Hírek

Beindultak a LEADER-milliók

2009. augusztus 31. // Kategória: Hírek

Egyházközségek, vállalkozások és önkormányzatok is gyarapodnak

Életveszélyes templomok újulnak meg, hátrányos helyzetű települések vállalkozásai kapnak új lendületet – mérföldkőnek nevezhetők egyes pályázati eredmények a „Dél-balatoni” LEADER területén.
 
Egyházközségek, vállalkozások és önkormányzatok is gyarapodnak

Életveszélyes templomok újulnak meg, hátrányos helyzetű települések vállalkozásai kapnak új lendületet – mérföldkőnek nevezhetők egyes pályázati eredmények a „Dél-balatoni” LEADER területén.

Nem volt hiábavaló a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. legutóbbi közgyűlésén a Farkas László vörsi polgármester kezdeményezésére hozott döntés, melynek értelmében a miniszterelnöknek írtak levelet. Nehezményezték, hogy nincs még eredménye a januárban beadott pályázatoknak.
– Ezt követően a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) gondoskodott a teendők felgyorsításáról, s megszületett az eredmények egy része. Legalább két hetet nyertünk, ami nem elhanyagolható a támogatási határozat birtokában megkezdhető beruházások miatt – fejtette ki Kollmann Gergely, a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. igazgatósági elnöke.

– Bizonyára közrejátszott, hogy azt kértük a miniszterelnöktől: vizsgáltassa meg, hogy mi miatt húzódik az elbírálás. Az eredeti elképzelések szerint szeptember végén kaptuk volna kézhez a határozatot – mondta Farkas László vörsi polgármester. A településen a parókia külső, belső felújítása kezdődhet az elnyert támogatásból.

A most született döntés az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) harmadik tengelyes intézkedései közül a mikrovállalkozások fejlesztése és a vidéki örökség megőrzése jogcímek elbírálását jelenti. Ennek értelmében a harminchárom települést felölelő „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. területén tizenegy pályázó kap összesen 182 millió forintos támogatást, mely közel 220 millió forint értékű beruházást jelent.

Zóka Tamás, a nonprofit zrt. stratégiai bizottságának elnöke elmondta: ez csak az egyik része a térségbe érkező forrásoknak. Lapunk megjelenésével egyidőben várható a harminchárom település falumegújítási pályázatainak végleges elbírálása, mely további 154 millió forint értékű beruházást jelent a „Dél-balatoni” LEADER területén. Ez utóbbi önkormányzati pályázatokat foglal magában, melyeket főként zöldterületek rendezésére és kialakítására, valamint a falvak csinosítására nyújtottak be. Az első körben született, kedvező döntéseknek köszönhetően zömmel templomfelújítások és kisvállalkozások beruházásai valósulhatnak meg, a leghátrányosabb helyzetű kistérségből valamennyi ilyen kérelmet pozitívan bírálták el.

– Külön sikernek tartom, hogy az életveszélyes karádi templom is megkaphatta a 48 millió forintot, mellyel tulajdonképpen a felújítás utolsó, égetően szükséges lépése történhet meg, viszont olyan kis beruházásokat is sikerült támogatni, melyekre másutt nincs lehetőség. Egy kisberényi népművészeti műhely a legjobb példa, akik háromszáznegyvenöt-ezer forintos eszközbeszerzésre kaptak zöld utat – fűzte hozzá Kollmann Gergely. Az igazgatósági elnök arról is tájékoztatott, hogy a miniszterelnöknek írt levél további eredményeket hozhat. Azt kérték, hogy az operatív programokhoz hasonlóan a jövőben húsz százalékos előleget kaphassanak a pályázók.
Sokan éppen az utófinanszírozás miatt kényszerülnek hitelfelvételre, ez esetben azonban nem terhelné hitel és kamat a pályázókat.
A kormányszóvivői tájékoztatás szerint vizsgálják ennek a lehetőségét.



*



Segítenek a vidékfejlesztési irodák az IKSZT-nek

Megkapták a címbirtokosi határozatokat az irányító hatóságtól azok a szervezetek, akik Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítására pályázhatnak.

Ismert, hogy a „Dél-balatoni” LEADER településeinek kétharmadán kaptak lehetőséget különféle szervezetek, hogy többfunkciós szolgáltató tereket alakítsanak ki. A helyi kulturális életben új dimenziókat rejtő lehetőséghez a következő lépésben a támogatási kérelmeket kell elkészíteni.

A fonyódi Helyi Vidékfejlesztési Iroda (HVI) képviseletében Kovács Gyula arra hívta fel a figyelmet, hogy a helyileg illetékes HVI-k segítenek a kedvezményezetteknek. Az irodavezetők a következő napokban felveszik a kapcsolatot a címbirtokos szervezetekkel és a felmerülő kérdésekről egyeztetnek. Az IKSZT rendelet megjelenése után szakmai tanácsadást, igény esetén szakmai képzéseket szerveznek. A Dél-balatoni LEADER helyi akciócsoport működési területén a fonyódi, a lengyeltóti és a marcali helyi vidékfejlesztési irodákhoz lehet fordulni.

*



Felkészítik a civileket is

Kisberény után a balatonboglári művelődési házban tartott civil kerekasztal fórumot a Fonyód Hazavár Alapítvány a helyi vidékfejlesztési iroda címbirtokos szervezet és a „Dél-balatoni” LEADER Nonprofit Zrt. együttműködésével. Az eseményen a pályázati lehetőségekről, a pályázatok menedzseléséről tartottak tájékoztatót. Szó esett a pénzügyi válság vidéki kezelésének lehetőségeiről, és a közösségi szolgáltató terek jövőjéről. Jövő csütörtökön rendkívüli helyszínen, a somogyszentpáli szőlőhegyen tartanak fórumot.
Az események a Nemzeti Civil Alapprogram támogatásával valósulnak meg.



*



Már a héten új pályázati lehetőség nyílik

A most elutasított templomfelújítások miatt sincs ok az aggodalomra a „Dél-balatoni” LEADER területén, a helyi akciócsoport már talált megoldást azoknak, akik most nem kaphattak támogatást. Ismert, hogy a rendelkezésre álló forrásokat jóval meghaladó igények miatt a nonprofit zrt. átfogó felmérést készített a területén lévő valamennyi szakrális hely állapotáról. Ezt a Balaton Fejlesztési Tanácsnak, a Dél-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökségnek (DDRFÜ), a regionális idegenforgalmi bizottságnak, az önkormányzati minisztériumnak és a leghátrányosabb helyzetű települések felzárkóztatásáért felelős bizottság elnökének is megküldték azért, hogy segítsenek további forrásokat találni.

Az első pozitív visszajelzés érkezett meg a napokban, melyben a DDRFÜ arról tájékoztat: már a héttől pályázhatnak az érintettek. A levélben az áll: a regionális operatív programban „komplex turisztikai programok elemeként vallási turizmushoz kapcsolódó emlékhelyek, zarándokhelyek, egyházi létesítmények (templomok, kolostorok, kápolnák, stációk, szobrok, kegyhelyek) fejlesztése, ezen belül műemlék- felújítás, környezet rendezése és kulturális turisztikai funkcióval való bővítés, átalakítás (például kiállítótér, fogadótér, játszótér kialakítása), turisztikai szolgáltatások bővítése és látogatóbarát szolgáltatások fejlesztése is támogatható”.

Pályázatot benyújtani két szakaszban lehet: szeptember elejétől a hónap végéig és október elejétől a következő év márciusának végéig. A „Dél-balatoni” LEADER munkaszervezete minden érintettnek együttműködést és segítséget ajánl a pályázat elkészítésében.

Forrás: Somogyi Hírlap, Dél-balatoni LEADER Vidékfejlesztési Nonprofit Zrt.
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés