Hírek

A vállalatok végtelenül optimisták lettek

2013. november 21. // Kategória: Hírek

A Magyar Fejlesztési Bank indexei 509 vállalkozás 85 kérdésre adott válaszából alakultak ki, a mutatókat most kilencedszer teszi közzé az állami hátterű pénzintézet.

 

Az összesített indikátor fél év alatt 4,6 ponttal emelkedett, októberben 57,3 pontra ugrott, és ezzel meghaladta az eddigi rekordot jelentő 2011. tavaszi értéket is.

A részindexek közül a makrogazdasági környezet változását mérő úgynevezett makrogazdasági, a fejlesztési tervekre vonatkozó beruházási, valamint a piaci feltételek alakulását jelző piac index is a felmérés eddigi történetében nem látott szintre emelkedett

A felméréskezdete óta első alkalommal fordult elő, hogy több vállalat tapasztalt kedvező irányú fordulatot a működési környezetben, mint ahányan romló gazdasági folyamatokat érzékeltek.

Soha nem volt ilyen magas azon cégek aránya sem, amelyek kedvezően ítélték meg a jelenlegi makrogazdasági helyzetet. A felmérésben szereplő cégek átlagosan 1,3%-os GDP-növekedéssel és 3,3%-os fogyasztói áremelkedéssel számolnak a következő 12 hónapban.

Elsősorban az unión kívüli piacokon aktív vállalatok optimisták, a magyar export háromnegyedét jelentő EU-s piacokkal kapcsolatban visszafogottabbak a várakozások.

Rekordmagasságban van a beruházási kedv is. A korábban elmaradt, a vállalati válaszok szerint „régóta esedékes” fejlesztések jelentik a legerősebb beruházási motivációt 2013 őszén.

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés