Hírek

Magyarok Hajdú-bihari Találkozója Mikepércsen

2009. szeptember 17. // Kategória: Hírek

Karneváli virágóra

Negyven nappal a 40. Debreceni Virágkarnevál előtt, július 10-én 17 órától Virágórát avattak a Baltazár Dezső téren. Ezzel megkezdődik a visszaszámlálás az augusztus 20-i karneváli felvonulás kezdetéig.
 
Karneváli virágóra

Negyven nappal a 40. Debreceni Virágkarnevál előtt, július 10-én 17 órától Virágórát avattak a Baltazár Dezső téren. Ezzel megkezdődik a visszaszámlálás az augusztus 20-i karneváli felvonulás kezdetéig.

A virágóra valójában egy napóra, melynek tengelye hasáb alakú, faragott mészkőoszlop, rajta idézet Kölcsey Ferenctől: „Messze tekints, A pálya kicsiny, túl rajta nagyobb vár”. Az óramutató hosszú fémrúd, alatta az asztrális pályákra utaló fémkörívekkel, a mutató végét pedig a város jelképe, a főnixmadár szárnyát formázó motívum díszíti. A szerkezet gémeskút alakjára emlékeztet, amely a puszta világát idézi. Egy 20-szor 20 méteres sziget közepén van a 10 méteres átmérőjű, virágokból kirakott számlap.

A belváros új színfoltját jelentő virágóra a református egyház, a város, a Hotel Lycium és a Főnix Rendezvényszervező Kft. összefogásával, mintegy 4 millió forintból valósult meg Mihály Jolán szobrász, restaurátor, Barkóczi Péter kovácsmester és Tulok László mérnök munkája nyomán. A péntek délutáni ünnepségen a Debreceni Helyőrségi Zenekar kíséretével érkezett meg a térre Bilola, a virágkarnevál sárga szirmú kabalafigurája.

A virág keresztnevet viselő hölgyek pedig ajándéksorsolásra is nevezhettek. Mindeközben a Debreceni Gyógyfürdő Kft. jóvoltából virág alakú, omlós linzerrel kínálták a téren összegyűlt közönséget.

*



Ismét különleges műkincsek érkeztek Debrecenbe

Debrecenben a világ egyik leghíresebb festőjének két munkája: megérkeztek Edvard Munch képei a Modem augusztus 13-án nyíló nemzetközi kiállítására.

Folyamatosan szállítják a műveket a legnevesebb múzeumokból a Modem Messiások című kiállítására, amelyre többek között a finn KIASMA Kortárs Múzeum és az Ateneum Művészeti Múzeum is kölcsönöz remekműveket.

Edvard Munch, az expresszionizmus egyik első képviselője a Sikoly című képével vált világhírűvé. A messianizmus és a megváltás témakörét feldolgozó kiállításon a norvég festőnek két olyan alkotása szerepel, amelyek Munch legjellegzetesebb motívumait is magukon viselik. A művek különleges biztonsági kísérettel már megérkeztek a Modembe, ahol hamarosan a falakra is felkerülnek a Magyarországon még sosem látott alkotások.

Ugyancsak a Modemben van már a modern finn képzőművészet legismertebb alakjának, Kalervo Palsának négy munkája is: a halállal és a megváltással foglalkozó képek szintén Finnországból kerültek Debrecenbe.

A Messiások azonban nemcsak mint kiállítás különleges: a Modem tárlatát népszerűsítő rádiós és televíziós anyagokon ugyanis Lajkó Félix zenéje hallható. A rendkívüli tehetségű hegedűvirtuóz emellett a Messiások megnyitóján is fellép, majd zenésztársával, Brasnyó Antal brácsással augusztus 13-án este 9 órától exkluzív koncertet ad a művészeti központ belső kertjében.

*



Falunap támogatásokkal - Fülöp

Az FVM, mint az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program irányító hatósága fél millió forint + ÁFA pályázati támogatása, valamint hatvan helyi vállalkozó és magánszemély segítette a fülöpi falunap létrejöttét - tájékoztatta portálunkat Vrancsik Éva civil tudósítónk.

Hagyományosan augusztus első hétvégéjén rendezte meg az egész napos programot a falu önkormányzata és a művelődési ház. Ilyenkor nemcsak a helyiek látogatnak el a rendezvénynek helyt adó focipályára, hanem sok elszármazott is e napra időzíti a családtagok, rokonok látogatását.

Délelőtt kispályás foci, főző verseny, aszfalt rajzverseny, gyöngyfűzés, kerékpáros ügyességi verseny, arc festés, szórakoztatta a résztvevőket, majd ebéd után került sor a vetélkedők, sportversenyek értékelésére, a díjak átadására. Ezt követően folyamatos program zajlott a színpadon, amelyet először a helyi csoportok vettek birtokba.

Megmutatták ügyességüket a táncosok, majd a többi amatőr együttes is sorra került. Szokásokhoz híven a szomszédos településekről is érkeztek fellépő vendégek, akik a bemutatók után vendéglátásban is részesültek. Bugyáné Szász Erzsébet polgármester asszony ünnepi köszöntője után a sepsziszentgyörgyi Dancs Annamari –akit Erdély királynőjeként emlegetnek könnyűzenei berkekben - műsorával vette kezdetét a „sztárblokk”.

A meglepetés műsorban Fekete Pál pop-, rock slágereket énekelt, majd Csocsesz és barátai valamint Josh és Jutta arattak nagy sikert. Szép zárása volt a színes, tartalmas programokat felvonultató falunapnak a közönség kedvencének számító tűzijáték, amelyben hatalmas tömeg gyönyörködött. Kiegészítő programként egész nap vidámpark és kirakodóvásár is várta az érdeklődőket.

*



Négyezer éves leletek

Debrecen – Felnőtt férfi oldalhelyzetben fekvő csontvázát, pár méterrel távolabb pedig egy gyermek ép vázát tárták fel a Déri Múzeum régészei – Szilágyi Krisztián Antal és Szolnoki László irányításával – Debrecenben az elmúlt napokban, a szennyvíztelep leendő bővítésének helyszínén.

A leletek a kora bronzkor késői fázisából, az úgynevezett Makó-kultúrából származnak, ami azt jelenti, hogy e két ember időszámításunk előtt 2700-2500 körül élt. Muzeális értékük azért különleges, mert ebben a korban a halottakat elhamvaszották, igen ritka tehát a csontvázlelet. Az ország keleti felében e kettő a 6., illetve 7. a sorban – hallottuk Szilágyi Krisztián Antaltól.

*



Újra a régi helyére, a Déri Múzeumba került a Krisztus Pilátus előtt című Munkácsy Mihály-festmény

Sikerült megállapodni a tulajdonos kanadai Hamilton Galériával, így augusztus 19-től 2012-ig újra együtt láthatják az érdeklődők a trilógiát.
– A letétbe helyezés díja évi 50 ezer kanadai dollár, melyet a megye és a város együttesen finanszíroz. A szállítási és restaurációs költségek szintén a megyét és a várost terhelik. 2012 után pedig meg akarjuk venni a műkincset, hiszen kulturális örökségünk ez a kép - mondta Kósa Lajos.

Augusztus 11-13-ig újra restaurálási munkák alá vetik Munkácsy Mihály Krisztus Pilátus előtt című alkotását – tájékoztatott a Hajdú-Bihar Megyei Múzeumok Igazgatósága. A képet augusztus 14-én délelőtt 10 órától emelik a helyére.

*



Évadzáró kiállítás Tégláson

Június 10-e fontos dátum a Téglási Művészeti Iskola alkotóinak. Ekkor tartották ugyanis az idei évadzáró kiállítás megnyitóját, melynek a Városi Könyvtár ad otthont.

A tanulók a szülők és a meghívott vendégek is nagy izgalommal várták, hogy délután öt órakor megkezdődjön az ünnepség.
Köszöntő beszédet mondott Szilágyiné Bodnár Erzsébet a II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény vezetője, értékelve az egész éves munkát. Az elismerő szavak után Szabó Fruzsina fuvola muzsikájával varázsolta el a jelenlévőket.

Czibere Béla polgármester úr, biztatta a fiatalokat további alkotásra, hangsúlyozva a tehetségek segítésének a fontosságát, melyhez a város vezetése is hozzájárul a mostani nehéz helyzet ellenére is.

Az ünnepi műsor zárásaként, a klasszikus gitár csoport ( Kiss Dorottya, Simonváros Petra, Zsarnócai Éva, Kovács Krisztián, Kovács Lajos, Nagy Richárd, Szilágyi Imre) a Fiesta gitárra című darabot, valamint a Valcert adta elő. Felkészítő tanáruk Varga Miklós.
A polgármester úr zárszóként virággal köszöntötte a tanárokat, jelképes lezárásaként a tanévnek, valamint elismerésként munkájuknak.
A megnyitó záróakkordjaként a tombolasorolás következett, ahol Papp Károly művész-tanár ajánlott fel kettő grafikáját és ezek a művek kerültek ki sorsolásra.

A Polgármesteri Hivatal külön köszönetét fejezi ki a nebulók tanárainak Kovácsné Lőrincz Juditnak, Papp Károlynak akik munkájukkal és odaadásukkal nagyban hozzájárultak a kiállítás létrejöttében. A könyvtár dolgozóinak is köszönetet mondunk, hogy segítették az előkészítő munkát.

*



Magyarok Hajdú-bihari Találkozója-Magyarok Vására Mikepércsen

A Magyarok Szövetsége és Mikepércs Község Önkormányzata 2009. június 13-14-én a mikepércsi Sportpályán megrendezte a Magyarok Hajdú-bihari Találkozóját, a Magyarok Vásárát.

A hétvége bővelkedett testi-lelki táplálékban kicsiknek, nagyoknak egyaránt. Volt megyei zászlóbontás, előadások a Szövetségről, magyarságunkról, ősi szokásainkról. Néptáncosok, népzenészek, hagyományőrzők léptek színpadra a megye településeiről.

A gyerekeket játszóház, kézművesfoglalkozások, szalma- csuhéfonás, gyöngyfűzés várta. Baranta, íjász- és csikósbemutatók színesítette a napot, miközben lehetett pónilovagolni, szekerezni. A főzőverseny mellett egész nap magyar portékák vására várta az érdeklődőket, a legbátrabbak pedig tűzön is járhattak.

*



V. Érmelléki EXPO Létavértesen

Az Érmelléki Kistérségi Kht. és Létavértes Város Önkormányzata együttműködésével idén ötödik alkalommal rendezték meg az Érmellék Expo-t.

Hagyománnyá vált, hogy évente Létavértes várossá avatásának időpontjában az ünnepi forgataggal összekötve a térség vállalkozói, kézművesei, művészei kiállítják termékeiket, alkotásaikat.
Idén sem történt ez másképp, hiszen július 3-4-én az Expo és a Városnap volt a település középpontja.

Július 3-án délután kettő órakor a Városháza Házasságkötő termében vidékfejlesztési konferenciával indult a rendezvény, mely konferencia szervezésében és lebonyolításában az Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft. is közreműködött.

A konferenciát Menyhárt Károly Létavértes város polgármestere nyitotta meg, köszöntőt Dr. Juhászné Lévai Katalin országgyűlési képviselő asszony mondott. Markovics Mátyás az Érmelléki Leader Fejlesztésekről tájékoztatta az érdeklődőket, majd Dr. Radics Zsolt, a Debreceni Egyetem adjunktusa előadást tartott a Határmentiség és fejlesztési kérdések az Érmelléken címmel.

A Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium szakállamtitkára Dr. Forgács Barnabás az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) aktualitásait vázolt a jelenlévőknek, majd Derzsi Ákos az RMDSZ országgyűlési képviselője a Nemzetközi és határmenti kapcsolatok a gazdasági és a civil szférában című előadásával ismertette a jelenlegi helyzetet az Érmelléken.
Az előadásokat követően a konferencia résztvevői átsétáltak a sporttelepre, ahol a program az V. Érmellék Expo ünnepélyes megnyitójával folytatódott. Az Expo-t Dr. Forgács Barnabás nyitotta meg, beszédében elmondta, hogy remek lehetőségnek tartja ezt a rendezvényt, arra, hogy a térség vállalkozói, kézművesei felvonultassák termékeiket, ezzel is hozzájárulva a vidék fejlődéséhez.

A kiállítás kapuit a nemzeti szín szalag átvágásával nyitotta meg Menyhárt Károly, Derzsi Ákos és Dr. Forgács Barnabás, ezt követően az érdeklődők is megtekinthették, az Expón kiállított, helyben termelt, gyártott termékeket.
Változatos volt a kiállított termékek sora, hiszen az élelmiszerektől kezdve a lakberendezési tárgyakig jelentek meg a vállalkozások. A népi hagyományok, mesterségek művelői is képviseltették magukat, hiszen jelen volt a csarnokban a bőrdíszművesség, a szalmafonás, a szappankészítés, a mézeskalács készítés is.

Az Érmellék „hungarikuma” a torma is megjelent a kiállított termékek között, hiszen a növény folyékony feldolgozott állapotban pálinkaként szerepelt a polcokon, az ínyencek meg is kóstolhatták.
Az Érmelléki Közösség nagy álma, hogy a területén előállított termékeket egységes védjeggyel lássa el, és azt „Érmellék tár” néven piaci pozícióba juttassa, ehhez remek pályázati lehetőségek nyílnak meg a közeljövőben.

Július 4-én az Expo második napján, Létavértes lakosai ünnepeltek, a városnapi forgatagban az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program is megjelent, hiszen a Falunap 2009 pályázat nyerteseként az Érmellék Expo, megkapta a lehetőséget, hogy programjával összekötve felhívja a térség, település lakosainak figyelmét, a különböző pályázati lehetőségekre (ÚMVP III. – IV. tengely).

Az ÚMVP sátorban déltől este nyolcig, érdeklődhettek a rendezvényen résztvevők az közelgő pályázati lehetőségekről, a közösség Vidékfejlesztési Stratégiájáról. A vállalkozó szelleműek kvízt tölthettek ki, mely az ÚMVP programjairól szólt, a kisebbek pedig vidéki témákat megjelenítő színezőkkel tölthették idejüket. A késő délutáni órákban a színpadon könnyed zenei programmal várták a nagyérdeműt.
A rendezvény a nagy hőség ellenére is jól, sikerült, a kellemest a hasznossal összekötve szórakozhatott a vidéki közönség.

Forrás: Érmelléki Vidékfejlesztési Nonprofit Kft., haon.hu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés