Hírek

Három körjegyzőség 10 faluja szövetkezik

2009. szeptember 10. // Kategória: Hírek

Pihenésre a legjobb

Az Őrségi Vásárhoz, vagy a Művészetek Völgyéhez hasonló nagyságrendű kulturális fesztivált szeretne létrehozni a megye egyik legkisebb települése. Ehhez több éves munkára van szükség, ám a hét végén lezajlott falunap azt mutatja, jó úton járnak.
 
Pihenésre a legjobb

Az Őrségi Vásárhoz, vagy a Művészetek Völgyéhez hasonló nagyságrendű kulturális fesztivált szeretne létrehozni a megye egyik legkisebb települése. Ehhez több éves munkára van szükség, ám a hét végén lezajlott falunap azt mutatja, jó úton járnak.

A statisztika szerint közel ötven állandó lakossal bíró, ám valójában alig húsz fős Gosztolán az elmúlt hét végén mozdulni is alig lehetett, annyian fordultak meg a községben. A fő vonzerőt az a kétnapos ökoturisztikai fesztivál jelentette, amelynek ötletgazdája a helyi wellness-szálloda igazgatója, Balogh Bernadett, s akinek komoly tervei vannak a jövőt illetően is.

A gosztolai programok egy része már most azt mutatta, hogy a településre érkezők körében a vásári szórakoztató rendezvények mellett a színvonalasabb előadásokra is van igény. A hét végén így két alkalommal is vendégül látták a Hevesi Sándor Színház társulatát, fellépett a faluban a Groovehouse együttes is, illetve jelen volt a Száztagú Cigányzenekar négy kiváló muzsikusa is, utóbbiak vasárnap kora estétől szórakoztatták a jelenlévőket. A két nap alatt közel ezren voltak a rendezvényekre kíváncsiak.

Gosztola ma Lenti térségének legkedveltebb üdülőközpontja, ahol a fő vonzerőt éppen a csend és nyugalom jelenti, hiszen leszámítva az elmúlt hét végét, az erdők között megbúvó kis falu valóban a pihenésre a legalkalmasabb. A falu első számú idegenforgalmi létesítménye a Balogh Bernadett vezette wellness-szálloda, mely hetven fő befogadására képes. Emellett több panzió és apartman is található a községben.

*



Három körjegyzőség 10 faluja szövetkezik

Szeptember elsejével összeolvadnak a csesztregi, a kerkafalvai és a szentgyörgyvölgyi körjegyzőségek - erről döntött együttes ülésen az érintett tíz település önkormányzata.

Az új hivatal munkájának irányítására pályázatot írtak ki, melynek elbírálása során kivétel nélkül minden egyes érintett település minősített többséggel Horváth Attila jelenlegi csesztregi helyettesítő jegyzőnek szavazott bizalmat.

*



Nyertes civil pályázatok

A Nemzeti Civil Alapprogram különböző kiírásaira 21 pályázatot adtak be a város bejegyzett civil szervezetei. A beadott 21 pályázatból 19 eredménye vált már nyilvánossá, melyből 15 nyertes lett.

A különböző kategóriák közül a szervezetek működési támogatására érkezett be a legtöbb pályázat, szám szerint 15, melyből valamennyit támogatásra méltónak találtak a kiíró kollégiumok, összesen 5.714.300 Ft értékben.

Sajnálatos viszont, hogy az eddigi eredmények tükrében a szakmai programokra beadott pályázatok elutasításra kerültek forráshiányra hivatkozva, nem megkérdőjelezve a készített programok szakmaiságát.

(Gotthárdi Körkép, III. évfolyam 8. szám, megjelenés dátuma: 2009. augusztus 7.)

*



Börtönbüntetést is vállalnának az égető ellenzői

Szentgotthárd - Több civil is azt nyilatkozta nemrégiben, hogy készek akár börtönbüntetést is vállalni azért, hogy ne valósulhasson meg a Heiligenkreuzba tervezett hulladékégető.

A határunkon nem kezelni akarják a hulladékot, hanem üzleti célból - több száz kilométer távolságból idehozva - profitot kívánnak termelni , fejtette ki Soós Zoltán, a Pronas elnöke. Egy szűk csoport nyeresége többet jelent ma Ausztriában egy határ menti magyar közösség testi és lelki egészségének a megőrzésénél...

Hangsúlyozta továbbá: Burgenland kiadta az elsőfokú építési engedélyt a beruházásnak. Ezt magyar és osztrák oldalról százak támadták meg a bécsi Umweltsenat előtt. A döntés őszre várható, s legrosszabb álmainkban az is szerepel, hogy zöld utat kap a hulladékégető .

Rámutatott: Szentgotthárd egyhangúlag népszavazáson utasította el a tervezett objektumot, az országgyűlés és a kormány pedig határozatot fogadott el, amelyben új - az országhatártól jóval távolabbi - helyszín keresésére kérte az osztrák felet.

Heinz Fischer, Ausztria köztársasági elnöke úgy fogalmazott az elmúlt hónap végén, hogy az osztrák kormányzatnak nem áll módjában megtiltani a szemétégető felépítését, nem avatkozhat be egy-egy cég munkájába, ha a beruházás minden törvényi előírásnak megfelel. Szinte megelőlegezte a Környezetvédelmi Szenátus döntését... A heiligenkreuzi ipari parkba azonban csak Szentgotthárdon keresztül lehet eljutni. Minden egyes szeméttel megrakott szerelvénynek be kell gördülnie a város vasútállomására.

Ennél megalázóbb dolgot nem tudunk elképzelni! Magyarországon a vasúti töltések, a sínek állami tulajdonban vannak. Az a szakasz is, amely az osztrák ipari parkba ágazik le. A Pronas írásban kérte a kormányt, hogy amennyiben zöld utat kap az égető, ne engedélyezzen - a törvényi előírásokat betartva - semmilyen, a beruházással kapcsolatos szállítást a magyar állam területén keresztül, s akár szedje is fel az adott sínpárt. Ezt joggal várhatja el Szentgotthárd lakossága . Emlékeztetett arra: Németország minden évben vonattal szállítja az atomhulladékát feldolgozásra Franciaországba, hogy aztán onnan hazahozzák egy ideiglenesnek mondott tárolóba. A vasúti síneket ellepik ilyenkor fiatal környezetvédők. Ami Szentgotthárdon várható a szemétvonatoknál, az sokkal megdöbbentőbb lesz, és garantáltan bejárja majd a világsajtót: öregek, fiatalok, kisgyerekes családok fognak várhatóan a síneken állni, megakadályozva a szemét-transzportot. A Pronas szeretné ezt elkerülni, törvényes úton akarja kezelni a problémát.

Forrás: Őrség Határok Nélkül Egyesület, vasnepe.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés