Hírek

Optimalizálhatjuk a kamatadót és az ehót a befektetéseinkben.

2014. május 13. // Kategória: Hírek

Öt forintból négy helyett öt maradhat a vállalkozó zsebében, ha úgy választ befektetési formát, hogy optimalizálja az ahhoz tartozó adókat és járulékokat. Ez is a megtakarítás egyik formája, így a K&H Alapkezelő közleménye.

 

Zobor Zsuzsanna, az Alapkezelő vezérigazgatója hangsúlyozza, milyen fontosak azok az eszközök, amelyekkel kamatadó- és ehomentessé tehetők a termékek, jelenleg ugyanis a befektetési alapok hozamai után alapesetben 16 százalék kamatadót és 6 százalékos egészségügyi hozzájárulást kell fizetni. „Adóoptimalizálással a megtakarításokon elért minden öt forint hozamból nem csak négy, hanem akár mind az öt forint a zsebünkben maradhat” – tájékoztat a vezérigazgató. Jól látható ez a 2006 szeptembere előtt indított, teljes egészében kamatadómentes hozamot nyújtó alapok esetében: május végén jár le a K&H fix plusz 14. „Akik kezdetektől tulajdonosai az alapnak, azok várhatóan 60 százalékos hozamot kapnak majd kézhez a teljes időszakra. Ez kamatadóval és ehoval csökkentve már csak 47 százalék lenne” – mondta el Zobor Zsuzsanna.

Hosszú távon ezért az Alapkezelő a tbsz és nyesz nevű termékeit ajánlja. Mindkét opció ehomentes. A tőke- és hozamvédett alapok mellett nyíltvégű alapokban is elhelyezhető a megtakarítás. A K&H tartós befektetési számlán 3 év után az eredeti 16 százalékról 10 százalékra mérséklődik a kamatadó, míg további két év befektetést követően adómentessé válik a befektetés hozama, ráadásul a befektető mindkét esetben mentesül az egészségügyi hozzájárulás megfizetése alól is. A legalább 10 éves tartási kötelezettséggel rendelkező, államilag támogatott nyugdíj-előtakarékossági számlán elhelyezett megtakarítások esetén pedig az adómentességen túl személyi jövedelemadó kedvezmény is igénybe vehető.

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés