Hírek

A második növekedési hitelprogram 300 milliárdhoz közelít

2014. augusztus 4. // Kategória: Hírek

A Magyar Nemzeti Bank növekedési hitelprogramjának második szakaszában közel 284 milliárd forintot helyeztek ki 7100 vállalkozáshoz. Várhatóan nem lesz elég az idénre tervezett 500 milliárdos keret, az agrárvállalkozások aktivitása növekszik.
Májusban és júniusban már 50-50 milliárd forinttal nőtt a hitelprogram kihasználtsága, júliusban pedig még nagyobb volt az igénybevétel. A jegybank előrejelzése szerint az nhp második szakaszának indulásakor rendelkezésre bocsátott 500 milliárd forintos keretösszege még az év vége előtt el fog fogyni.

A pénzügyi lízing elérhetővé tétele a programban közel 1800 vállalkozásnál összesen mintegy 20 milliárd forinttal növelte a kihasználtságot, ráadásul a lízingügyletek átlagos mérete a hitelekénél alacsonyabb, ami arra utal, hogy ez a finanszírozási forma elsősorban a kisebb vállalkozások beruházásait segíti.
Ezenkívül a pénzügyi vállalkozások finanszírozóként való részvételének lehetővé tétele, a bérbeadási célú ingatlanvásárlásra vonatkozó korlátozás enyhítése szintén növelhette a hitelprogram iránti érdeklődést.

Részben a fentiek hatására az nhp második szakaszában az új hitelek aránya 98 százalék, továbbá ezen belül az új beruházási hitelek részesedése 60 százalék feletti. Az átlagos hitelméret kevesebb mint felére csökkent, míg a tavaly szeptember végéig tartó első szakaszban a hitelek negyede volt 10 millió forint alatti, addig a mostani szakaszban már mintegy fele.

A mikrovállalkozások részesedése az új beruházási hiteleken belül 33-ról 41 százalékra emelkedett. Az ágazati megoszlás tekintetében a mezőgazdaság térnyerése figyelhető meg: jóllehet a szektor részesedése az első szakaszban is számottevő volt, az október óta létrejött hitelek több mint harmada az agrárvállalkozásokhoz került.

 
 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés