Hírek

Egybenyitják Európát, olcsóbb lesz a telefonálás

2013. szeptember 17. // Kategória: Hírek

A Bizottság szeptember 11-én fogadta el a mérföldkőnek számító ambiciózus reformcsomagot, amelynek legnagyobb szenzációja a barangolási vagy roaming díjak teljes kiszorítása.

 

A tervezet valószínűleg az elmúlt 30 év legnagyobb távközlési reformja - mondta az internetet.hu távközlési összehasonlító portál szakértője Solt Ádám.

Az Európai Bizottság régóta hadban áll már az Uniót országonként külön távközlési piacokra szabdaló szolgáltató cégekkel, elsősorban a roamingdíjak okán – a frissen elfogadott nagyszabású javaslatcsomag azonban egy csapásra véget vethet a perpatvarnak a barangolás eltörlésével és a kiterjedt harmonizációval.

Vége a különcködésnek és a nyerészkedésnek

A Bizottság már jó ideje azon a véleményen van, hogy az aránytalanul hatalmas díjszabásbeli különbségekkel dolgozó, az európai távközlési piacot felszabdaló távközlési szolgáltatók gyakorlatának véget kell vetni, és a 28 ország piacait egységesíteni kell. Ennek értelmében a korábbi, 2012-es roaming rendelet alapján 2014. július 1-től kezdődően az Európai Unión belül a telekom cégek nem számolhatnak majd fel plusz díjat az Unión belüli fogadott hívásokért. A vállalatok ezentúl vagy egységes árszabással kell, hogy dolgozzanak a bel- és külföldi hívások esetében, vagy lehetővé kell tenniük ügyfeleik számára, hogy szabadon másik roaming szolgáltatót válasszanak, kedvezőbb árakkal.

Az unión belüli méregdrága vezetékes hívások korának is búcsút mondhatunk, a jövőben ugyanis a szolgáltatók ezekért sem számíthatnak majd fel 0,19 eurónál többet percenként (körülbelül 57 forint). Ez a két intézkedés lehetővé teszi, hogy a számos elszigetelt piac helyett végre valóban kialakuljon az egységes uniós távközlési piac. A Bizottság szerint amíg ez meg nem történik, a kontinens gazdasága tekintélyes potenciális növekedéstől esik el.

Mindent összehangolnának

Az egységesítést segíti, és egyben a szolgáltatók számára is kedvező lépés, hogy a Bizottság által elfogadott csomag értelmében új, mind a 28 tagállamra érvényes működési engedélyt vezetnek be. A további harmonizáció érdekében annak lehetőségét is felvetették, hogy a jövőben összehangolják majd a tagállamok frekvenciakiosztását – a jogok továbbra is a helyi hatóságok kezében maradnának, tevékenységüket azonban összehangolnák a terv szerint.

Az intézkedéscsomagban szerepel továbbá a nagyobb 4G és WiFi hozzáférés biztosítása az uniós állampolgárok számára, a könnyebb szolgáltatóváltás és szerződésbontás biztosítása, illetve a telekommunikációs alpiacok szabályozására szolgáló egységes küszöbérték és a más társaságok hálózatainak bérélését egyszerűbbé tévő jogharmonizáció is.

Jose Manuel Barroso EB-elnök lelkesen méltatta a Bizottság döntését, kijelentve, hogy az jól szolgálja Európa stratégiai érdekeit és gazdasági fejlődését is. A csomagról még persze szavaznia kell az Európai Parlamentnek is, erre legkésőbb 2014 tavaszán kerülhet sor - internetet.hu.
 

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés