával dolgoznak.

 

A zászlóshajó

Az ITware az elsők között kóstolt bele a mobilapplikáció-fejlesztésbe, ebben, mint mondani szokás, azóta is az élen mozognak. Dankó Sándor úgy fogalmaz, arra törekszenek, hogy a piac előtt járjanak. „Az embernek kialakul egyfajta műszaki jártassága, nem egészen találgatunk, amikor próbáljuk felmérni a következő nagy dobást, persze ettől még lőhetünk kapufát.” A cég ikonikus terméke egy távoli mérési adatokat gyűjtő és továbbító rendszer. „Főként a japán piacon értékesítjük, ezért a neve is Kojimori. A mostanában divatos M2M vagy internet of things vonalba illeszkedik, pára-, hő-, fény-, széndioxidmérő műszereket kapcsol a Kojimori okos hálózati eszközre. Ez felhőalapú adattároló és feldolgozó modulhoz kapcsolódik. A rendszert magát, hardvert, szoftvert és a felhőalapú szolgáltatást együtt az Amazonon lehet megvenni a szükséges felhasználó-támogatással együtt. Már körülbelül 200 felhasználó szerezte be. Mérés és adatgyűjtés régóta létezik, de a mi koncepciónk az üzleti modellben egyedi. Így majdhogynem „csináld magad” formában lehet összerakni az adatgyűjtő rendszert, és nagyobb beruházás nélkül hozzá lehet férni a feldolgozott adatokhoz.” Az ITware termékpalettájának fontos eleme még az AGENTware szerződéskötést támogató szoftver és a gyártási folyamatok monitoringrendszere.
Sikertényezők

Az ITware fejlődésének egyik stratégiai oka, hogy pusztán termékek helyett komplex IT szolgáltatásokat nyújtanak, az üzleti tanácsadástól az új rendszerek kifejlesztésén és megvalósításán át az üzemeltetésig. Versenyképes áron kínálnak testre szabott megoldásokat. Tisztában voltak azzal, külpiacban innováció nélkül gondolkozni sem érdemes. „Az ázsiai IT szolgáltatók közismerten nehéz konkurensnek számítanak, de akár Ukrajna is keményen tartja az árversenyt.”

Az informatikában az iparági tempó miatt egyébként is folytonosan tanulni kell, a cégnek a mobilalkalmazás-fejlesztés kék óceán volt, de beletanult. „Nem kellett kristálygömb ahhoz, hogy megsejtsük, az Android tömegeket állít maga mellé, ezt ki lehetett találni abból, ami 20 évvel korábban a PC világában végbement” – folytatja Dankó Sándor. – „Az applikáció-fejlesztés a hosszú tanulási folyamat dacára nem jelentett nagy kockázatot. Mi hat éve kezdtük, és bár akkoriban az okostelefonokat még alig ismerte a fogyasztó, a Nokia vonatkozó készülékeiben már minden funkció adott volt hozzá.”

Az ITware kifejlesztett egy mobil multimédiás rendszert is, amely azonban véleményes pályát futott be: szakmailag siker lett, üzletileg nem mutatkozott rá kereslet. „A MOTIware nevű alkalmazással kezdtük tanulni az appok világát. Ezzel a mobiltévés rendszerrel élő tévéadást vagy video on demandot lehet nézni telefonon vagy tableten, de ezt valódi közösségi alkalmazássá tettük: műsorokat lehet ajánlani, hirdetéseket is kezel, preferenciákat rangsorol, közösséget épít a megoldás. Erősen megelőzte a korát, akkoriban egyáltalán nem volt világos, mi lesz a mobiltelevíziózás sorsa. A távolkeleten imádták, itthon nem lett belőle semmi.”
Feladatok

Az ITware legfontosabb szakmai kompetenciája a távközlési számlázó és ügyfélkezelő rendszerek fejlesztése. „A telefoneladás támogatása, a jól számlázható bevételkövetés a központi kompetenciánk, az elmúlt 15 évben ezt fejlesztettük. Akkor működik jól, akkor hatékony, ha integrált, adott esetben testreszabott. Ebben nagy tapasztalatunk van, ezen a területen akarunk megjelenni szélesebb piacon is. Igyekszünk egész Európában megjelenni, távközlésben kár volna a régióra szűkülni” – meséli Dankó Sándor. Fontos a cég értékesítési hálózatának kialakítása világszerte, de ez igen költséges műfaj. „A külföldi irodákban lesz magyar alkalmazott is, és persze helyiek. A megfelelő embert megtalálni problémás, az iroda pedig komoly kiadás. Fix költség a fenntartása, az viszont, hogy mikor jön üzlet, esetleges.”

Megfizetik a szakértelmet

Az alapítástól kezdődően Magyarországon egyedülálló szakembergárdával rendelkeznek. Ügyelnek a piacképes fizetésekre, a sikereseknek messze az átlag fölötti jövedelmet kínálnak. Támogatják a képzést, a továbbtanulást, gyakran a náluk gyakornokoskodó fiatalok közül választanak új kollégákat. Még a válság alatt is nyereséges volt a vállalat, ezt Dankó Sándor szerényen azzal magyarázza, hogy kevéssé sérülékeny szektorban működnek. „Szerencsésnek mondhatjuk magunkat, a mélyponton álló években is inkább növekedtünk, de semmiképp nem csökkentünk. És talán az is számít, hogy elég határozott és speciális tudásunk van.”

Érdekes, hogy az ITware csak néhány éve állít össze üzleti terveket, korábban inkább a nagyvonalú, a menedzserek fejében létező ütemezésben gondolkoztak. A 3-5 éves stratégia központi gondolata 3-5 évente megduplázni az árbevételt. „Még nem sikerült” – mondja Dankó Sándor, –„de árgus szemmel követjük a folyamatainkat, kielemezzük, mi nem sikerült, min kell változtatnunk.”

Növekedési stratégiájuk vegyes: 80-90 százalékban magyar piacra dolgoznak, de a monofókusz nagyon kockázatos, a piac pedig kicsi. A komolyabb növekedéshez kell a külföld. Az egyedi szoftverfejlesztés mellett munkaerő-kölcsönzéssel is foglalkoznak: „Nem csak projekteket vállalunk el,” – így az ügyvezető, – „rugalmasan keressük a lehetőségeket a piacon, elvállalunk mindenféle IT megbízást.”

A mérés-adatgyűjtés azonban niche piacnak számít. „Ez az üzleti modell még Magyarországon is alig indult el, idő kell, amíg megérik az igény erre. Az üzleti világban piac 80 százaléka még csak gondolkodik a mobil eszközök felhasználásán. Nem a consumer applikációkról beszélünk, hanem a vállalati, a belső CRM-rendszerhez vagy megrendeléskezelőhöz kapcsolódó megoldásokról. A mobil megoldások előnyeit azonban senkinek nem kell hosszan magyarázni: nagyon felgyorsítja a munkát és a folyamatokat. Ha egy tárgyaláson szerződést kötnek, az a backend rendszerben azonnal meglátszik. És ha a megrendelés teljesítéséhez sebtiben össze kell állítani egy csomagot, ha mozgósítani kell egy szerelőt, még a tárgyalással egyidejűleg elindulhat a folyamat.”
Köszönjük Papanek Gábor munkáját, anélkül ez a cikk nem születhetett volna meg.
A Magyar Telekom mint a kis- és középvállalatok legfőbb kommunikációs partnere megbízta a GKI Gazdaságkutatót egy olyan kutatással, amely segítséget nyújthat a magyarországi kis- és középvállalatoknak abban, hogy megtalálják a saját sikerükhöz vezető utat.

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés