Hírek

A cégvezetők nehezen engedik el a stafétabotot

2014. november 2. // Kategória: Hírek

Egyre több cégvezető gondolkodik távlatokban, és készít stratégiai tervet. A vezetők közel kétharmada egy-két évre előre tekint, és egyre több kérdés eldöntésébe vonja be munkatársait. A tervezés erősödését mutatja, hogy akik gondolkodtak a staféta átadásán, sokan már ki is jelölték az erre alkalmas személyt. Pénzügyekben is látszik a tervezés fontossága: a cégek irányítói egyértelműen igénylik a külső tanácsadók véleményét, tanácsát – derül a CIB Bank és a GfK közös kutatásából.
A kutatásban a 100 millió és 10 milliárd forint nettó árbevétel közötti cégeket vették alapul. Összesen 600-an válaszoltak a GfK és a CIB Bank kérdéseire. 120 mezőgazdasági, 160 ipari,160 szolgáltatási és 160 kereskedelmi cégvezetőt vagy tulajdonost interjúvoltak meg.

 

A felmérésből kiderült, hogy a cégvezetők 42 százaléka nem nagyon tervez előre, csak az adott évre fókuszál. A tulajdonosok mintegy ötöde egy-két éves távlatokban gondolkodik. Öt évnél hosszabb időre 17 százalékuk tekint. A stratégiai tervek tekintetében a cégek 13 százaléka egyáltalán nem készít semmilyen rövid távú tervet. Egy évvel ezelőtt viszont még a cégvezetők 18 százaléka nem tervezett előre, így ez pozitív változás – mondta Szabados Richard, a CIB Bank kkv-lízing-üzletág vezetője.

A minőség a legfontosabb tényező
Versenyelőny témakörben a cégvezetők 69 százaléka a minőséget jelölte meg prioritásként. A korábbi évekhez képest változás, hogy az ár kérdését nem tartották versenyelőny szempontjából fontos tényezőnek a cégvezetők. 2014-ben az árszint a versenyelőny második legfontosabb tényezőjévé vált a cégek 57 százaléka számára.
"Elsősorban a tudatosságot vizsgáltuk" – emelte ki Bacher János, a GfK ügyfélkapcsolati igazgatója. A korábbi kutatásokhoz képest „földrengésszerű” változás nem történt – erősítette meg az Üzletrésznek az igazgató. Bacher János érdekességként kiemelte, hogy nincsenek nagy különbségek az általuk vizsgált iparágak tekintetében. A kkv-szektor 88 százaléka kizárólag magyar tulajdonban van. A többség nem állami cég, magáncégeket vettek górcső alá a felmérésben. Magyarországon a kkv-k száma 50 ezer körülire tehető – tette hozzá.
A kkv-k 64 százalékánál a cégvezető egyben a tulajdonos is, 43 százalékukat pedig egyetlen ember irányítja. A kisvállalkozások 37 százalékánál két vezető dönt a fontos kérdésekben.

A kkv-k is öregszenek
A kutatásból kiderül, hogy a cégvezetők 41 százaléka már gondolkodott a stafétabot átadásáról. A többség az életkora miatt adná tovább a cégvezetést, a megkérdezettek 21 százaléka öt éven belül szeretne nyugdíjba menni, 14 százalékuk pedig kilenc éven belül átadná a cégvezetést másnak. A megkérdezett vezetők 65 százaléka már azt is tudja, kinek adja tovább a cégirányítást, tavaly még csak a tulajdonosok 54 százaléka tudta, ki viszi tovább az üzletet. A stafétát a cégvezetők 89 százaléka családon belül adja tovább.

Az is kiderült, hogy a cégvezetők nagyon erősen ragaszkodnak a kormányrúdhoz. Valaminek történnie kell ahhoz, hogy a cégvezetést nyugodt szívvel továbbadják. Években mérhető az átadás-átvétel folyamata, legalább két év, mire a stafétabot átkerül a régi tulajdonostól az újhoz. A GfK igazgatója azt is elmondta az Üzletrésznek, hogy a cégek 70 százaléka tervez valamiféle bővítést, ami elég optimista hozzáállás a cégvezetők részéről.

Nyitott fülek
A korábbi kutatásokhoz képest a pénzügyi kérdések kivételével minden területen mások véleményére is adnak a cégvezetők. A pénzügy kérdések 51 százalékában még mindig kizárólag egyedül döntenek a vállalkozók. Stratégiai és fejlesztési ügyekben is a vezetők 33 százaléka egyedül hoz döntést. A cégvezérek 38 százaléka mondta azt, hogy minden témakörben kikéri vezetőtársai véleményét.
Banki segítség
Minden harmadik válaszadó rohan a banki tanácsadójához pénzügyi kérdésekkel, a cégvezetők 20 százaléka viszont nem igényli a banki szakember segítségét. Ám amelyik vállalkozónak van banki kapcsolattartója, az kizárólag attól az egy személytől fogadja el a segítséget.

Szabados Richárd, a CIB Bank kkv-lízing-üzletág vezetője elmondta, hogy a CIB-nél 80 szakember foglalkozik kkv-s ügyfelekkel. A CIB Banknál 130 milliárdos portfóliót kezelnek a kkv üzletágban. A késedelmesen fizető ügyfelek száma 1 százalék alatt van.
A sikeres vállalkozás ismérvei
A vállalkozók 73 százaléka szerint attól sikeres a vállalkozása, mert a vendégköre állandó, és visszajár hozzá. Érdekessége a mostani kutatásnak, hogy a sikerességhez utolsó és utolsó előtti tényezőként nevezték meg a vállalkozók a növekvő árbevételt és a növekvő nyereséget. A sikerességnek ennél sokkal fontosabb tényezői lettek az elégedett munkatársak és a cég jó hírneve. 

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés