Hírek

TÉSZ-ek a gyümölcs és zöldségpiacon

2009. szeptember 17. // Kategória: Hírek

A gyümölcs és zöldségpiachoz kapcsolódó fenntartható működési programokra vonatkozóan az agrártárca a közelmúltban nemzeti stratégiát fogalmazott meg.
 
A gyümölcs és zöldségpiachoz kapcsolódó fenntartható működési programokra vonatkozóan az agrártárca a közelmúltban nemzeti stratégiát fogalmazott meg. Eszerint a magyar zöldség-gyümölcs ágazat jövőbeni sikerének legfőbb letéteményese az életképes és jövedelmezően működő termelői értékesítő szervezetek (TÉSZ) hálózata lehet. Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP) várhatóan decemberben megnyíló kertészet-korszerűsítési intézkedése a termeléshez kötődő technikai és technológiai fejlesztésekre és beruházásokra kíván koncentrálni, de a TÉSZ-ek, illetve tagjaik számára egyéb ÚMVP támogatási jogcímek is szóba jöhetnek.

A stratégia kiemeli, hogy a TÉSZ-ek igényei alapján létrejöhet a piaci szemléletű alkalmazott kutatás és szakemberképzés. Általuk növelhető az őstermelői tevékenység alacsony szintű átláthatósága, illetve kialakítható az ágazatspecifikus, összehangolt marketingtevékenység, ami a mai piaci jelenlét elengedhetetlen része.

A TÉSZ-szerveződés rövidtávú célja, hogy az ágazat termelésének és a termékek értékesítésének legalább 40%-a ezeken a szervezeteken keresztül bonyolódjon le. A TÉSZ-ek jelenlegi számának csökkenését úgy célszerű elérni, hogy az összeolvadásokkal a jelenlegi árukoncentráció szintjét megtartva vagy növelve, nagyobb és ütőképesebb szervezetek jöjjenek létre. Ez a célkitűzés egyébként összhangban van a Brüsszelben lezárult reform elképzeléseivel is. A jól szervezett zöldség-gyümölcs ágazat a közeli jövőben elérheti a rendszerváltás előtti termelési szintjét

A zöldség-gyümölcs ágazat uniós szabályozása lehetőséget biztosít számunkra az eséllyel versenyezni tudó zöldség-gyümölcs fajokból kínált nagyobb hányadú frisspiaci, kiváló minőségű áruk piacépítésére. Konkrét lehetőséget ad arra, hogy a ma mintegy 50 ezer főfoglalkozású zöldség-gyümölcstermelő család eladható árualapot biztosítson ehhez az új pozícióhoz. Ám a termelői szervezetek megerősödése nemcsak az egyre növekvő frisspiac fejlődését segítené, hanem a jelenleg többségi külföldi tulajdonban lévő feldolgozóipar érdekeltségét is növelnék a magyar termékek iránt.

Tájékoztató a TÉSZ-ek számára

Az előzetes vagy végleges elismerési kérelmek elektronikus beadásának kötelezettségéről, a zöldség-gyümölcs termelői csoportok és termelői szervezetek nemzeti szabályozásáról szóló 67/2009. (VŐ. 9.) FVM rendelet 11. § (4) bekezdésében foglaltak alapján tájékoztatásul: az elismerési tervet és a termelői szervezetként történő elismerés iránti kérelmet a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumhoz elektronikus úton, a tesz@fvm.gov.hu e-mail címre is be kell küldeni.

Forrás: umvp.eu
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés