Hírek

Mennyi számítógépet veszünk?

2014. április 25. // Kategória: Hírek

Ismét eltelt egy negyedév, ismét érkeztek a negyedéves PC értékesítési adatok. És bizony, ismét több PC fogyott, mint az elemzők várták. Főnixmadárként támad fel a PC-piac? Aligha, de attól még szép kis sztori kerekedhet a vártnál jobb értékesítésekből.

 

Ismét sikerült megvernie a PC-értékesítéseknek az elemzői várakozásokat, az IDC statisztikáiból ugyanis kiderült, 73,4 millió PC talált gazdára az első negyedévben. Az elemzők ezzel szemben korábban csak 72,5 milliót vártak, vagyis nagyjából 900 ezerrel több asztali gépet és notebookot sikerült eladni az első negyedévben.Ezzel együtt persze az is tény, hogy egy éve még 76,8 millió PC-t sikerült értékesíteni, ami éves alapon 4,4 százalékos visszaesést jelent.

Azt tehát nem mondhatjuk, hogy napról-napra több PC fogy.
Azt viszont igen, hogy a visszaesés üteme egyre alacsonyabb, vagyis az egy évvel ezelőtti 10 százalék feletti zsugorodásnak már nyoma sincs.
Mindenközben az elemzők látszólag átlendültek a ló túloldalára, és rendre pesszimistábbnak bizonyulnak, mint a tényleges számok.
Pedig az elemzői várakozások fontosak, mivel a cégek árfolyamában is nagyrészt ezek az elképzelések tükröződnek.
Ha viszont a tényadatok jobbak, mint a mostani becslések, akkor ebből bizonyos cégek árfolyama komolyan profitálhat majd.
Például a HP.
Vagy a Microsoft.
Amellyekre egyébként az Investor Trader ügyfeleinek figyelmét már több hete felhívtuk.Ismét a Lenovo lett a király

Ami a gyártókat illeti, ismét a legyőzte a HP-t a Lenovo, bár a kettejük közötti különbség valamelyest csökkent. A Lenovo 12,96 millió PC-t adott el, miután a kínai újév szezonhatása valamelyest hátráltatta a negyedéves értékesítéseket. 10,5 százalékos növekedést produkált.
Bár a HP csak 5 százalékot tudott növekedni, ez az elmúlt két évben a legjobb teljesítménynek számít, és továbbra is második legnagyobb szereplőnek számít.
9 százalékot tudott erősödni a Dell is, és sorozatban a harmadik egymást követő negyedévben tudott éves szinten emelkedést produkálni. Közel 10 millió PC-t értékesítettek.
Az ASUS és az Acer ugyanakkor gyengélkedett, előbbi 8, utóbbi 20 százalékot veszített az egy évvel korábbi értékesítési számaihoz képest.Összességében tehát a PC-piacon továbbra is egyre kevesebb asztali számítógép, illetve notebook fogy, de a csökkenés intenzitása egyre alacsonyabb. Közben a piaci szereplők még jóval nagyobb visszaesést várnak, így a következő időszak a pozitív meglepetésekről szólhat, ami több vállalat, így a korábban említett HP, illetve Microsoft árfolyamára is pozitív hatást gyakorolhat.

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés