Hírek

Cégtörlések: a rossz hír egyben jó hír is

2014. július 11. // Kategória: Hírek

Soha még annyi vállalkozás nem szűnt meg három hónap alatt, mint 2014 második negyedévében, és negatív rekord a januártól júniusig tartó időszak is, írja az Opten. Ugyanakkor biztató, hogy az okok között határozottan egyre kevesebbszer jelenik meg a felszámolás.

 

Az adat – 10 297 törölt cég – 12 százalékkal haladja meg az első negyedév statisztikáját, és 13 százalékkal a bázist. Az első félévben mért érték pedig – közel 20 ezer regisztrált törlés – 10 százalékos romlást mutat az előző évi adathoz. Ezek még a válság jelei, hiába élénkül a gazdaság, a cégvilág adatai ezt egyelőre nem tükrözik. Tóth Tamás, az Opten ügyvezetője szerint ugyanakkor reménykeltő, hogy egyre kevesebb kivonuló vállalkozás hagy maga után tartozást: „A felszámolási eljárás útján megszűnt vállalkozások számának csökkenése mindenképp jó jel a költségvetési intézmények és a versenypiaci szféra számára is. Igaz, hogy a csökkenés lassú, de a kevesebb adótartozás és kifizetetlen számla hosszú távon a gazdaság stabilizálódását szolgálja” – véli az ügyvezető. A második negyedévben a törlések felét rendelte el felszámolási eljárás eredményeként a cégbíróság, tavaly a második negyedévben viszont még 66 százalék volt ez az arány.

Tóth Tamás azt is biztatónak találja, hogy a teljesen irreális cégalapítási láz csillapodni látszik, bár attól még messze vagyunk, hogy igazi áttörésről beszélhessünk. A tendenciát valószínűleg a március közepén életbe lépő új Polgári Törvénykönyv fékezte meg, ez többek közt abban is tükröződik, hogy a második negyedévben csak fele annyi új vállalkozást hoztak létre, mint az elsőben. Ezek szerint a jogszabályozás legalább olyan erős hatás a cégvilágra, mint a gazdasági folyamatok.

Az Opten cégfluktuációs indexe 2014 második negyedévében mérséklődött, de még mindig magas. A júniusi értékeket területi bontásban vizsgálva az derül ki, hogy a legstabilabb megyék Vas, Veszprém és Békés voltak, míg a legnagyobb fluktuációt Baranya, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád produkálta

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés