Hírek

Rockudvar, filmforgatás és falunapi fesztiválok

2009. szeptember 10. // Kategória: Hírek

Rockudvar Karcsán

2009. július 25-én első alkalommal tekinthették meg három nagyszerű amatőr rockegyüttes műsorát az érdeklődők a karcsai Nagy Géza Művelődési Központ belső udvarán.
 
Rockudvar Karcsán

2009. július 25-én első alkalommal tekinthették meg három nagyszerű amatőr rockegyüttes műsorát az érdeklődők a karcsai Nagy Géza Művelődési Központ belső udvarán.

Az eső kissé ráijesztett a fellépőkre és így a Fáziskésés együttes a nagyteremben játszott, míg a 12%-os Lejtő és a Sikátor az udvaron felállított színpadon adta elő számait - a rajongók legnagyobb örömére.

A nagy érdeklődésre való tekintettel a szervezők remélik, hogy mindenképpen hagyományteremtő eseményről van szó.

*



Könyvátadás Kisrozvágyon

2009. július 18-án 11 órától került sor a Kisrozvágy történetét bemutató könyv nyilvános bemutatására. Hogya Viktor szerző Szülőfalum Kisrozvágy – ahol a múlt tündököl – című könyvének a bemutatója, és felesége Hogya Viktorné Kovács Gabriella „ég-szín-kép” című kiállításának megnyitója zajlott e kis településen.

Az ünnepséget Kisrozvágy Község Önkormányzata rendezte a kisrozvágyi Kultúrházban, melyre a település teljes lakossága kapott meghívást, Kisrozvágy és Nagyrozvágy község Önkormányzatának képviselőtestülete, és a könyv kiadásához adománnal hozzájárulók is a vendégek részét képezték.

Köszöntőt mondott: Petraskó Tamás polgármester, majd a könyvet ajánlotta Fehér József, a Kazinczy Ferenc Múzeum Sátoraljaújhely múzeumigazgatója. A képkiállítást Máriássi István debreceni tanár nyitotta meg.

A helyszínen minden kisrozvágyi család kapott egy példányt a könyvből, valamint a meghívottak és adományozók is, melyeket maga a szerző dedikált. Hogya Viktor közel 450 oldalon keresztül mutatja be könyvében Kisrozvágy történetét, az itt élő családok eredetét, a település mai helyzetét.
A bemutató után a meghívottakat a kisrozvágyi Árpád-kori Régészeti Parkban látták vendégül egy ebéddel, ahol babgulyást, és egy árpád kori édességet kóstolhattak meg, a tönkölybúzadarás mézes-gyümölcsös édességet.
A közös ebéd után a park vezetője, Petraskó Tamás bemutatatta az Árpád-kori Régészeti parkot a jelenlévőknek.

*



Falunap Karcsán

Augusztus 8-án immáron 15. alkalomal rendezték meg a már hagyományosnak számító karcsai falunapot. Az egész napos rendezvényt a karcsai lakosok mellett a Bodrogközi többi településének lakói is nagy számban látogatták a tartalmas programnak köszönhetően.

Már kora reggel zenés ébresztővel invitálták a lakosokat az ünnepségre, melynek fő színhelye a Sportpálya volt. Nemsokár a főzőverseny résztvevőinek nyüzsgése, majd az inyícsiklandó illatok vonzották az embereket a rendezvényre. A gyerekek szórakoztatásáról a vásári árusok, illetve a vidámparki játékok gondoskodtak.

Egyik legnépszerűbb rendezvénye a falunapnak a motoros bemutató volt, mely az Általános iskola előtti útszakaszon zajlott délután és este. Kicsiket és nagyokat egyaránt vonzott a két motoros izgalas bemutatója, akik a sebességgel, füstölgő kerekekkel és tüzes akrobatikus mutatványokkal nyűgözték le a közönséget. Este szabadtéri táncos mulatság zárta a XV. Karcsai Falunapot.

*



Crescendo con Spirito Nyári Művészeti Akadémia

Ebben az évben hatodik alkalommal rendeztünk két hetes nyári művészeti kurzust Sárospatakon.

Az Akadémia kiváló lehetőséget biztosított az elmélyült munkára az előadó- és képzőművészet területén, valamint segített a szakmai megmérettetésekre való felkészülésben.

Európai és amerikai zenekarok kiváló szólistái, zene- és képzőművészeti egyetemek tanárai tartanak intenzív közép- és felsőfokú képzést, művészeti pályára készülő fiataloknak, akik a világ 28 országából érkeztek – olvashattuk Beat Rink köszöntőjében...

*



Orosz stáb forgatott a Nagykönyvtárban

2009. augusztus 19-től négy napon át a Sárospataki Református Kollégium Tudományos Gyűjteményében az Orosz Federáció Kulturális Minisztériumának megbízásából a világhírű orosz filmrendező, Igor Romanovszkij dokumentumfilmet forgatott háromtagú stábjával a 2006-ban visszaszolgáltatott sárospataki könyvekről.

*



Remekül sikerült a Zempléni Fesztivál

Augusztus 7 és 16 között zajlott le a Zempléni Fesztivál Sárospataktól Sátoraljaújhelyen át Tokajig számos településen.

A szervezők idén is érdekes és igényes programokkal várták a zeneszeretőket. A Zempléni Fesztivál hagyománya zarándokhellyé tette a környéket nem csak a zenekedvelők számára, hanem azok számára is, akik kíváncsiak a régió természetes és épített környezetének színes tárházára.

37 helyszínen közel 50 előadás, színház, irodalmi műsorok, gasztronómia, élményvacsorák és kiállítások. Ezt kínálta többek között a XVIII. Zempléni Fesztivál.

A négy központ, Sárospatak, Sátoraljaújhely, Tokaj és Szerencs mellett a környék kisebb települései is várták az igényes zene és gasztronómiai különlegességek kedvelőit, az idén Királyhelmecen is.

*



Már a közvilágítás is segíti a parkolókat

A belváros rekonstrukciója miatt megszűnt több mint 60 parkoló. E helyett újat építettek a Kossuth-belsőként ismert helyen. A parkolót azonban még mindig nem használják igazán az autósok, pedig a főutca fölött található közvetlen bejárattal.

Már a közvilágítás is segíti az éjszakai parkolókat. Most már több a parkolóhely a Kossuth-tömbben, mint amennyi megszűnt a város központjában. Körülbelül 80-90 gépjárműnek van hely. A parkolás természetesen ingyenes.

*



Átadták a Rendezvényteret Sátoraljaújhelyen

Sátoraljaújhelyen még 2008. nyarán kezdődött meg a város egyik nagy beruházása - a rendezvénytér kialakítása. Idén augusztusra befejeződtek a munkálatok és 16-án Szamosvölgyi Péter polgármester ünnepélyes keretek között adta át azt a város lakosságának.

A beruházást saját erőből valósította meg a település önkormányzata.

*



EU-s támogatással bővitik a sátoraljaújhelyi Zemplén Európa Házat

92,5 millió forintból bővítik, fejlesztik és felújítják a sátoraljaújhelyi Inkubátor Ház - Zemplén Európa Házat.
A beruházásról sajtótájékoztatót tartottak.

A projekt az európai unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával valósul meg.

*



Új bevásárlóközpont épül Sátoraljaújhelyen

Elkezdődtek a földmunkák Sátoraljaújhelyen a 37-es főút bevezető szakaszán. Itt egy új bevásárló központ épül meg.

Az áruház megépülése nem csak azért jelent segítséget, mert közel van a város ezen részén lakókhoz, hanem mert a terület előtti Esze Tamás út szakaszt felújítják, valamint több tucat új munkahelyet teremtenek a beruházás során.

Forrás: Bodrogközi HVI, Sárospataki HVI, Sátoraljaújhelyi HVI, satoraljaujhely.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés