Hírek

A cégek már nem félnek a felhőtől

2014. november 22. // Kategória: Hírek

Az idén tavasszal indított versenyt a Telekom debütáló, illetve már működő, de innovatív üzleti alkalmazásoknak. Mind a hazai, mind a nemzetközi mezőnyben a MiniCRM nevű appot találták a legkiválóbbnak.
Kezdjük az elején: a CRM rendszernek attól kezdve lehet jelentősége, amikor a vállalati szervezés és irányítás eléri a saját természetes korlátait. Hogyan legyen mindenki up to date, amikor egyre több kolléga érintett. Mit tegyünk, ha van stratégiánk, de menet közben irányt kell váltani. Vagy ha, bár fontosnak tartanánk, nincs elég idő a projektre, nem elég kidolgozott az árajánlat, nem engedhetjük meg, hogy kövessük a tranzakciók utóéletét. A CRM-rendszer az egyre duzzadó levélláncokat, az egyre kuszább jegyzeteket, a lassan követhetetlen utólagos módosításokat szálazza szét és teszi kezelhetővé.

 

Miért nem használja mindenki?
Egy, a Magyar Telekom megbízásából kkv-vezetők körében készült felmérés szerint a cégvezetők 85 százaléka gondolja úgy, hogy elég jól ismerik ügyfeleiket, és jó minőségű az ügyfelek kiszolgálása. A kis- és középvállalkozások mindössze 4 százaléka használ CRM rendszert. Pedig CRM nélkül sok hiányosságra, problémára nem is derül fény. Sok vállalat nem tudja, hogy azért nem tud növekedni, azért nem jön a várt árbevétel, mert a vezetők nem látják a hibákat, nem tudnak az elfelejtett ügyfelekről. A rendszer összefogja a folyamatokat, időt spórol, és szinte nullára csökkenti annak esélyét, hogy elkallódik egy ügyfél jelentkezése, vagy elmarad egy visszahívás. Adja magát a kérdés, ha ilyen nyilvánvalóak az előnyei, ugyan miért tudta az Eurostat 2013-ban kimutatni, hogy az uniós államok közül Magyarországon a legalacsonyabb a felhasználó cégek száma? A nagyvállalatok egészen jól állnak, de a kkv-szektorban még csak a fehér hollók hallottak róla.

Könnyebb elérhetőség
Leskó Norbert valahol a két part között állt, amikor rájött, hogy abban rejlik az üzleti potenciál, ha a szoftver elérhetőségét könnyíti meg. Az Árukereső.hu alapítójaként és ügyvezetőjeként épp elég kitartóan kereste azt a CRM-rendszert, amely illeszkedik az ügyfelek közti árnyalatokhoz. Sőt már az itt töltött 12 évben szerepet játszott, hogy az egyetemről kikerülve olyan munkahelyre készült tudatosan, ahol a technológiában éppúgy kiemelt szerepet kap az újdonság, mint az üzleti arculatban. „Meg akartuk érteni, melyik webshop hajlandó többet fizetni jobb szolgáltatásokért, és ki az, aki éppen kevesebbet akar költeni nálunk, így hát több tucat rendszert végigpróbáltunk – meséli. – Két irányt tapasztaltunk: a nagyon komplex megoldásokat nehéz megérteni és kezelni, de az, amelyiket első látásra is szívesen használnánk, nem tud mindent, amire szükségünk van. Amikor az Árukeresőt megvette az Allegro, és én eljöttem, ennek áthidalásán kezdtünk gondolkozni. Így született meg a MiniCRM koncepciója.”
Beérik a régi rutinnal
Leskó Norbert szerint a céges vonakodásban a megszokás a legerősebb faktor: a vállalkozások úgy tartják, mennek a dolgok e nélkül is. Való igaz, mennek – csak ne furakodna a mondatba a „tulajdonképpen”, az „egész jól”, a „végül is”. Pedig az is csak rendes ügymenet, hogy az újdonságba fektetett időt és energiát sem megspórolni nem lehet, sem elvárni nem reális, hogy az első héten megtérüljön. „Én Bécsben élek – folytatja Leskó Norbert –, onnan távirányítom a céget, és szembeszökőek a különbségek. Ausztriában az a norma, hogy a vállalkozó jól bánik az ügyfeleivel, kiszolgálja az igényeit, ezzel akármilyen kicsiben, de hírnevet és lojalitást épít. Azon dolgozik, hogy aki a környéken lakik, ismerje és szeresse. Arra törekszik, hogy mivel teljes erőbedobással dolgozik, minél drágábban el tudja adni a termékét. Magyarországon ezzel szemben mindent visz az árverseny, a cégek célja a mindenki másénál olcsóbb termék, a minőség sokadlagos. Nagyon hiányzik az itthoni üzleti életből, hogy megforduljon a spirál: ha arányaiban növekszik a minőségi szolgáltatók száma, azzal az igény a minőségre is növekedni fog. Márpedig ha ezt mint üzletember komolyan gondolom, akkor az ügyfeleim minden kérdésére válaszolnom kell, méghozzá gyorsan. Pontosan kell ismernem és értenem, mit szeretnének. Ez az, amit nem lehet papíron, ceruzával, sem kusza e-mail láncban követni – teszi hozzá. – Mi azzal próbáljuk segíteni a potenciális ügyfél életét, hogy megkeressük az égető problémáját, majd demonstráljuk, hogy az appunkkal milyen gyorsan meg lehet azt oldani.”

Ennyi a varázslat
Az ügyvezető kifejti, hogy a MiniCRM talán leginkább felhasználóbarát vonása a viszonylagos egyszerűség: nem kell programozó ahhoz, hogy az adott cégre szabja. Nincs két egyforma vállalati működés, a rendszer ezért nem tud dobozos lenni, de nem is ez a cél: sosem fogja mindenki ugyanazt használni. A klasszikus CRM nem működik tanácsadó és IT-szakember nélkül, a beállítás több hónapba telik, majd végül senki sem azt kapja, amire számított: „Maga a szoftverfejlesztés kicsit úgy működik, mintha egy grafikus előállna egy csendélettel, mindenkinek nagyon tetszene is a rajz, csak aztán hatalmas csalódás volna összevetni magával a háromdimenziós gyümölcsöstállal. A döntéshozó azt hiszi, jól ismeri a cége működését, ezért megpróbálja leírni nekünk. Csakhogy nem elég pontos, amit mond, mivel cégvezetőként nem az a munkája, hogy mindenhez egyformán értsen. A mi rendszerünk programozó nélkül is testre szabható, a felhasználó akár tévénézés közben is létrehozhat új mappát. De nap mint nap változik minden cég, változik a környezet, erre pedig reagálni kell. Például egyszer csak elénk áll egy fontos kérdés, és még nem tettük fel az ügyfeleknek. A CRM abban segít, hogy ezt pillanatok alatt integráljuk. Sőt nem is olyan régen még harcolni kellett azért, hogy a cégek elfogadják a felhőalkalmazást. Idén ez már nem kérdés, nagyon ritka, hogy valaki kategorikusan elzárkózna.”

Családi vonal
A kérdésre, hogy szoftvermérnöknek vagy vállalkozónak érzi magát inkább, Leskó rávágja, hogy éppen a jelenlegi pozíciójában nem kell választania a kettő között. „Tudok programozni, értem a technológiai vonalat, de nálam fut össze a marketing is. Értékesítőnek nem vagyok ügyes, ezért van olyan üzlettársam, aki azt viszi. Az ügyvezetés pedig közös feladatunk” – mondja. Ami a vállalkozói létet illeti, bizonyára nem mindegy, hogy a szülei a lehető legkorábban, a kilencvenes évek elején belevágtak. „Édesanyám alkalmazottként dolgozott, mellette foglalkozott céges ügyekkel, édesapám főállásban vállalkozott, sőt nekem is voltak kisebb cégeim a mostani előtt. Őszinte leszek, azok a sztorik kudarccal végződtek. Így először én is az alkalmazotti létbe álltam bele. Az Árukereső volt az első sikerem vállalkozóként, de előtte négy-öt éven át fizettem a tanulópénzt” – meséli.
„Nem létező problémákat nem lehet megoldani” – véli Leskó Norbert, ezért a MiniCRM Zrt. fordított a sorrenden, először ügyfelet szerzett, azután fejlesztett. – „Kész koncepcióval kerestünk meg egy kisvállalatot. Ők bíztak bennünk annyira, hogy a cégvezető adjon egy esélyt. A rendszer most már évek óta elérhető a piacon, van ügyfelünk, aki négy éve folyamatosan használja. Mi szünet nélkül azon dolgozunk, hogy új funkciófejlesztés mellett a régieket is használhatóbbá tegyük. Az első évben 100, ma már 1700-nál több a felhasználónk. Időközben mi is sokkal jobban kiismertük az applikáció működését” – véli az ügyvezető.
Bővülni
A hazai növekedési potenciál jelentős, de ezzel párhuzamosan folyamatosan keresik a nemzetközi lehetőségeket, elsősorban a régióban – a közvetlen cél Csehország, Románia és Horvátország –, de már Portugáliában és Marokkóban is van ügyfelük. Saját megközelítésében kisvállalkozás a MiniCRM, amely szeptemberben bővíti 15 főre a teljes munkaidős alkalmazottak számát, de startupként tekintenek magunkra. Teljes mértékben kimerítik ugyanis a nagy növekedési potenciállal rendelkező technológiai cég fogalmát. A feladatok delegálása egyelőre féleredmény, bár sosem volt teljesen ad hoc, ki mivel foglalkozzon nap mint nap, a belsős marketingcsapat még csak kiépülőben van. 2013-ban 66 millió forint bevételre lehettek büszkék, az idei cél a duplázás. Az ügyvezető úgy látja, közel 100 százalék, hogy sikerülni fog.

Tapasztalt app keresi versenyét
Mivel a MiniCRM négy éve létezik, kapóra jött, hogy a Telekom üzleti appoknak kiírt versenyén két kategóriában lehetett indulni: a startupközeli újdonság állapota mellett nevezhettek már létező üzleti alkalmazással is, a kritérium csak az innovatív jelleg. Arról nem is beszélve, hogy a rendszer, mint erről már esett szó, még mindig újdonság a kkv-szektor számára. Hiába használják nagyvállalatok akár 10 éve, a vállalkozók az elején tartanak. Rájuk a következő 10 évben vár az, hogy természetessé, napi rutinná váljon a CRM-használat.
Nemzetközi siker
Azok a startupok, amelyek angolul töltötték fel az alkalmazásuk ismertetőjét a Sikerfalra, automatikusan megmérettek a nemzetközi mezőnyben. A krakkói döntőben aztán az ismert ügymenet szerint szakmai zsűri választott a nyílt, publikus, laikus szavazás során legesélyesebbnek ítélt alkalmazások közül. A magyar győzelem után ebben a mezőnyben is tarolt a MiniCRM. „Összesen három hónapot kellett arra várnunk, hogy megtudjuk, nyertünk – meséli Leskó Norbert –, de közben zajlott az élet, tettük a dolgunkat, kiszolgáltuk az ügyfeleket. Aztán csak nagyon, nagyon boldogok voltunk a hírre.”

Még nem dőlnek hátra
Az ügyvezető szerint ha egy cég első lesz egy rangos versenyen, az sem nyereségessé, sem sikeressé nem teszi önmagában. Remek visszajelzés azonban, szakértői vélemény a helyes irányról. „Jó dolog, hogy megerősítést kaptunk, nem állunk zsákutcában – fejti ki Leskó. – A verseny egyik jelentős hozama a lehetőség, hogy arról tárgyalhatunk a Telekommal, hol lehet a MiniCRM helye a portfóliójukban. Most még az elején járunk, közösen határozzuk meg a célcsoportot, kiknek lehet hasznos az applikáció, mert nem tömegtermék. Meg kell találnunk a win-win üzleti modellt. A nagyvállalat ezzel a brandet erősíti, mi pedig az ügyfélkörünket. Mi rugalmas cég vagyunk, a konszenzus csak idő kérdése. De ez az az eset, amikor nem egyetlen ügyfelet, hanem több tízezres nagyvállalatot kell meggyőznünk a hosszú távú stratégiáról.”

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés