Hírek

Kiskun védjegy program Kunszentmiklóson

2009. szeptember 16. // Kategória: Hírek

Felszentelték a kápolnát Dusnokon

A Feketi Kápolnát az 1800-as évek közepén emelték Dusnok határában Szűz Mária tiszteletére. Az elmúlt időszakban a dusnokiak példás összefogásának köszönhetően megújult nemcsak a kápolna épülete, hanem annak környéke is.
 
Felszentelték a kápolnát Dusnokon

A Feketi Kápolnát az 1800-as évek közepén emelték Dusnok határában Szűz Mária tiszteletére. Az elmúlt időszakban a dusnokiak példás összefogásának köszönhetően megújult nemcsak a kápolna épülete, hanem annak környéke is.

Az egész község együtt ünnepelt július 5-én vasárnap este, amikor Szeghalmi Ambrus plébános által celebrált szentmise keretében felavatásra került a kegyhely. Az összefogásnak köszönhetően az épület mellett egy tó és egy új harang is meg lett szentelve több mint fél száz helybéli és környékbeli jelenlétében, akiket az önkormányzat jóvoltából busszal szállítottak ki az ünnepség helyszínére.

Palotai Péter, a község polgármestere köszöntőjében elmondta, hogy ismét megújulásról és példaértékű összefogásról tettek tanúbizonyságot a helybéliek, hiszen a dusnoki önkormányzaton, a horvát kisebbségi önkormányzaton és az egyházközségen kívül több magánszemély és vállalkozó is hozzájárult ahhoz, hogy soha nem látott szépségében pompázzon a búcsújáróhely, amely nyugalmat és biztonságot áraszt az arra utazó felé.

*



Megújul a kalocsai szociális otthon

Ősszel megkezdődik a kalocsai Bem apó utcai Szociális Otthon korszerűsítése. Az önkormányzat által benyújtott pályázattal az intézmény közel 78 millió forinthoz jutott, melyhez mindössze 5 millió forintot kellett biztosítania a Polgármesteri Hivatalnak önerőként.

Az összegből elsősorban az épület akadálymentesítését és a vizesblokkok felújítását fogják elvégezni, de jut pénz a foglalkoztató helyiségek, a lakószobák és a szociális helyiségek felújítására is.

*



Készül az Kunok I. Világtalálkozójának felső-kiskunsági programja

Szeptember 12. és 27. között kerül megrendezésre a Kunok első világtalálkozója a kis-, és nagykun települések összefogásával. A rendezvény Kiskunfélegyházán nyitja meg kapuit az ország és a határon túl élők előtt.

A két hét alatt számos program, tudományos konferencia, történeti kiállítások, hagyományőrző és kulturális fesztivál erősítik a kun összefogást a Kis- és Nagykunság, Jászság és a Délvidék egyes településein.

A Kunok I. Világtalálkozójának felső-kiskunsági rendezvénysorozatának programjában a következő települések vesznek részt: Kiskunlacháza, Kunszentmiklós, Szabadszállás, Fülöpszállás, Kunadacs, Kunpeszér. Látványosság gyanánt Kunszentmiklós és Szabadszállás között helyezkedik el a már létező kun emlékhely, egy "kunhalom"-ra emlékeztető halom.
Az ősmagyar megalitikus kultúra: a kőemelvény pótlói lehettek, az úgynevezett „kunhalmok”. Megalith: görög eredetű szó: jelentése: kő). A halmokra „kun-bábuk”-at, vagy „kunbabák”-at helyeznek el, melyek készítői szabadszállási illetőségű művészek.

*



Puszta fesztivál Kunszentmiklóson július elejétől augusztus 20-ig

Azoknak, akik szerették volna átélni, milyen érzés szerves közösségben teremtő munkát végezni, majd esténként együtt énekelni, táncolni a csillagok alatt, távol a város zajától, olyan emberekkel, akik hasonlóképpen gondolkoznak, éreznek, akiknek fontosak a hagyományaik, és a jövőjük, azok látogattak el a fesztiválra július 3-tól augusztus 20-ig Kunszentmiklóson, Bösztörpusztán.

Programok: koncertek, népzene, táncház, harcművészeti bemutatók, lovaglás-íjászat, kézműves foglalkozások, Magyarok Vására.

A programokon való részvétel mindenki számára ingyenes volt.

*



Kézbesítették az első határozatokat

17 LEADER-térségben megkezdték az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) vidékfejlesztési jogcímei közül a Falumegújítás és fejlesztés támogatási határozatainak kipostázását. A kedvezményezettek a kézhezvételt követően megkezdhetik a beruházások megvalósítását.

A Dunamellék LEADER Egyesületnél is megszülettek az első döntések. Az FVM Irányító Hatósága által összeállított támogatási rangsort július 30-án hagyta jóvá a Döntéshozó Testület, 31-én pedig már megküldésre kerültek az első határozatok.

A Falumegújítás és fejlesztés jogcímre összesen 16 db támogatási kérelem érkezett be Akciócsoportunkhoz, mintegy 360 millió Ft támogatási igénnyel. A beérkezett kérelmek közül 15 pályázó kapott helyt adó, vagy részben helyt adó határozatot.

A többi jogcím (mikrovállalkozások létrehozása, fejlesztése, vidéki örökség megőrzése, turisztikai tevékenység ösztönzése) vonatkozásában is folyamatos a kérelmek feldolgozása, előreláthatólag szeptember 30-ig valamennyi pályázó kézhez kapja majd a döntést tartalmazó határozatot.

*



Meghirdették az akadálymentesítési pályázat második fordulóját

Szeptember 22-ig lehet jelentkezni az EGT és Norvég mechanizmusok forrásaiért a Duna-Mecsek Alapítvány pályázatán.

A Baranya,Bács-Kiskun,Pest és Tolna megye 60 települése számára meghirdetett komplex akadálymentesítési pályázat első fordulója június 23-án lezárult. Az első szakaszban tizenhat pályázat érkezett be, a kiírásra az alapítvány tevékenysége által érintett önkrmányzatok, társulások, az ott működő intézmények, közhasznú szervezetek, civilés gazdálkodó szervezetek jelentkezhettek.

Az áprilisban 585 millió Ft keretösszeggel meghirdetett pályázat most megnyíló,második fordulójában 275 millió Ft áll a pályázók rendelkezésére. A kiírás és a hozzá tartozó teljes dokumentáció letölthető a pályázat hivatalos honlapjáról, a www.dmta-egtnorveg.hu internetes oldalról.

A benyújtás határideje szeptember 22.

*



Kiskun védjegy program a Kunszentmiklósi kistérségben

A "KISKUN" védjegy-program egy keretrendszer, amely a helyi identitás megőrzését a helyi termékek piacra juttatásával ötvözi. A koncepció azért született, hogy több európai ország kulturális, gazdasági, történelmi és földrajzi tájegységeihez hasonlóan a magyarországiakra is – így kezdeményező jelleggel a Kiskunságra - létrejöjjön egy pontos adatbázis, valamint hatékony eszközök, máshová is átültethető módszerek teremtődjenek a helyi közösségek fenntartható fejlődése, a termelők és kisebb vállalkozások talpon maradása érdekében.

A Kunszentmiklósi kistérség ötletgazdáinak fő célja, hogy az egységes szerkezetű és szemléletű térségi védjegyprogram révén a helyi adottságokra és erőforrásokra épülve egységes termék-és szolgáltatásfejlesztés jöjjön létre. A hasonló kezdeményezéseket számottevő forrásokkal támogatja az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program IV. tengelye, az október 1. és 31. között megnyíló LEADER program.

Az uniós tagállamokban a ’90-es évek elején megindult új vidékfejlesztési megközelítés hazánkban a 2000-es évek elején kezdett teret nyerni a kísérleti LEADER, majd 2004 és 2006 között a LEADER+ program keretében. A gyakorlatban is sikeresnek bizonyuló, a helyi szereplők együttműködésére és új, innovatív megoldásokra alapozó LEADER program keretösszege 2013-ig 70 milliárd forint, ami 96 helyi közösség, úgynevezett akciócsoport között oszlik meg. Egyedülállósága abban áll, hogy az egy térségre jutó források felhasználásnak megtervezése, a pályázatok kiírása és a döntéshozatal egyaránt a helyiek kezében van.

Forrás: Dunamelléki LEADER Egyesület, Kistérségi Hangadó
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés