Hírek

Rekord a Gastroblues Fesztiválon Pakson

2009. szeptember 16. // Kategória: Hírek

A Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumának június 26-i üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében – Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy – körzetében működő Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei első ülését.
 
A Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány kuratóriumának június 26-i üléséről

A hazai nukleáris létesítmények környezetében – Paks, Kalocsa, Bátaapáti, Boda és Püspökszilágy – körzetében működő Duna–Mecsek Területfejlesztési Alapítvány megtartotta idei első ülését.

Az alapítvány célja az atomerőmű által kijelölt területeken település-, térség- és gazdaságfejlesztés. Az alapító Paksi Atomerőmű Zrt. az elmúlt évekhez hasonlóan 500 millió forintot bocsát az alapítvány rendelkezésére. Az Alapítvány az Új Magyarország Fejlesztési Terv 2009-es évben megnyíló pályázati eszközrendszerével összhangban az európai uniós forrásokból, magyar társfinanszírozás mellett finanszírozott operatív programok pályázataiban való részvételt kívánja elsősorban támogatni.

Az Alapítvány 2009-ben kiemelt feladatának tekinti, hogy a világgazdaságban kialakult recesszió hatásait a maga eszközrendszerével ellensúlyozza a támogatott területeken elsősorban munkahelyteremtés, illetve a kis közösségek energiaracionalizálási tevékenységének támogatása, valamint a szükséges pályázói önerők biztosítsa révén.

A Bátaszéken megtartott ülésen a kuratórium döntött a 2009. évi második forduló pályázati ablakainak kibővítéséről.

Módosították a települések összképét javító utcasorok felújítása pályázati ablakát. A jövőben már nem csak utcasorokra, hanem pincesorokra is igénybe vehető a támogatás, továbbá az utcasornak öt ingatlant kell tartalmaznia tíz helyett.
A gazdálkodó szervezeteknél a munkahelyteremtő beruházás pályázati ablakot pontosították: gazdaságfejlesztést ösztönző beruházásra lehet pályázni, ahol előnyben részesül az a pályázat, amelyben munkahelyteremtés is megvalósul.

A támogatási igény benyújtása előtt megkezdett beruházáshoz támogatás eddig nem volt igényelhető. Most már az Európai Uniós pályázatokhoz önerő biztosítása esetén erre van lehetőség. Ez esetben is kizáró feltétel, ha a pályázó a beruházást már teljes körűen megvalósította.

Az első pályázati fordulóban a kuratóriumhoz hatvanhárom pályázat érkezett, az igényelt támogatás összege 449.074.581 Ft volt, melyből a június 26-ai ülésen több mint 244.804.360 Ft odaítéléséről döntött a testület. A 2009. évi első pályázati fordulóban támogatott pályázatok elsősorban EU-s pályázatok önrészének biztosítására, gazdaságfejlesztésre, munkahelyteremtésre, valamint településszépítő programokra irányultak.

A 2009. évi kiírás második pályázati fordulójának benyújtási határideje 2009. augusztus 31. A beérkező pályázatokról a kuratórium 2009. október 31-ig határoz. Az alapítványhoz kapcsolódó információk megtalálhatóak a www.dmta.hu című honlapon.

*



Rekord a Gastroblues Fesztiválon

17. alkalommal került sor a Nemzetközi Gastroblues Fesztivál lebonyolítására Pakson az elmúlt hét végén. Idén a már megszokott, magas szintű zenei élmények mellé, főzéssel kapcsolatos rekordkísérlet is járult. 45 csapat, 149 féle bort tartalmazó étellel nevezett.

Voltak borkorcsolyák, desszertek, fagylalt, de a legtöbben különböző pörköltekhez használtak bort, így a rekord megszületett.

Természetesen a zenéé volt ebben az évben is a főszerep. A sok-sok remek előadó közül talán a legmaradandóbbat Arthur Brown, Chris Farlowe és a Piramis alkotta. A templomi koncert, de a rendhagyó, záró örömzenélés is nagyon sok hallgatót vonzott.

*



Paksra is begördülnek a Magyar Borok Útja Rallye autói

Idén, augusztus 28-án immár tizennegyedik alkalommal indul útjára a Magyar Borok Útja Rallye.

A túra nem csak a hazai borok népszerűsítését célozta meg, hanem az ezeréves magyar borkultúrát ötvözték borvidékeink, gasztronómiánk, turisztikai vonzerőnk, a környezetvédelem és a közlekedésbiztonság népszerűsítésével. Az idei verseny célállomása Debrecen, szombaton Eger, míg vasárnap Budapest.

Az első nap a résztvevők ellátogatnak Paksra, Kiskőrösre, Lajosmizsére, Szolnokra. Útközben a hagyományokhoz híven ügyességi versenyekre, tréfás vetélkedőkre és tesztek kitöltésére kerül sor.

*



Októberre lesz kész az óvoda tetőszerkezete

Felújítják a Kossuth utcai óvoda tetőszerkezetét. A munka része az esővízcsatorna cseréje és a homlokzat festése, illetve a régi falazat utólagos szigetelését is megoldják.

A tetőcsere, mint Dobri István elmondta, hétfőn kezdődik. A polgármester hozzátette, hogy az ötmillió forint összköltségű beruházáshoz a CÉDE keretből biztosítanak 2,6 millió forintot. A munkát a szakemberekből közmunkásokból álló helyi brigád végzi.

Az ütemezés szerint – ha az időjárás nem szól közbe – szeptember végére készülnek el a felújítással. A gyerekek október elsején vehetik birtokba az épületet, addig az alsó óvodába járnak.

*



Nagy durranást ígért az idei augusztus 20.

Tizenkettedik alkalommal hirdették meg az országos halászlé főzőversenyt Dunaföldváron az augusztus 20-i városi ünnepség keretében.
Baráti társaságok, társadalmi szervezetek és magánszemélyek egyaránt fakanalat ragadhattak, hogy pontyból vagy vegyes halból főzzenek levet a Duna-parton.

Kiss Lajos Csaba arról is beszámolt, hogy a Földvár EXPO-ra is várják a nevezőket. Idén kilencedszer rendezik ezt a városi programot, ezúttal is a szüreti fesztivál keretében. A pontos időpont szeptember 26-27. A vállalkozások, gazdasági társaságok és civil szervezetek a sportcsarnokban mutatkozhatnak be, illetve ismertethetik meg a nagyérdeművel termékeiket, szolgáltatásaikat.

*



Tettrekész progresszív művészek alkotótábora

Egy hatvanas évek után feledésbe merült hagyományt igyekezett feleleveníteni az Eszképműhely a nemrég véget ért alkotótáborával.

Szabó Szabolcs, a műhely vezetője elmondta, hogy Ferenczi Gábor ötlete nyomán, vele közösen hirdették meg a programot, ahova „tettrekész, érzékeny, releváns, finomkezű, másképplátó, jelentékeny, progresszív, élő alkotókat” hívtak.

A féltucatnyi jelentkező Dunaföldvárt festette, más szemszögből. A programokon külső érdeklődők is részt vehettek, az alkotásokkal a város gazdagodott. Az alkotótáborban készült anyagból szombaton az Ispánházban nyílt kiállítás, amely szeptember közepéig látható.

*



Országos Íjász Találkozó Boronkán

Az idén első alkalommal rendezték meg Boronkán az első országos íjász találkozóra, melyre előzetesen 50-en jelentkeztek, de a orssz idő miatt többen nem jöttek el. A helyi nevezőkkel együtt összesen 51-en vettek részt a versenyen.

A szervezők szerint jól sikerült a rendezvény, amellyel hagyományt kívánnak teremteni a településen. A rendezvénynek részét képezte a lovassági bemutató, valamint a honfoglalás kori életstílus bemutatása. A szervezők gondoskodtak róla, hogy az akkori hagyományok lehető legjobban legyenek bemutatva.

Forrás: Duna Összeköt Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés