Hírek

A Tiszatér LEADER HACS aktuális teendői

2009. szeptember 24. // Kategória: Hírek

A Tiszatér Leader Egyesület Munkaszerveztének aktuális feladati augusztus hónapra vonatkoztatva

Feladatunk közé tartozott a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata.
 
A Tiszatér Leader Egyesület Munkaszerveztének aktuális feladati augusztus hónapra vonatkoztatva

Feladatunk közé tartozott a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata. A közösségek egy hetet kaptak a felülvizsgálat elvégzésére, határideje augusztus 10-e volt. Új HPME-k kidolgozására már nem volt lehetőség, viszont összevonásra, a HPME-k pontosítására igen. A stratégiát egy célterület-tervező excelben kellett átdolgozni, melyet Egyesületünk közgyűlése augusztus 6-án elfogadott.

A célterület-tervezőt rögzíteni kellett a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (továbbiakban: MVH) IIER rendszerébe, melyet munkatársaink határidőre teljesítettek. Az MVH augusztus közepén munkaszervezetünknek megküldte az előzetes támogatási rangsort az ÚMVP III. tengely falumegújítás- és fejlesztés, vidéki örökség megőrzése, valamint turisztikai fejlesztések ösztönzése jogcímek keretében benyújtott pályázatokról. Egyesületünk elnöksége a rangsort augusztus 31-i ülésén felállította, majd elfogadta.

Lehetőség nyílt a ponthatárok növelésére illetve csökkentésére, forrásátcsoportosításra, viszont a pontszámok módosítására nem.

*



Várható ÚMVP pályázati lehetőségek a Tiszatér térségében

Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program III. tengely falumegújítás-és fejlesztés, vidéki örökség megőrzése, valamint turisztikai tevékenységek ösztönzése jogcímek keretében benyújtott támogatási kérelmek vonatkozásában a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium Irányító Hatósága (továbbiakban: FVM IH) az általuk felállított rangsort megküldte munkaszervezetünk részére. Egyesületünk döntéshozó testülete augusztus 31-én tartott ülésén felállította, továbbá elfogadta az előzetes támogatási rangsort ezen jogcímekre vonatkozóan. Az FVM IH-nál folyamatban van a támogatási döntések meghozatala.

Mikrovállalkozások fejlesztése jogcímre még folyamatban van a kérelmek hiánypótlása, ezt követően kerül sor a pontszámok meghozatalára. A III. tengely második körében akciócsoportunk területéről három jogcímre (falumegújítás-és fejlesztés, turisztikai tevékenységek ösztönzése és mikro vállalkozásfejlesztés) lehet majd újra pályázatot benyújtani. A vidéki örökség jogcím forráshiány miatt nem kerül ismételten meghirdetésre. A kiírás várható időpontja október-november.

A IV. tengely, azaz a LEADER kiírás várhatóan októberben megjelenik, mely kapcsán főleg Tiszavasvári, Tiszalök, Rakamaz, Ibrány városoktól várjuk a civil, vállalkozói, valamint önkormányzati pályázatokat. Az akciócsoportok elkészítették célterület-tervezőiket, mely az MVH IIER rendszerébe is rögzítésre került. Térségünkben 16 célterület fogalmazódott meg, melyet az Irányító Hatóság is felülvizsgál a LEADER rendelet sikeressége érdekében.

A célterület-tervező végső jóváhagyást követően elérhetővé válik a www.umvp.eu, valamint a leader.tiszater.hu honlapokon, továbbá rendelet formájában megjelenik az www.fvm.hu web oldalon is.

*



Halsütő Fesztivál Tiszalökön

Ötödik alkalommal rendezték meg a halsütő fesztivált Tiszalökön július 31-én és augusztus 1-jén.

Egyebek mellett különleges halételekkel, hagyományőrző programokkal és két rekordkísérlettel várták az érdeklődőket a Szabolcs megyei településen. Nemcsak Magyarországról érkeztek nevezések a tiszalöki halsütő fesztiválra, hanem Szlovákiából, Ukrajnából és Romániából is jöttek csapatok a Tisza-parti városba július 31-én és augusztus 1-jén.

A gasztronómiai programok mellett bábszínház, játszóház és kézműves-foglalkozás várta és szórakoztatta a látogatókat, valamint koncertekkel is várták az érdeklődőket, nagynevű előadók felvonultatása mellett.

*



Tiszatér LEADER Egyesület Közgyűlése

Augusztus 6-án Rakamazon a városháza dísztermében tartotta meg a Tiszatér Leader Egyesület közgyűlését, melyen elfogadták a helyi vidékfejlesztési stratégia felülvizsgálatát, valamint tájékoztatták a résztvevőket az Észak-Alföld régió aktuális pályázatairól.

Forrás: Tiszatér LEADER Egyesület, Tiszavasvári HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés