Hírek

Unterschleissheimi 5 éves partnerkapcsolat

2009. szeptember 14. // Kategória: Hírek

Szélessávú internet Baranya Megye több mint 70 településén

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának (GVOP) keretében a Magyar Telekom Nyrt. partnerségével megvalósult a szélessávú internet hozzáférés.
 
Szélessávú internet Baranya Megye több mint 70 településén

Az I. Nemzeti Fejlesztési Terv Gazdasági Versenyképesség Operatív Programjának (GVOP) keretében a Magyar Telekom Nyrt. partnerségével megvalósult a szélessávú internet hozzáférés.

A Pécsváradi Többcélú Kistérségi Társulás gesztorságával lebonyolított fejlesztés mintegy 70 településen teszi elérhetővé a világhálót és az ehhez kapcsolódó szolgáltatásokat. Az ünnepélyes átadásra a mecseknádasdi Bagoly Csárda – Panzióban került sor 2009. július 29-én.

A rendezvényre meghívást kaptak ez érintett települések polgármesterei és jegyzői, valamint a sajtó munkatársai.

*



5 éves a partnerkapcsolat

A Pécsváradi Kistérség 5 évvel ezelőtt, 2004. augusztus 19-én írt alá partnerkapcsolati megállapodást a németországi Unterschleissheim városával.

Az évforduló alkalmából 60 fős delegáció érkezett kistérségünkbe augusztus 18-án, hogy együtt ünnepeljük meg ezt az emlékezetes napot.

A megállapodás aláírását követően már több alkalommal érkeztek hozzánk népes csoportok és vettünk részt mi is a város meghívására ünnepeiken. Az eltelt 5 évben személyes kapcsolatok barátságok is kialakultak, többen már egyénileg, barátaikat is magukkal hozva turistaként jönnek évről évre a kistérségbe.

A 2 évente megrendezett nemzetközi vásáron minden alkalommal részt veszünk, így népszerűsítve térségünket az EU-ban.
Reméljük, hogy a virágzó kapcsolat a jövőben is jól fog működni, ennek érdekében mindent megteszünk.

*



Jövőre találkozunk Unterschleissheimban!

Várhatóan több alkalommal is képviseltetheti magát kistérségünk 2010-ben Unterschleisheimban.

Már megkaptuk a meghívást a jövő évi UGA-ra (Nemzetközi Kiállítás és Vásár), és várják a delegációt a soron következő látogatásra (pontos időpont még nincs).

Mivel számos jubileum megünneplésére - így többek között Unterschleissheim létezésének 1225., várossá nyilvánításának 10. évfordulójára– készülnek, 2010-et ünnepi évnek nyilvánították.

Várhatóan többször lesz mód kisebb-nagyobb csoportok, esetleg művészeti együttesek utazására.
A jubileumi év programjáról novemberben döntenek.

Művészeink látogatása már biztos: 2010 szeptemberére a három partnervárosból - Pécsváradi Kistérség, Lucka, Le Crése - hívnak meg festőket, szobrászokat és fotósokat, hogy egy nagyszabású, közös kiállítás keretében mutatkozzanak be.
A Pécsváradi Kistérséget 13 művész fogja képviselni.
Velük, illetve néhányukkal találkozott Daniela Benker, a Kulturális Hivatal vezetője, a kiállítás felelőse és Ursula Metzner, a Partnerkapcsolati Bizottság elnöke augusztus 21-én a pécsváradi várban, hogy a kiállítás részleteiről, technikai-szervezési feladatokról tárgyaljon velük.

A találkozó jó hangulatban telt, aztán „művészeti körúttá” formálódott, hiszen a megjelentek ellátogattak Szabó László szobrász galériájába, majd a nagypalli Pincegalériát keresték fel a tulajdonos Eddy Smid kalauzolásával, végül (este 9-kor) Óbányán, Bakó László: Faragott fények c. kiállításával zárták a napot.

Az élményt az előző napi, Dechandt Antal műtermében látogatás formálta kerekké.
Danila Benker másnap őszinte bocsánatkérés fogalmazott meg: „Nem gondoltam volna, hogy 150-200 fős falvakban ilyen magas színvonalú, valódi művészetet láthatok! Hogy csináljátok ezt?

*



Gőzerővel falunap

A pécsváradi kistérség 19 településéből 7 pályázott az idei évben az ÚMVP áltla támogatott falunapi rendezvények lebonyolítására. A 7 pályázóból 5 pályázat kapott támogatást.

Egy rendezvény megrendezésére június hónapban, 1 rendezvényre július hónapban, 3 rendezvényre pedig augusztus hónapban került sor.

Minden településen színvonalas műsort láthattak az érdeklődők, köszönhetően a támogatásnak. Az ÚMVP sátrat több száz látogató kereste föl. Nagy sikere volt az ÚMVP totónak, amit készítettünk és az ajándékoknak, amit adtunk.

Reméljük, hogy a jövőben is lesznek ilyen pályázati lehetőségek, melyek által színes, színvonalas ünnepségeket tudnak tartani a kistelepülések.

A mohácsi kistérségben egymást érik a falunapok. Augusztus 15-16-án Palotabozsok lakossága kétnapos rendezvényen ünnepelte a településről elszármazottakat, avatta fel az elszármazottak emlékszobrát, és megnyitották a "Székelység története " c. kiállítást is.

Palotabozsok, mely a II. világháborúig német ajkú település volt, a kitelepítések után székely bevándorlókkal gazdagodott. Az ő hagyományaik ünneplésére került sor az ÚMVP által is támogatott falunapon.

Augusztus 21-én Lippón került sor ÚMVP támogatású falunapra, de augusztus 20-a alkalmából szinte minden település megrendezte a saját ünnepségét.

*



Befejezték az M6-os utolsó alagútját

Éjjel nappal dolgoztak az alagútépítők, hogy elkészüljön a Bátaszék és Véménd között - egyszer már beomlott - alagút építése.

Az M6-os autópályán összesen 4 alagút épül, ezek járatainak fejtése során hatszázezer köbméter földet mozgattak meg. A munkálatok folyamatosan, három műszakban, napi huszonnégy órában zajlottak úgy, hogy a fejtésen egyszerre százhúsz bányász dolgozott.

*



Meseolvasó Guiness Rekord Szajkon

A Fogadj El! Alapítvány augusztus 25-i kezdettel hirdette meg Nyitott Kapu című rendezvényét. Ez alkalomból nem kisebb dologra vállalkoztak, mint hogy felállítják a meseolvasás Guiness rekordját.

A Benedek Elek meséinek olvasását augusztus 25-én reggel 6,00 órakor indították el, miután a Guiness Rekordokat ellenőrző bizottság megvizsgálta a helyszínt és a szervezés feltételeit.

Az öt napon át folyamatosan, éjjel-nappal tartó meseolvasás nagy társadalmi összefogást igényelt. Nemcsak Szajk település, hanem a fogyatékos személyek gondozását, felügyeletét és foglalkoztatását is vállaló alapítvány széles kapcsolatrendszere támogatta. Így aztán nemcsak maguk a fogyatékos gyermekek olvastak, hanem civilek, barátok, rokonok, ismerősök.

*



Hídavatás Bólyon

Nagy vígasságal ünnepelték a bólyiak a Bólyt elkerülő M6-os autópálya Pécsre vezető szakaszát átívelő híd elkészülését.

Augusztus 19-én hídavató ünnepség során a kisváros csaknem teljes lakossága, megyei és térségi politikusok, jeles személyiségek jelenlétében került sor a látványos hídavatóra.

A sátorhelyi néptáncosok menettánca és a köszöntők elhanzgása után zenés Hídvacsorával, borkóstolóval majd utcabállal avatták fel azt a hidat, ami a leendő autópálya feletti közlekedést teszi lehetővé a bólyiaknak. Az útépítés alatt jelentős kerülővel, Szajk felé lehetett csak Pécs felé közlekedni, a híd lényegesen lerövidíti most ezt a szakaszt.

A híddal egyidőben került átadásra a Bólyt elkerülő teherforgalmi út is, ezáltal a kisváros visszanyeri korábbi biztonságos, nyugodt, csendes atmoszféráját.

Forrás: "Zengő-Duna" Vidékfejlesztési Közhasznú Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés