Hírek

Sikeres önkormányzati pályázatok Mátészalkán

2009. szeptember 23. // Kategória: Hírek

Finisben a GOP pályázat - MOM

A MOM Vízméréstechnikai Zrt. Magyarország tradícionálisan piacvezető vállalkozása a víz- és hőmennyiség-mérők terén.
 
Finisben a GOP pályázat - MOM

A MOM Vízméréstechnikai Zrt. Magyarország tradícionálisan piacvezető vállalkozása a víz- és hőmennyiség-mérők terén. Céljaikat a partneri elvárásoknak és a tulajdonosi érdekeknek megfelelve hatékony és korszerű működéssel kívánják megvalósítani.

Ennek a működésnek a biztosítására indultak el Európai Uniós pályázaton, hogy beruházásaikhoz több tízmilliós támogatást nyerve modernizálják és bővítsék gépparkjukat. Ezzel a támogatási rendszerrel (GOP/2.1.2/C) olyan eszközök beszerzése vált lehetővé, melyekkel termékeiket minőségükben javítani tudják és termelékenységüket pedig képesek tovább fokozni.

Az új gépek június folyamán érkeztek meg, mára már csak az utolsó simítások maradtak hátra, hogy a termelésbe beállítva azokat, jelentősnek számító fröccsöntési potenciállal és minőségi ellenőrzéssel rendelkezzenek. A tiszta vizet ma mással helyettesíteni nem lehet. Ezért szolgáltatásaik minőségének meg kell felelnie az érvényben lévő előírásoknak. Céltudatosan, szakszerű technológiával sikerült ügyfeleiket és partnereik bizalmát megtartani az évek folyamán, amit erősítettek 1997-ben minőségirányítási rendszer elindításával, majd szintén jelen uniós pályázat keretében a KIR (Környezetirányítási Rendszer) bevezetésével.

Természetesen a tulajdonosok és a vállalat vezetése továbbra is folyamatosan megkövetelik a szakszerű, pontos, minőségi, ügyfél- és partnerközpontú munkavégzést.

*



Mátészalka várossá válásának 40 éves évfordulója

Mátészalka várossá válásának 40. évfordulója alkalmából díszünnepséget rendeztek 2009. augusztus 1-én.
Az ünnepség helyszíne a Városi Művelődési Központ volt.

Ünnepi beszédet mondott Szabó István Mátészalka Város polgármestere.

A jubileumi eseményt méltatták:
Seszták Oszkár, Szabolcs-Szatmár-Bereg Megye Közgyűlésének elnöke
Dr. Szilágyi Dénes, Mátészalka Város korábbi polgármestere
Erdős Jenő, Mátészalka Város díszpolgára
A partnervárosok nevében Mátészalkát köszöntötték:
Lengyel Zoltán, Munkács Város (Ukrajna) polgármestere
Kovács Jenő, Nagykároly Város (Románia) polgármestere
Ruud Oudenhoven, Zevenaar Város (Hollandia) korábbi polgármestere, Mátészalka díszpolgára
Dr. Will de Raden, Zevenaar Város (Hollandia) ZOM elnöke, Mátészalka Város Pro Urbe kitüntetettje
Luciano D’Amico tanácsos, Vittoria Város (Olaszország) polgármesterének megbízottja
Maria Amorelli, Vittoria Város (Olaszország) korábbi alpolgármestere, Mátészalka Város Pro Urbe kitüntetettje
Giancarlo Francione, Vittoria Város (Olaszország) Olasz-Magyar Történeti Múzeum igazgatója, Mátészalka Város Pro Urbe kitüntetettje
Dr. Vladimir Kostilnik, Homonna Város (Szlovákia) polgármestere
Bruno Balle, Oberkochen Város (Németország) alpolgármestere

A díszünnepség során városi kitüntetés átadására kerül sor.

A rendezvényen közreműködtek:
Ádám Jenő Pedagóguskórus, Szatmár Táncegyüttes, Talán Teátrum, a Szatmár Alapfokú Művészeti Iskola művésztanárai: Mándi Ákos, Máthé Dóra, Németh István, Németh Istvánné

A Városi Művelődési Központ színházi előterében megtekinthető volt a „Mátészalka múltja, jelene és jövője” című fotóművészeti kiállítás is.

*



Sikeres önkormányzati pályázatok Mátészalkán

500 millió forint uniós támogatás a Képes Géza Általános Iskola fejlesztésére, közel 237 millió forintos támogatás a Négy Évszak Óvoda felújítására.

Mátészalka Város Önkormányzata sikeres pályázatokat nyújtott be az Új Magyarország Fejlesztési Terv Észak-alföldi Operatív Programjának pályázati felhívására, melynek eredményeképp közel 500 milliós támogatást nyert a Képes Géza Általános Iskola felújítására, valamint közel 237 millió forintos támogatásból újíthatja meg a Négy Évszak Óvodát.

A sikeres pályázati aktivitás eredményeként mindkét pályázatot az első fordulóban támogatásra érdemesnek ítélték. Az úgynevezett projektfejlesztési időszakban sor került a projekt részletesebb kidolgozására, elkészültek az építési tevékenység elindításához szükséges tervek. Jelenleg a támogatási szerződés aláírása, valamint a kivitelezői közbeszerzési eljárás indítása van folyamatban.

*



Hamarosan megkezdődhetnek az uniós forrásból megépülő, Mátészalkát és Nyírcsaholyt összekötő kerékpárút kivitelezési munkálatai

Mátészalka Városa sikeres uniós pályázata révén 2008-ban közel 312 milliós támogatást nyert a Mátészalkát és Nyírcsaholyt összekötő, a piacot, temetőt és Ipari Parkot is érintő, 6,5 km hosszú útszakasz megépítésére.

A hosszadalmas tervezési, illetve hatósági egyeztetések lezárultával hamarosan megindulhatnak a kerékpárút kivitelezési munkálatai.

A projekt célja a Mátészalka és Nyírcsaholy között hivatásforgalmú kerékpárút-szakasz kiépítése, mely érinti a mátészalkai Ipari Parkot, piacot és temetőt, tehát a két település közötti biztonságos kerékpározás lehetőségének megteremtésén túl hozzájárul a létesítmények jobb megközelíthetőségéhez is.
A fejlesztés során egy 6 460 m hosszú, 2,8 m széles kerékpárutat építünk, 3 db zárt kerékpártározót alakítunk ki, valamint a közlekedés biztonságot szolgáló táblákat helyezünk el.

*



Európai uniós milliók segítik a györteleki munkanélkülieket

Györtelek Község Önkormányzata a Társadalmi Megújulás Program (TÁMOP) „Első lépés” – alacsony foglalkoztatási eséllyel rendelkezők képessé tevő és önálló életvitelt elősegítő programja keretében közel 75 millió forintot nyert.

A július elején indult projekt két éves időtartama alatt Györtelek településen 80 fő aktív korú tartósan munkanélküli, hátrányos helyzetű szakképesítéssel nem rendelkezők életesélyeit szeretetnénk javítani 4 féle szakmai képzéssel.

A projektbe bevonásra kerülnek a szomszédos Géberjén és Tunyogmatolcs települések lakói is, valamint a megvalósításban támogató partnerként részt vesz a Debreceni Egyetem Egészségügyi Kar Szociális Munka Tanszéke, valamint az Észak-alföldi Regionális Munkaügyi Központ is.

*



Mátészalkai kistérség projekthírek

A Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás a Mátészalkai kistérség projektjeit lakossági fórumok keretében ismertette az érintett településeken. A társulás további tájékoztatók tartását is tervezi az elkövetkező hetekben.

A fórumok témája a Közlekedés Fejlesztési Operatív Program (KÖZOP) keretében megvalósuló Jármi-Őr, valamint Győrtelek-Kocsord közötti közterületi kerékpárút tervezése és nyomvonal kijelölése volt:

Jármi – Őr közötti külterületi kerékpárút szakasz létesítésének előkészítése

A projekt célja: a Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás kistérségi kerékpárút hálózat fejlesztési koncepciójának megvalósítása. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével élhetőbbé válik a vidék a térségben élők társadalmi helyzetének elmaradottsága mérséklődik, javul a kiépített infrastruktúra aránya, a településen népességmegtartó, jövedelemtermelő képessége fokozódik, hozzájárulva a térség fejlődéséhez fokozva a társadalmi integrációt.

A megvalósítás időszaka: 2009. január.1- 2010. december.31.

Győrtelek - Kocsord közötti külterületi kerékpárút szakasz létesítésének előkészítése

A projekt célja: a Szatmári Többcélú Kistérségi Társulás kistérségi kerékpárút hálózat fejlesztési koncepciójának megvalósítása. A kerékpáros infrastruktúra fejlesztésével élhetőbbé válik a vidék a térségben élők társadalmi helyzetének elmaradottsága mérséklődik, javul a kiépített infrastruktúra aránya, a településen népességmegtartó, jövedelemtermelő képessége fokozódik, hozzájárulva a térség fejlődéséhez fokozva a társadalmi integrációt.

A megvalósítás időszaka: 2009. január.1- 2010. december.31.

*



Városi rangot kapott Vaja

Huszonkét új városa van Magyarországnak, ennyi kérelem elfogadásáról döntött Sólyom László köztársasági elnök Varga Zoltán Önkormányzati miniszter előterjesztésére.

A nagyközségi önkormányzatok képviselőtestületeinek kezdeményezésére, Varga Zoltán Önkormányzati miniszter előterjesztésére Sólyom László köztársasági elnök döntött a várossá nyilvánításról.

Július 1-jei hatállyal összesen 22 nagyközség kapott városi címet: Balatonkenese, Beled, Budakalász, Csanádpalota, Gyönk, Igal, Jászkisér, Mágocs, Medgyesegyháza, Mezőkeresztes, Mélykút, Nagymányok, Nyírmada, Pacsa, Rácalmás, Rákóczifalva, Sajóbábony, Tápiószele, Újkígyós, Vaja, Vép és Zsámbék. Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében Nyírmada és Vaja kapott városi rangot.

Vaja polgámestere azt mondta: nemcsak egykori mezővárosi címükkel, hanem az elmúlt években elvégzett munkájukkal bizonyították, hogy méltóak a ranghoz és a jövőben is méltóak lesznek a címre. Nagyközségük sikere abban áll, hogy egy élhető, komfortos kisváros megteremtése érdekében valósították meg fejlesztéseiket, közösen a civil szervezetekkel és a lakossággal.

*



Kis lépések, gyorsított ütem

Az Új Magyarország Felzárkóztatási Program (LHH) a leszakadó kistérségek hanyatlásának megállítására, gazdasági és társadalmi felzárkóztatásuk megkezdésére irányul.

Mátészalkai Kistérség: 3502 millió forint támogatás.

Az LHH program 5 fejlesztési területet jelölt meg a mátészalkai kistérség számára (gazdasági-, humán infrastruktúra-, és településfejlesztés, minőségi oktatás, munkaerő piaci és szociális infrastruktúra), mely területek fejlesztéseire 3,5 milliárd forintot költhet. Hosszabb távon sokat jelenthet a Mátészalkai Ipari Park infrastrukturális fejlesztése, amelyhez 150 millió forintos támogatást kap az önkormányzat. Ezen kívül 110 millió forint támogatást költhet a kistérség gazdaságfejlesztésre. Több településen javítják az úthálózatot, erre 150 millió forintos támogatás jut. Iskolafejlesztés két projekt keretében valósul meg Nagyecseden és Nyírmeggyesen, de a minőségi oktatás feltételeinek javítására a kistérség szinte minden településén jut többletpénz.

Jó hír, hogy felújítják Mátészalkán a művelődési központot, színháztermet is.
Hét településen újítják fel az orvosi rendelőket, melyhez 244 millió forintos támogatást kapnak, ezenkívül 544 millió forint támogatással bővül Géberjénben a fogyatékosok nappali intézménye, Hodászon az ápoló-gondozó otthon, Vaján és Györteleken pedig kistérségi mikro központi szolgáltatásokhoz létesül új infrastruktúra.

A kistérség az infrastrukturális fejlesztéseken kívül jelentős támogatást kapott (830 millió) „társadalmi megújulás” címén, melynek keretében többek között roma felzárkóztató és integrációs képzések, egészségnevelési és munkaerő piaci programok valósulnak meg.

Forrás: Mátészalkai HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés