Hírek

Startolnak az erdészeti programok

2009. augusztus 31. // Kategória: Hírek

A kötelezettségeken túlmutató tevékenységekre nyújtott területalapú támogatásokra az erdő-környezetvédelem témakörében a nem állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodók, a nem termelő beruházások esetén pedig minden erdőgazdálkodó jogosult.
 
A kötelezettségeken túlmutató tevékenységekre nyújtott területalapú támogatásokra az erdő-környezetvédelem témakörében a nem állami tulajdonú erdőterületen gazdálkodók, a nem termelő beruházások esetén pedig minden erdőgazdálkodó jogosult.

Támogatási kérelmeiket minden évben október 1. és 31. között, elektronikusan, az ügyfélkapunk keresztül nyújthatják be az uniós társfinanszírozott forrásban reménykedők.

Akinek segítségre van szüksége a dokumentáció összeállításakor, az a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal területileg illetékes Erdészeti Igazgatóságát, vagy az erdészeti szakirányítókat keresheti fel, de az erdő-környezetvédelmi intézkedések ismertetésére tájékoztató füzetet is megjelentet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM), mint az ÚMVP Irányító Hatósága.

Elsőként az erdő-környezetvédelmi intézkedések támogatási rendelet megjelenése várható szeptember első felében – tájékoztatott az FVM illetékese.
A többéves támogatás keretében összesen kilenc célprogramot hirdetnek meg.

Lehetőség nyílik a spontán és agresszíven terjedő fa- és cserjefajok visszaszorítására, melyre hektáronként évi 196 euró támogatás nyerhető.
Szálaló erdőgazdálkodás alkalmazására is igényelhetnek uniós támogatást az erdőgazdálkodók, melyre hektáronként évi 164 eurót kaphatnak a pozitív elbírálást követően. Éppen a szálalás ösztönzésének támogatása elé néz a legnagyobb várakozással a szaktárca. Fokozott jelentőségét az adja, hogy ennek alkalmazásával a fákat nem nagy területen egy időben hanem mintegy válogatva, szálalva termelik le, ezzel biztosítva a folyamatos erdőborítottságot.

Némiképp rokonítható ezzel az őshonos erdőállományok tarvágásos felújításának visszaszorítása célprogram, hiszen ez esetben is a cél az erdő egységének megőrzése. Ebben az esetben azoknak biztosítanak támogatást, akik vállalják, hogy felhagynak a nagyobb területeket érintő tarvágással. Mindkét változatnál az a szemlélet alapja, hogy az erdők esetében a gazdasági, a védelmi és a közjóléti funkcióknak össze kell kapcsolódniuk, s nem szabad a fakitermelés érdekében felborítani ezt az egyensúlyt. A tarvágás felszámolását vállalók hektáronként évi 160 eurót kaphatnak, amennyiben teljesítik az előírásokat.
Az erdőállományok kézimunka-igényes ápolását azokon a területeken segítik az ÚMVP forrásból, ahol természetvédelmi okból nem célszerű gépeket használni: hektáronként az első évben 196, a másodiktól 76 eurós évi támogatással.

A speciális erdei élőhelyek és természetes erdőfelújítás lehetőségének biztosítása három célprogramra tagolódik: a mikroélőhelyek kialakítása és fenntartására (a nagyüzemi erdőgazdálkodás miatt hiányzó élőhelytípus, a holtfa biztosítása érdekében), a véghasználat során facsoportok visszahagyására, illetve az erdőtelepítés sikerességét biztosító cserjeszabályozásra.

A véghasználat elhalasztása talaj- és erdővédelem szempontjából célprogram esetében hektáronként 200 euróra számíthat évente az, aki a talaj vagy a víz védelméhez hozzájárulva a fakitermelés időpontját késlelteti.
Gyógyerdők, parkerdők, parkok fenntartására ugyanennyi pénzt igényelhetnek az erdőgazdálkodók, mert a tapasztalat az, hogy a fenntartásuk forráshiány miatt sok esetben nehézséget okoz.
Az erdei tisztások kialakítására és fenntartására az első évben 196, a másodiktól 36 euró jut hektáronként.
Aki a természetkímélő anyagmozgatási módszerek bevezetését tervezi a faanyagszállítás által a megmaradó faállományon, valamint talajon okozott sérülések csökkentése érdekében, annak szintén érdemes kitöltenie a támogatási kérelmet. E célprogram keretén belül olyan alternatív megoldásokat támogatnak, mint a kötélpálya, a csúszda az állati erővel mozgatott fogat, vagy az önjáró kerekes eszköz általi emelt famozgatás. Ezek alkalmazása esetén köbméterenként 12,45 euróval számolhat az erdőgazdálkodó – ám kitétel, hogy legfeljebb 50 köbméter kiszállításához jár az uniós forrás.

A nem termelő beruházások körében az erdő szerkezetének átalakítására, a nem megfelelő, illetve az agresszíven terjedő fajok felszámolására nyújtanak támogatást. A támogatási rendelet ennek megvalósítására több lehetőséget is biztosít. Az erdőállomány alatti erdősítés voltaképpen magok, illetve csemeték alátelepítését jelenti, a tarvágást követően teljesen új állomány létesítése is járható út, illetve állománykiegészítéssel, pl. elegyfajok ültetésével módosíthatnak a meglévő erdőszerkezeten. Az egyszeri hektáronkénti támogatás aláültetés esetében 1400, az állománykiegészítés esetében 496, míg a tarvágást követő erdősítést végzőknél 1019-2090 euró között változik.

Amennyiben a támogatási kérelemre pozitív választ kap az erdőgazdálkodó, és a műveletet megkezdte vagy elvégezte, akkor az erdő-környezetvédelmi intézkedések esetében évente, az erdő szerkezetének átalakítása esetében egyszeri alkalommal nyújthat be kifizetési kérelmet. Az első benyújtásra 2010. május 15-ig, az egységes kérelemmel együtt nyílik lehetőség.

Forrás: umvp.eu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés