Hírek

Fellegi a föld alá száműzné a CO2-t

2010. március 8. // Kategória: Hírek

A szén-dioxid föld alatti tárolása érdekében módosítanák a bányatörvényt, és az Európai Unió harmadik energiacsomagjához igazítanák a villamos energiáról, illetve a földgázellátásról szóló törvényeket, derül ki a Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter által a parlamenthez benyújtott törvényjavaslatból.
 

 

Módosítanák a bányászatról szóló törvényt, hogy megteremtsék a jogszabályi feltételeit a szén-dioxid föld alatti tárolásának, illetve az ezzel kapcsolatos kutatásnak. Az indoklás szerint ezzel Magyarország is hozzájárul a globális klímaváltozás elleni küzdelemhez.

A törvénymódosító javaslat az indoklásban emlékeztet arra, hogy a szén-dioxid leválasztása és geológiai tárolása (CCS) az éghajlatváltozás mérsékléséhez hozzájáruló áthidaló technológia. A folyamat az ipari létesítményekből származó szén-dioxid (CO2) elkülönítését, a tárolóhelyre szállítását, valamint állandó tárolás céljából erre alkalmas, földfelszín alatti geológiai formációkba besajtolását foglalja magában.

Az ilyen területek kutatása illetve maga a tevékenység koncesszióban történne majd a törvényjavaslat szerint. A törvény rendelkezne arról is, hogy nem jelölhető ki szén-dioxid-tárolásra terület ott, ahol ivóvíz-, ásvány-, gyógy- és hévíz célú hasznosításra már igénybevett, valamint ivóvíz, ásványvíz, gyógyvíz hasznosításra alkalmas rétegek, vízadók, víztestek találhatók.

A szén-dioxid-szállító vezetékek és a földalatti tárolás miatt a bányafelügyelet határozza meg a földgáz-szállítóvezeték biztonsági övezetét. A törvénymódosítás szerint az állami földtani feladatokat ellátó szervnek 2011. december 31-ig fel kell mérnie az ország területén rendelkezésre álló, szén-dioxid-tárolásra potenciálisan alkalmas földtani szerkezet kapacitását.

A megújulók körében bevezetnék az eredetigazolás fogalmát, a villamosenergia-trövényt pedig kiegészítenék a kereskedőváltást szabályozó fejezettel, ami a szolgáltaváltás gyorsítását célozza.

Nem változik a Magyar Villamos Művek (MVM) csoporthoz Mavir és a Mol-csoporthoz tartozó FGSZ Földgázszállító Zrt. helyzete. Az EU-direktívát adaptáló törvényjavaslat ugyanis továbbra is a tulajdonosok, az MVM és a Mol kompetenciájába utalja azt, hogy miként választja szét a szállítási és rendszerirányítási tevékenységet, illetve a többi energetikai céget, ahol a termelési, szállítási és szolgáltatási tevékenységet kell egymástól elkülöníteni.

Forrás: Index.hu
 

 

Kapcsolódó hivatkozások

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés