Hírek

A szoftvercég, amely szakított a szakmai hagyományokkal

2014. augusztus 25. // Kategória: Hírek

Multikörnyezetből érkezve talált piaci rést az üzleti szoftverek piacán az Oriana alapítója, Kovács Péter, aki szerint az üzleti sikerhez nem egyszerűen egy új termékre, hanem a piacon elterjedttől alapjaiban különböző hozzáállásra van szükség.

 

Vállalkozóportrénk előző részében bemutattuk, hogyan kívánja az Oriana egyesíteni a dobozos szoftverek alacsony árait és könnyű implementációját az egyedi fejlesztésű alkalmazások rugalmasságával.

Alkalmazkodás
„Elutasítjuk azt a szemléletet, hogy a megrendelőnek vagy a felhasználónak kelljen az üzleti folyamatait egy szoftver funkcionalitásához igazítania” - mondja az ügyvezető, arra utalva, hogy az üzleti szoftverek többségénél a korlátozott testre szabhatóság alkalmazkodásra kényszeríti a felhasználókat.

Több lehetőség
Kovács Péter szerint az üzleti folyamatokat üzleti érveknek, nem pedig technológiai korlátoknak vagy szükségszerűségeknek kell meghatározniuk. Ezért az Orianánál szakítottak az egy funkció-egy modul elvvel, és a megrendelők igényei alapján ugyanazt a funkciót akár egymástól gyökeresen különböző módokon is elérhetővé teszik.
Gazdagodó gyűjtemény
„Ha egy ügyfél azzal keres meg minket, hogy a rendszeréhez szüksége lenne egy dokumentumkezelő modulra, akkor fel tudjuk ajánlani számára a sématárunkban meglévő többféle, kész megoldást, de arra is lehetősége van, hogy az igényei szerint más különböző verzió mellett döntsön. Amikor ez az új modul elkészül, akkor természetesen az is bekerül a gyűjteményünkbe, így a rendszer folyamatosan gazdagodik, és egyre könnyebben építhető lesz” - magyarázza Kovács Péter.

Nyílt technológia
Ez a módszertan nemcsak a fejlesztést, hanem az üzemeltetést is megkönnyíti. Az ügyvezető szerint fontos alapelv, hogy azok, akik az Oriana platformja mellett döntenek, a későbbiekben semmilyen módon nem válnak kiszolgáltatottá.

Fejlesztői környezet
Az Oriana idén júniusban jelentette be, hogy elkészült az Oriana IDE, vagyis integrált fejlesztői környezet (integrated developer environment), amelyben jóval egyszerűbben és átláthatóbban rakhatóak össze az alkalmazások. Az IDE maga is az Oriana/Effector platformot használja, ennek megfelelően böngészőben működik, és teljes egészében szerveroldalon fut.

A fejlesztői környezetnek több nézete is van, ezekből nemcsak a technikai szakemberek profitálhatnak: az egyszerűsített verzió a nem fejlesztőknek (például tanácsadóknak, értékesítőknek) szól, akik néhány kattintással állíthatnak elő benne prototípus-alkalmazásokat sablonokból, kódírás nélkül.
A nyílt, XML-alapú technológia a megfelelő dokumentációval garantálja, hogy a megrendelők a platform kiválasztásával egy időben nem köteleződnek el végleg a fejlesztőcég felé.

Házon belüli karbantartás
„Ha az ügyfél úgy dönt, hogy az elkészült rendszert ő szeretné karbantartani, vagy az üzemeltetését egy tőlünk független, harmadik cégre bízná, akkor erre is lehetősége van. Mi az elkészült szoftver forráskódját kérésre a rendelkezésére bocsátjuk” - mondja Kovács Péter.

Jó példa erre a cég egyik legfontosabb multinacionális ügyfele, a Vodafone, amely mára 20 országban használja a rendszert, az egyéni alkalmazásait pedig „házon belül” fejleszti – az Orianától csak az alattuk futó platformot licenceli.

Sajátos metodológia
Az ügyvezető szerint a sajátos metodológia már most is lehetővé teszi, hogy egyedi fejlesztésű szoftvereiket a piacon megszokottnál lényegesen gyorsabban – akár néhány hónap alatt – és a piaci ár körülbelül feléért kínálhassák. Ráadásul a sématár folyamatos bővülése következtében Kovács Péter azt reméli, hogy a fejlesztési költségeik a közeljövőben 20-30 százalékkal csökkenhetnek.

Partneri hálózat
Most, hogy a technológia stabil alapokon áll, a cégnek pedig olyan, nagynevű referenciái vannak, mint a Citibank, a Vodafone vagy a Canon, a fejlődés következő fázisaként a fókusz a nemzetközi – elsősorban a cseh, lengyel és német piacot célzó – terjeszkedésre helyeződött át.

Ökoszisztéma
„Az Oriana platformjával egy ökoszisztémát kívántunk létrehozni, amely értelemszerűen annál élőbb és értékesebb, minél többen használják, minél többen fejlesztenek rá, és minél szélesebb a benne fellelhető megoldások spektruma” - magyarázza Kovács Péter.
A közösség ereje
A fejlesztők – hasonlóan a nyílt forráskódú rendszerek működéséhez – hozzáférnek a már meglévő alapsémákhoz és alkalmazásmintákhoz, amelyeket felhasználhatnak a saját munkáikhoz. Cserébe az elkészült új modulokat később ők is hozzáférhetővé teszik a közösség számára.

Gyorsuló expanzió
A vállalat ezek alapján most egyszerre keres fejlesztőket, akik a saját megoldásaikat az Oriana platformjára kívánják ráilleszteni, valamint értékesítő- és franchise-partnereket, akik jutalékos vagy licencalapú díjazásban az új piacokra való belépésben segítenének.

Üzleti eredmények
Az Oriana 2012-ről 2013-ra majdnem a háromszorosára – 161-ről 456 millió forintra – tudta növelni a forgalmát, az időközben feltőkésített cég adózás előtti eredménye pedig egy év alatt mintegy huszonkétszeresére nőtt.
Bár ez a fejlődési ütem ebben az évben nem lesz tartható, az idei tervekben 600 milliós forgalom és mintegy 160 milliós nyereség szerepel, az alapítók pedig a következő két évre két újabb duplázást tűztek ki célul. Kovács Péter szerint a cég 3 éven belül kétmilliárd fölötti árbevétellel számolhat majd.

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés