Hírek

Fesztivál dömping a Felső-Tisza Völgyében

2009. szeptember 16. // Kategória: Hírek

VIII. Tarpai Kuruc Napok

Kuruc Napokon emlékeznek meg az 1703-1711-es Rákóczi-szabadságharc hőseire Tarpán július 25-26-án.
 
VIII. Tarpai Kuruc Napok

Kuruc Napokon emlékeznek meg az 1703-1711-es Rákóczi-szabadságharc hőseire Tarpán július 25-26-án.

Egykor innen ment a falu szülötte, Esze Tamás jobbágyból lett ezredes vezetésével a szegénylegények küldöttsége a lengyelországi Brezna várába II. Rákóczi Ferenc fejedelemhez, hogy meggyőzzék a harc megkezdésének szükségességéről. Később vezetése alatt küzdöttek a Habsburg elnyomás ellen.

*



Tákosi falunap

Rendkívül kellemes volt a hangulat a Tákoson, szombaton megrendezett aratónapon. A hagyományos aratási műveletek mellett, a környék kulturális arculatával is megismerkedhettek a résztvevők.

Hagyományőrző rendezvényen a népviseletbe öltözött asszonyok mellett, a rég elfeledett kézi aratás is emlékeztette a résztvevőket a paraszti kultúra szépségeire. A búzából készült koszorút elhelyezték a tákosi templomban, majd megszentelték a kemencében sütött kenyeret.

A gasztronómia iránt érdeklődők megízlelhették a kemencében sült kenyér utánozhatatlan ízét, s a környékre jellemző ételeket.

*



Motoros nap Vásárosnaményban

Beregi tájtúra és motorhangverseny is szerepel az augusztus 1-jén megrendezett Moto-Rock Motoros Nap programjai közt a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Vásárosnaményban.

A rendezvény rendőri felvezetéssel kísért motoros túrával indult, ennek keretében mutatták be a szervezők a beregi táj szépségét a kétkerekűek nyergében ülőknek.

A program ezután hastáncbemutatóval, majd koncertekkel folytatódott, ezek között kerül sor a már hagyományos motoros bemutatókra. A programban gumifüstöléssel, motorhangversennyel és streetfighter show-val színesített eseményre körülbelül ötszáz motoros érkezett a gergelyiugornyai kempingbe.

A Tisza–parti programot késő este a Pokolgép koncertje zárta.

*



IX. Daróci Kenderes napok

Augusztus 7-8-án a Beregi Jeles Napok programsorozat keretében 9. alkalommal rendezték meg közvetlenül az ukrán határ mellett fekvő Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei kis faluban, Beregdarócon a Kenderes Napokat.

A rendezvény célja a kenderfeldolgozás népi mesterségének bemutatása, a kendermagtól a vászonig. A két nap alatt sokszínű kulturális és szórakoztató programmal várták a vendégeket.

*



Játék Határok Nélkül - Sportnap Mezővári

2009. augusztus 30-án a kárpátaljai Mezőváriban Játék Határok Nélkül - Sportnapon vett részt településünk. A program délután kezdődött a helyi sportpályán kárpátaljai és magyarországi csapatok vetélkedőjével különböző sportágakban, népi virtuskodásokban.



A versenyeken 6 csapat vett részt.

Név szerint: • Tarpa I. Kurucok Java - Tarpa
• Tarpa II. Vadmalacok - Tarpa
• Budapest Vegyes - BuTarpa - Budapest - Tarpa vegyes csapat
• Mezővári I. Wobler - Mezővári
• Mezővári II. Dózsa Maffia - Mezővári
• Mezővári III. 8-as fogat - Mezővári



*



Bergi Többcélú Kistérségi Önkormányzati Társulás Társulási Tanácsülés 2009. augusztus 31.

A tanácsülés témái:

- A társulás által elnyer ÁROP 1.1.5 C pályázat megvalósításához kapcsolódó projektmenedzser kiválasztása
- A Társulás által ellátott mozgókönyvtári feladat megállapodás módosításának elfogadása
- Egyebekben a kistérség hazai pályázati forrásokra történő lehetőségeinek a megbeszélése.

*



Gyüre Falunap 2009. augusztus 21.

Gyüre - A gyürei falunapon a focimérkőzés, főzőverseny, tiniszépségverseny mellett az R-Port együttes koncertjén is szórakozhattak a kikapcsolódni vágyók.

Forrás: Vásárosnaményi HVI, Felső-Tisza Völgye Vidékfejlesztési Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés