Hírek

Munkahelyteremtő beruházás Kapuvárott

2010. március 4. // Kategória: Hírek

175 millió forint LEADER-pályázatokra a Rábaközben

Húsz támogatott pályázatra mintegy 175 forintot kaptak a pályázók a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél. A LEADER-pályázatokban egyelőre kevés a turisztikai, több a településfejlesztési projekt.
 
175 millió forint LEADER-pályázatokra a Rábaközben

Húsz támogatott pályázatra mintegy 175 forintot kaptak a pályázók a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesületnél. A LEADER-pályázatokban egyelőre kevés a turisztikai, több a településfejlesztési projekt.

Nemrég kapott nyilvánosságot a rábaközi LEADER-csoport, a Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület (RVE) első húsz nyertes pályázata. A támogatott önkormányzatok, civil szervezetek és vállalkozások ez idáig közel százhetvenötmillió forintot kaptak. A nyertesek között kevés a munkahelyteremtő vagy -megőrző beruházás. A támogatások zöme településfelújításra ment el. A támogatott pályázatok utófinanszírozottak, tehát a nyertesek utólagos elszámolás után jutnak a pénzükhöz. Az önkormányzatok húsz-, a civil szervezetek nulla-, a vállalkozások negyvenszázalékos önrésszel pályázhatnak.

A legmagasabb összegű támogatást többek közt egy szanyi vállalkozás nyerte. A Del-Gép Kft. lakatosműhely építésére nyert 12,6 millió forintot. A cég ügyvezetője, Nagy Ottó elmondta, amennyiben megvalósul a beruházás, úgy a vállalkozás jelenlegi nyolcfős dolgozói létszáma bővülhet is. Az ügyvezető szerint a több mint háromszáz négyzetméteres műhely építése a napokban megkezdődik. Hasonló nagyságrendű támogatást nyert el a beledi Módos Imre faipari vállalkozása is. Az egykori beledi cipőüzemet felújító vállalkozó több vállalkozáson keresztül mintegy 15,5 millió forintot nyert el (utólagos finanszírozással, egyelőre ő fizet). Mint mondta, a később realizálódó támogatást technikai fejlesztésre, épületfelújításra és gépbeszerzésre fordítja, ám a jelenleg nyolc dolgozót foglalkoztató vállalkozás – a tulajdonos reményei szerint – fél éven belül további munkatársakkal bővülhet. "A régi cipőgyár épületébe egy hónap múlva költözünk, akkor kezdjük a gyártást" – tette hozzá Módos Imre.

A tizenegymilliós támogatotti körben a rábapordányi Karkis Szilvia vendéglőjének infrastrukturális fejlesztésére pályázott. A vállalkozó elmondta, vendéglője közel 200 négyzetméteres bővítésének és berendezésének (utó)finanszírozását pályázta meg. Mint mondta, a bővítéssel munkahelyteremtést is vállaltak. A turisztikai pályázatok egyik ritka példájaként egy höveji kezdeményezés 11,9 millió forint támogatást kapott. A Napsugár Üdülőház építése már tart, információink szerint a 108 négyzetméteres ház hat turista elhelyezésére ad lehetőséget. A ˝tizenegymilliósok˝ táborát erősíti még a mihályi egyházközség. Ők templomuk tetőszerkezetét újítják meg. Közel hasonló – tízmilliós – támogatást kapott a farádi plébánia és a jobaházai templom rendbetétele is.

Tízmillió forint segítségben részesült Szárföld is. Horváth Ferenc polgármester elmondása szerint a pályázatból a 85-ös főút menti tó környékét szépítik. „Bár utófinanszírozott a pályázat, a legrövidebb időn belül el szeretnénk kezdeni a munkát”– tette hozzá a szárföldi polgármester. Kilencmilliót nyert Vitnyéd: útbaigazító táblákat szerelnek fel és köztereket rendeznek.

Az önkormányzatok húsz-, a civil szervezetek nulla-, a vállalkozások negyvenszázalékos önrésszel pályázhatnak.

Hasonló nagyságrendű támogatást kapott Szany a templomkert felújításának első ütemére. Nyolcmilliót nyert Osli játszótérre és fásításra, ugyanennyit pályázott a höveji önkormányzat faluszépítésre és a vadosfai evangélikus gyülekezet a templomára. Hasonlóan templomfelújításra nyert hétmilliót a bősárkányi egyházközség és ugyanennyit egy beledi faipari vállalkozás. Az ezeknél kisebb, 4-6 milliós sikeres pályázatok közt szerepel beledi vendéglőfelújítás, a páli kálvária rekonstrukciója, bágyogszováti közpark-kialakítás és vásárosfalui templomkertszépítés.


*



Munkahelyeket is teremt az épülő Angiológiai Rehabilitációs Központ Kapuvárott

A betegellátást kiegyensúlyozottan szolgáló, 134 ágyas angiológiai rehabilitációs központ jön létre Kapuvárott.

Kapuvár Város Önkormányzata a Nyugat-dunántúli Operatív Program keretében, az Európai Unió és a Magyar Állam kiemelt projekt támogatásaként 750 millió forint, vissza nem térítendő támogatást nyert a helyi Lumniczer Sándor Kórház angiológiai rehabilitációs központ rekonstrukciós programjára. A projekthez a város 134 millió forint önrésszel járul hozzá, így az intézményen belül egy európai színvonalú, korszerű gyógyítást szolgáló és országosan is egyedülálló rehabilitációs központ jön létre. A beruházás célja az angiológiai (érszűkületben, végtagkeringési zavarban szenvedő betegeknek) rehabilitációs ellátás korszerű épületegyüttesbe és hatékony terápiás eljárásrendbe szervezése, melyhez elengedhetetlen a régi épület átépítése, új részek kialakítása, valamint a modern gyógyítást szolgáló eszközök beszerzése.

A projekt eredményeként a betegellátást kiegyensúlyozottan szolgáló, 134 ágyas angiológiai rehabilitációs központ jön létre, a XXI. század gyógyászati infrastruktúrájával.

Kapuvár polgármestere elmondta, az egészségügyi turizmus fellendülésére nem csak a város vezetői számítanak – az utóbbi időben megnőtt az érdeklődés a belvárosi, értékesíthető ingatlanok iránt. „Ami a munkahelyek kérdését illeti: a kórházi beruházás 25–30-at teremt az intézményben, ám az egészségügyi turizmus vélhetően ennek többszörösét teremti majd meg a városban” – jelezte Hámori György. Elhangzott, a kórház 25–30 új álláshelye mellé az épülő Sors-Társ kistérségi szociális központ is felvesz majd munkatársakat. A családsegítő intézet jelenlegi tizenkilences létszáma vélhetően ötvenhatra duzzad.

A kivitelezési munkálatok a tervezett ütemezés szerint haladnak, az újonnan létrehozott épülettömb szerkezetkész, a homlokzati nyílászárók beépítésre kerültek, a belső gépészeti, infrastrukturális munkálatok szintén befejezésükhöz közelednek. A kórház mai épületszárnyainak átalakítás alatt álló részei közül a terápiás egységeknek helyet adó „G" épület január végére elkészül, a fekvőbeteg osztályok helyszínei közül a „B" épület 60 %-os készültségi fokon van, a földszinti „C" épület május végére újul meg. Az új és a régi épületszárnyak kivitelezési munkálatai 2010. május 31-ig várhatóan befejeződnek. A kórházban az átmeneti költöztetések ellenére az ellátás továbbra is zavartalanul biztosított. A beruházás teljes befejezése után a kapuváriak az új, korszerű angiológiai szolgáltatás ambuláns és folyamatos osztályos ellátását ugyanolyan feltételekkel vehetik igénybe, mint korábban.

A beruházás aktualitásairól a projektmenedzsment jelentős érdeklődés mellett lezajlott lakossági fórumok keretében tájékoztatta a kapuváriakat, a későbbiekben az építési munkálatok előrehaladásáról lakossági és szakmai nyíltnap kerül megrendezésre, a folyamatos tájékoztatás érdekében a projekt részletes adatait, híreit a www.angiologia.kapuvar.hu honlapon olvashatják az érdeklődők.

*




Változatos kulturális programok idén is

A kapuvári civil fórum ülésén az amatőr csoportok és a civil szervezetek döntöttek a város idei rendezvénynaptáráról. Ebben az évben csökken a városházi támogatás.

Tavaly a civilek 1,5 millió, az amatőr csoportok pedig 2,5 millió forintra pályázhattak, ám a megszorítások miatt ez az összeg idén valamelyest csökkenhet” – mondta Csitei Gábor a városháza kulturális és ifjúsági referense. Az amatőrök és a civilek idén is megpályázhatják a városházi keretet, az eddigi gyakorlatot követve nem működésre, hanem rendezvényekre.

A civil fórum tervei szerint május elsején a majálist várhatóan a Rábaközi Művelődési Központ mögé tervezik. A másodszor megrendezett Rábaköz-kupa terepraliverseny május 7–9-ig lesz, idén a versenyközpontot a Flóra mellé helyezik a szervezők. A tavalyitól eltérően az idei futamokat kulturális programokkal színesítik. Június 18-tól 20-ig a Hany Istók Fesztiválra várják az érdeklődőket, várhatóan a tavalyi helyszínre, a várkertbe. Ugyancsak júniusban, 26-án a Szent Iván-éji mulatságok lesznek a várárokban (tavaly elmosta az eső), majd egy hónap múlva, július 24-én a Szent Anna-napi búcsú lesz Kapuváron. Az idei költségvetési megszorítások miatt a rendezvény egy-, legfeljebb kétnapos lesz, a programoktól függően. A búcsúra koncertet és a Dumaszínházat is tervezik a szervezők. Ugyancsak ekkor tervezik a Szent Anna-napi lovasnapokat is, hátas- és fogathajtó versenyekkel. Augusztus 13-án és 14-én az immár hagyományos Sás utcai fesztivált rendezik meg a Táncsics utcában, majd a 20-i ünnepségek várhatóan ismét Gartára költöznek. Augusztus végén ismét a Rábaközi Gazdanapokra várják a látogatókat. Utóbbi program részletein még dolgoznak.

A civil fórumon döntöttek a decemberi, adventi rendezvényekről is, az előzetes tervek szerint a több, kisebb hétvégi programot egy nagyobb rendezvénybe sűrítenék.

*



Egymillió forintot áldoznak a méhnyakrák elleni injekcióra a megye egyik minitelepülésén

Ma már elérhető a méhnyakrák elleni védettség, igaz, a védőoltás ára közel 100 ezer forint. Jobaházán ezt az összeget átvállalta a családoktól az önkormányzat.

A védőoltás beadásával és a szexuális élet megkezdése utáni rendszeres szűréssel szinte teljes egészében megelőzhető ez a gyilkos kór. Ezt a problémát felismerve egyre több település és város dönt(ött) úgy, hogy a lokális költségvetésből finanszírozza a helyben lakó fiatalok méhnyakrák elleni oltását – köztük az alig 600 lelkes rábaközi település, Jobaháza.

"Tavaly határozott úgy a képviselőtestületünk, hogy minden Jobaházán élő, 14 és 16 kor közötti lánynak felajánlja a méhnyakrák elleni védőoltást. Összesen 16 fiatalt leányt érintett ez a faluban, s kettőt leszámítva mindenki élt is a lehetőséggel" – mondta el Jobaháza polgármestere, Tóth Mihályné.

"Tekintettel, hogy piaci áron 90 ezer forintot kell fizetni a megelőzést jelentő injekcióért, mindegyik családnak nagy segítséget jelentett a felajánlás. Nekünk körülbelül egy millió forintba került a tizennégy védőoltás beszerzése, mivel kis kedvezményt sikerült kapnunk a gyógyszer forgalmazójától. Terveink szerint idén is biztosítjuk a tinédzser lányoknak a védőoltást, s reményeink szerint 2010-ben mindenki el is fogadja ezt" – fejtette ki Tóth Mihályné.

A polgármesterasszony végezetül hozzátette: "egy olyan kis település, mint Jobaháza ennél sokkal több mindennel nem tudja támogatni a helyieket, de évek óta fontos elvünk, hogy a fiatalokat amennyire lehet, segítsük. A felsőoktatásban résztvevő egyetemistáknak, főiskolásoknak például több éve biztosítjuk a Bursa Hungarica Ösztöndíjat, mivel hiszünk benne, hogy ezek a tehetségek egyszer még öregbítik Jobaháza hírnevét".

*



Rajzpályázat az unióról és a magyar euróról

Csorna – A Városi Művelődési Központ és Könyvtár tavaly novemberben hirdetett rajzpályázatot Belenőttem az Európai Unióba, illetve Tervezd meg a magyar eurót! címmel.

Összesen harminckét alkotást nevezte be, az eredményhirdetést a közelmúltban tartották, a pályaművekből kiállítást rendeznek a könyvtárban. A Belenőttem az Európai Unióba díjazottjai: Bendes Dóra, Kelemen Enikő és Molnár Sára, valamint Bagó Veronika, valamennyien a csornai II. Rákóczi-iskola tanulói. A Tervezd meg a magyar eurót! legjobbjai: Varga Noémi (II. Rákóczi, Csorna), Árpási Sára (Széchenyi, Csorna), Kiss Dorina (II. Rákóczi, Csorna). Közönségdíjat kapott Bognár Bettina (II. Rákóczi, Csorna).

*



Cigánybál Szanyban

Ebben az évben is megrendezték a már hagyományosnak számító Cigánybált Szanyban.

Az eseményt Greznár Zoltán, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke, prímás-zenekarvezető szervezte. Érkeztek mulatozók Győrből, Budapestről, Bécsből, Bükkről, Pápáról, Szombathelyről. Fellépett Rigó Mónika szlovákiai magyar, megkoronázott cigánydal énekes. A rendevényen a zenét több 16 tagú zeneker szolgáltatta Greznár Zoltán mesterprímás és ifj. Greznár Zoltán zenekervezető prímás vezetésével. Éjfélkor a hagyományoknak megfelelően eltemették a bőgőt, majd kisorsolták a tombolákat és a bálkirálynőt is választottak. A rendezvény legszebb hölgyének Horváth Anettet választották, udvarhölgyeivé pedig Horváth Szilviát és Greznár Ramónát. Az idei bál is fergeteges jókedv és hangulat mellett ért véget.

Forrás: Rábaköz Vidékfejlesztési Egyesület, kisalfold.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés