Hírek

Pályázati tájékoztató a Barangoló Gyűjteményes Házban

2010. március 5. // Kategória: Hírek

Pályázati tájékoztató a Barangoló Gyűjteményes Házban

Ismét a Barangoló Gyűjteményes Házban került sor a Civil Kerekasztal találkozójára 2010. február 16-án, melynek témája a pályázatok voltak.
 
Pályázati tájékoztató a Barangoló Gyűjteményes Házban

Ismét a Barangoló Gyűjteményes Házban került sor a Civil Kerekasztal találkozójára 2010. február 16-án, melynek témája a pályázatok voltak.

Meghívott előadók: Bakos Krisztina, a Mezőkovácsházai HVI vezetője és Herczegné Szabó Mariann, az NCA Dél-Alföldi Regionális Kollégiumának tagja.

A Barangoló Közhasznú Egyesület úgy gondolta, hogy a civil szervezetek alapforrását a pályázatok jelentik, így sokat jelent, ha első kézből értesülhetnek a lehetőségekről. Valamint segít az is, ha szűkebb körben mondhatják el véleményünket, tehetik fel kérdéseiket a forrásokkal és a pályázati rendszerrel kapcsolatban.

A Civil Kerekasztal ezen programját azért szervezték, hogy a március 22-i határidővel lezáruló Nemzeti Civil Alapprogram működési pályázatán minél több végegyházi és környező településbeli szervezet juthasson forráshoz, valamint megismerkedhessenek az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program aktuális pályázataival és tájékoztatót hallgassanak meg a LEADER pályázatok aktuális tudnivalóiról is.

A Civil Kerekasztal tagjai először Bakos Krisztinát, a Helyi Vidékfejlesztési Iroda vezetőjét hallgathatták meg. Megtudhatták tőle, hogy az ÚMVP különböző pályázatai és intézkedései a vidéki életminőség javítását célozzák. Bemutatásra kerültek a már két alkalommal is megnyílt ÚMVP III. tengelyes jogcímei, melyek a mikro-vállalkozások fejlesztését, a turizmust, a falumegújítást és –fejlesztést, valamint a vidéki örökség megőrzését támogatják.

A megjelentek megtudhatták, hogy a Mezőkovácsházi Kistérségben 3 település nyert az Integrált Közösségi és Szolgáltató Tér (IKSZT) Címbirtokosi pályázatán. Ezen Címbirtokosok pedig 2009 őszén pályázatot nyújtottak be az IKSZT kialakítására és működtetésére szolgáló pályázati kiírásra. Kistérségünkben hat db falubuszos pályázati is kedvező elbírálásban részesült, melyből 5 db-ot már beszereztek és az Irányító Hatósággal (IH) felmatricáztattak.

A „Vidéki rendezvények, falunapok szervezésére” 3. alkalommal került kiírásra pályázat, melynek beadási határideje 2010.02.26-a. A falunapos pályázatra az elmúlt két évben a Mezőkovácsházi Kistérség adta be a legtöbb sikeres pályázatot. A LEADER pályázatok tekintetében is hamarosan eredményhirdetés várható. Remélhetőleg számos fejlesztés, program valósulhat meg ezen támogatásokból.

Ezt követően Herczegné Szabó Mariann, a Nemzeti Civil Alapprogram Dél- Alföldi Regionális Kollégiumának tagja tartott előadást az NCA által kiírt működési támogatási pályázatról. A működési pályázat célja a civil szervezetek működéséhez való hozzájárulás, mind eszköz, mind infrastruktúra, mind humánerőforrás tekintetében, melyek elősegítik a szervezet fejlődését, működését. Az előző évben 1800 pályázatot adtak be civil szervezetek a régióban, ebből 1698 volt a nyertes pályázatok száma, mivel 102 érvénytelen volt. Az igényelt összeg összesen 1.833.342.403 Ft volt, ebből a megítélt támogatás 590.928.507 Ft volt. Békés megyében az érvényes pályázatok száma 548 db, az igényelt támogatás összege 642.660.310 Ft, a szétosztható támogatás pedig 167.594.196 Ft volt. Elmondta, melyek azok a buktatók, amelyeken a kezdő pályázók el szoktak vérezni. Kitért arra is, hogy milyen alaki és tartalmi követelményeknek kell megfelelni a pályázatoknak.

A hivatalos rész után kötetlen beszélgetésre került sor, ahol kifaggathatták a meghívottak az előadókat a pályázatok részleteiről, az előadók pedig a megjelenteket kérdeztek a végegyházi civil életről. Abban mindkét előadó egyetértett, hogy a végegyházi civil szervezetek büszkék lehetnek munkájukra, mert működésük az egész közösséget szolgálja.

A Civil Kerekasztal találkozóján lehetett először megtekinteni a Barangoló Gyűjteményes Házban az Alkony Nyugdíjasklub „Életképek” avagy a nyugdíjasok mindennapjai című fotókiállítását. E kiállítás február 16-26-ig tekinthető meg minden hétfőn, szerdán és pénteken 15-18 óráig.

Forrás: Végegyházi Barangoló Közhasznú Egyesület elnöke, Mezőkovácsházi HVI vezetője

*



Fő céljuk a vidékfejlesztés

December 20-án zárult le a vidékfejlesztési pályázatok beadási határideje. A 19 dél-békési települést egyesítő Kertészek Földje Akciócsoport Egyesülethez 31 pályázat érkezett. Az eredményekről Ruck Mártont, az egyesület elnökét kérdeztük.

— Mióta segíti a vidékfejlesztésben érdekelt vállalkozások, önkormányzatok munkáját az egyesület?
— Munkaszervezetünk 2008. november elsejétől működik. Akkortájt a III-as tengelyes vidékfejlesztési pályázatoknál működtünk közre. Tájékoztatási feladatunk volt, és a pályázatok elektronikus beadásában segítettünk. A beérkezett 34 pályázat támogatásáról az egyesület elnöksége — a meghatározott szempontok szerint — tavaly januárban hozott döntést. Ezután a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal végzett újabb ellenőrzést adminisztratív és a formai előírások alapján. Múlt év augusztusában küldték ki a nyerteseknek a támogató határozatokat, a négy jogcímre közel 530 millió forint támogatást nyertek a megmérettetést felvállalók.

A következő jelentős lépés az úgynevezett „LEADER” pályázatok meghirdetése volt, melyet közel két éves előkészítő munka előzött meg. A november 15-ei határidőig 55 pályázat érkezett be. Ezeknek a feldolgozása immár teljesen az egyesületünkre hárul. A hiánypótlások kiküldése, az előzetes helyszíni szemlék lefolytatása megkezdődött, várhatóan március végén küldjük ki a támogató határozatokat. Előreláthatólag 400 millió forintot tudunk szétosztani.
A harmadik jelentős esemény a III-as tengelyes pályázatok újbóli meghirdetése volt. Végül 31-en pályáztak, így majd' egy év alatt összesen 130 pályázatot sikerült generálnunk. A rendelkezésünkre bocsátott közel 1,3 milliárd forintos keretösszeget várhatóan sikerül teljesen lekötnünk.

— Mik jelenleg a legfontosabb teendők?
— A beérkezett anyagok adminisztratív kezelése nagyrészt már véget ért, így minden erőnket a pályázatok jogszabályi megfelelésének vizsgálatára fordíthatjuk. E munka során elsődleges szempont a pályázók érdeke.
A beruházásokat tartalmazó pályázatok esetén előzetes helyszíni szemléket kell lefolytatnunk. Emellett minden jelentkezőnél megadott eljárásrend szerint tételesen megvizsgáljuk az egyes kiadások elszámolhatóságát. A kiadási tételeket minimum hárman nézik át, a garantált jogszabályi megfelelés érdekében. Munkánkat felettes szervként az MVH ellenőrzi.

— Mit vár a jövőtől?
— Célunk, hogy a térségbe minél több uniós forrás érkezzen. Kiemelt feladat a vállalkozások erősítése, hiszen Dél-Békés számára elemi érdek a foglalkoztatás növelése. A LEADER program kezdete óta tudatosan törekedtünk arra, hogy az egyesületen belül — főleg a pályázatok elbírálásánál — ne a politikai szempontok érvényesüljenek. Talán éppen ezért a politikai paletta minden oldaláról kaptunk már támadásokat. Reméljük, a minket érő alaptalan vádaskodások nem válnak bevett gyakorlattá a politikai szereplők részéről.

forrás: Békés Megyei Hírlap

*



Medgyesbodzáson vendégeskedett a megyejárás

A térség legjobb ivóvizének forrása, Medgyesbodzás látta vendégül ma a megyejárást. A 800 lelket számláló községet is sújtják napjaink problémái, az elöregedő lakosság, az elvándorlás és a munkanélküliség. A problémák egyedüli megoldását a munkahelyteremtés jelentené.

Bodzásfalu történelmi kutatások szerint már a XV. század eleje óta szerepel írott emlékekben, Medgyesbodzást pedig kertész községként telepítették az 1800-as években. Az itt élők ma inkább csak mezőgazdasággal, ezen belül is dinnyetermesztéssel foglalkoznak, korábban azonban sokak megélhetését biztosította az állattenyésztés.

Medgyesbodzás az Otthonunk Békés megye elnevezésű rendezvénysorozat 52. állomása, több települést látogattak már meg a megyei vezetők. Az eddigi tapasztalatok alapján elmondható, hogy a kistelepülések folyamatosan leépülnek, lakosságuk elvándorol. Viszont azt az utat, aminek segítségével ez megállítható lenne, nehezen találják meg. Az egyedüli megoldás sokak szerint a munkahelyteremtés.

Nincs lehetősége a településnek, mellyel a községben tarthatná a fiatalokat. Támogatást nem tudnak adni, munkahely pedig nincs.
A megyetörténeti kiállítás megnyitójában Medgyesbodzás került középpontba
A reményt azonban nem szabad feladni. A jövőben hinni kell, mert ha nem hiszünk a jövőben, akkor eleve eltemetjük saját magunkat- vélik sokan.
Ezért is fontos a megyejárás, mellyel a megye közelebb kerülhet a településekhez. Az összetartozás jeleként ismét elhelyezték a megjelentek kéznyomukat a vándortérképen.

A megyetörténeti kiállítás megnyitójában Medgyesbodzás került középpontba, a községről ismerhetett meg fontos információkat a hallgatóság. A község képviselőtestületének soron kívüli ülésén pedig még alaposabban ismerték meg a megye szerepét és Medgyesbodzás problémáit a vezető személyiségek.

Forrás: bekesmegye.com

*



Új családmodell az SOS-faluban

Battonyán jelentős változás történt az SOS-gyermekfalu életében: kapun kívül is van egy új családjuk, ahol nemcsak SOS-anya, hanem a párja is neveli a gyermekeket. Ezzel egy több évtizedes modell változik meg.

Az első SOS-gyermekfalut 1949-ben alapította Hermann Gmeiner Ausztriában. A gyermekfaluban kizárólag anyák nevelték a gyerekeket. A háborúban sok férfi veszett oda, rengeteg gyermek maradt árván. Így alakult ki ez a nevelőszülői modell, amely évtizedeken keresztül hasonló felállásban működött. Az utóbbi években merült fel, hogy a nevelőszülőpárok a gyermekek személyiségfejlődése szempontjából többet tudnának nyújtani, hiszen a férfi családban betöltött szerepét is megismernék. Magyarországon három SOS-gyermekfalu működik.

A battonyai volt az első, majd Kecskeméten és Kőszegen is felépült az árva vagy más okból a vér szerinti családból kikerült gyermekek sajátos nevelőszülői hálózata. Kecskeméten és Kőszegen már néhány éve dolgoznak SOS-szülőpárok. A Németh Szabolccsal, a battonyai SOS-gyermekfalu vezetőjével folytatott interjúból kiderült az is, hogy a férfiak nehezebben válnak meg a korábbi életüktől. Az elmúlt év utolsó negyedében azonban összeállt minden feltétel. Rosuné Podina Olga évekkel ezelőtt kisegítő anyaként dolgozott a battonyai SOS-faluban. Ha az anya szabadság vagy betegség miatt hosszabb ideig távol volt, a helyettesítés idején a faluban lakott. Főállású SOS-anya nem lett belőle. Nem akarta, hogy ennek a családja, férje és két, akkor még kicsi gyermeke lássa a kárát. A lányaik időközben felnőttek, a ház üres lett. Egyre többet került szóba a Rosu házaspár között a nevelőszülővé válás gondolata.

Majd elvégeztek egy 60 órás tanfolyamot, ami hagyományos nevelőszülői végzettséget adott. Így lett Rosu Péter, az első battonyai „SOS-apa”, aki egy vállalkozónál dolgozik kötetlen munkaidőben. Feleségét egy éve ismét felvették a faluba anyajelöltnek. Ő hamarosan elvégez egy 300 órás tanfolyamot is, hogy a régi ismereteit felújítsa. Közben várták, mikor érkeznek újabb gyerekek a faluba. Negyedéve négy testvér — a legkisebb 2 éves, a legnagyobb 8 — elhelyezéséről kellett gondoskodnia a gyermekfalunak. Mivel minden vizsgán átmentek, Rosuék lettek a nevelőszüleik. A Rosu házaspár, hasonlóan az SOS-anyákhoz, minden szakmai segítséget megkap a gyermekek neveléséhez. Az utat azonban maguknak kell megtalálniuk.

Rosuék után hamarosan egy újabb külsős család kapcsolódik az SOS-gyermekfalu életébe. Az anyajelölt mezőkovácsházi, aki férjével együtt szintén otthonában fogadná a gyermekeket. A gyermekfaluban jelenleg egy üres ház áll. Ide is keresik az SOS-anyát. Más változás is várható a battonyai falu életében. Lesznek úgynevezett „kifutó” családok, vagyis, az anyák nemsokára elérik a nyugdíjkorhatárt. Ezekbe a családokba már nem érkeznek új gyerekek. Az anyák magukkal vihetik saját otthonukba a még velük élő SOS-gyermekeket.

(Forrás: www.beol.hu-n megjelent cikk alapján)

*



Főtér - Kaszaper Önkormányzata pályázatot nyújtott be a LEADER-programhoz

A 41 millió Ft-os projekt egyebek mellett a Szent Gellért téren sétány kialakítását, fásítást, a játszótér bővítését tartalmazza. A park világítását is korszerűsítenék. Több lámpatest kerülne elhelyezésre, a beton villanyoszlopokat kandeláberekre cserélnék.

(Forrás: Békés Megyei Hírlap)

*



Civil hírhozókkal erősít a megyei lap

A Békés Megyei Hírlap megbeszélésre hívta a megye 75 településének civil szervezeteit békéscsabai szerkesztőségébe. Így indítván útnak azt az információs projektet, amely során arra kérte a civileket, legyenek a hírlap hírhozói.

Ahogy a program főkoordinátora, Pocsaji Richárd, vezető szerkesztő elmondta a megjelenteknek, a Békés Megyei Hírlap büszkén vállalja, hogy a megye napilapja, ennek megfelelően tükrözni is szeretné a megye településeinek legfontosabb történéseit, híreit. Ahhoz azonban, hogy ezt sikeresen megtehesse, információkra van szüksége, méghozzá gyorsan és lehetőleg első kézből. Ehhez kérte a civil szervezetek segítségét. A programban a Közösségfejlesztők Békés Megyei Egyesületével együttműködve szólították meg a megye szervezeteit. Az együttműködés alapja az, hogy a helyi szervezetek a területi újságíróknak továbbítják a híreket, információkat, és a professzionális zsurnaliszta önti végleges formába a hírt, ha az közlésre érdemes. Természetesen nem kerülhet be minden helyi esemény a lapba, de egyrészt nem csak a Hírlapba hozhatják le a tudósítás, hanem más kiadványban is /pl. Grátisz/, másrészt mindenképp nő az esélye annak, hogy a település életéről, történéseiről a lap írjon. Egyedülálló kezdeményezés ez a kiadó részéről, hiszen először tapasztaljuk azt, hogy nem nekünk kell „kilincselni” a megjelenésért, hanem a hírlap ajánl fel egy kölcsönösen előnyös megoldást.

Niedzielsky Katalin szerkesztő tájékoztatta a jelenlévőket, hogy február hónapban szervezett tréninggel segítenek abban, milyen híreket várnak elsősorban, milyen konkrét formában valósulhat meg az együttműködés, és minden felmerülő kérdésre, technikai problémára választ kaphatunk. Egyben biztosította a résztvevőket, hogy mind ő, mind kollégái szívesen segítenek a hírhozóknak.

(forrás: www.vegegyhazibarangolo.hu)

*



30 pályázat érkezett be a megismételt III-as tengelyes pályázati kiírásokra

A Kertészek Földje Akciócsoport Egyesülethez a 2009. december 20.-ai határidő betartásával 30 darab pályázat érkezett be a megismételt III-as tengelyes pályázati kiírásra.

A legnépszerűbb a mikrovállalkozások fejlesztése volt, 17 pályázaton összesen 193 millió Ft-ot igényeltek. Közkedvelt volt a turizmusfejlesztés is, erre a jogcímre 3 pályázó 73 millió Ft-ot igényelt. Falumegújításra 7 pályázó összes fejlesztési igénye 49 millió Ft volt. Vidéki örökség megőrzése céljára 3 pályázat érkezett be, ezeken összesen 30 millió Ft-ot igényeltek.

*



Készül a Mezőkovácsházi Kistérség környezetvédelmi programja

A Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása most készíti a kistérség környezetvédelmi programját. A program része a helyzetelemzés. A pontos helyzetelemzés elkészítése érdekében kérjük, hogy amennyiben valamely civil szervezetet képvisel, az alábbi kérdőív kitöltésével és a kistérségi iroda számára történő megküldésével (5830 Battonya, Fő u 91) segítse a munkát.

kérdőív pdf csatolva a cikkek alatt!

*



Megnyitotta kapuit az Idősek Klubja Végegyházán

2009. december 1-én 10 órai kezdettel nyitották meg ünnepélyes keretek között az ADA Gondozó Nonprofit Kft. Idősek Klubját Végegyházán, a Széchenyi út 15 szám alatt.



Az Idősek Klubja a Király család vállalkozásaként épült, otthont adva a végegyházi időseknek. A munkálatokat ez év februárjában kezdték meg, teljes mértékben magánerőből. A 25 millió Ft-os beruházást, melynek során egy komplex gondozási központot hoztak létre, és amelyet Király Sándor álmodott meg, Madarász Lajos építési vállalkozó szakmai közreműködésével végezték el.

A megnyitó Kinyó Pál Lászlóné, Marika – az intézmény vezetője – köszöntőjével kezdődött. Köszöntötte a megjelent vendégeket, többek között Tari Gabriellát, a Dél-Békési Kistérség Többcélú Társulása Támogató Szolgálat munkacsoportjának vezetőjét, Paulik Katalint, a Mezőkovácsházi Polgármesteri Hivatal Hatósági Csoportjának vezetőjét, Varchó Istvánt, községünk polgármesterét, a megjelent képviselő urakat, valamint a meghívott szervezetek képviselőit és minden kedves megjelent vendéget. Reményét fejezte ki, hogy a most létrejött intézmény nem csak gondozási központ lesz, hanem közösségi térré is válik. Majd megkérte Varchó István polgármester urat megnyitó beszédének elmondására. Polgármester úr többek között elmondta, nagy örömmel tölti el, hogy létrejött ez a modern intézmény. Kiemelten fontosnak tartja az idősekről való gondoskodást, amelynek nagyszerű helyszíne lesz ez a klub. Ígéretet tett arra, hogy a Községi Önkormányzat minden lehetséges támogatást megad a sikeres működéshez. Ezek után Orbán Sándor plébános úr megszentelte az új létesítményt, isten áldását kérve rá.

Ezt követően az ünnepi műsorra került sor, ahol először az Alkony Népdalkör nyújtotta át nótacsokrát a vendégeknek, majd Mihály Terézia örvendeztette meg a hallgatóságot szavalatával, Lászlóné Varga Zsófia pedig magyar nótákat énekelt. Mezőhegyesi vendégművészek is felléptek e megnyitó ünnepségen Farkas Major Annamária operettprimadonna – aki nem ismeretlen a végegyházi idősek körében - és férje, Farkas Csaba egyetemi zenetanár, fagott művész személyében. A művésznő nemrég járt Kanadában, és így elhozta az ottawai magyarság jeles képviselőinek ajándékait is. Operettműsora nagy tetszést aratott.

Ezután a megnyitó ünnepség hivatalos része véget ért, a vendégek megtekinthették töviről hegyire a létesítményt, s a vendéglátók szendvicsekkel, süteménnyel és teával is kedveskedtek a látogatóknak.

Az ünnepség után Király Sándor ügyvezető igazgató virággal köszöntötte Kinyó Pál Lászlónét, sok sikert kívánva munkájához. Mint Király Sándornétól megtudtuk az ADA Nonprofit Kft. teljes mértékben családi vállalkozás, hiszen a létesítményt önerőből hozták létre, s vezetését is a Király család végzi. Az ADA Nonprofit kft. ügyvezető igazgatója Király Sándor, helyettese Király Rita, az igazgatóság tagjai pedig Király Sándorné és Gyovai Csanád. Megtudtuk azt is, hogy az ADA mozaiknév az Ajándék-Derű-Alkony szavakat jelentik, melyben az ajándék a gyermekeket, a derű a középkorúakat és az alkony az időseket jelképezi. Az intézmény három gondozóval, – Jegyinák Jánosné, Király Sándorné és Molnár Nikolett – valamint két házi gondozó munkatárssal – Kanász Anita és Szemerédi Györgyné – működik. Az ő napi munkájukat fogja össze az intézmény vezetője, Kinyóné Marika. Király Ritától megtudtuk, hogy kilencven fő nappali ellátását biztosítják a klubban, tizenöt házi gondozottjuk és öt ebédesük lesz induláskor. Az ebédet a Napközi Konyháról biztosítják.

Az Idősek Klubja hétfőtől péntekig 8-16 óráig várja az időseket, ezen felül már indulástól otthont ad az Alkony Nyugdíjasklubnak, az Alkony Népdalkörnek és az Ezüstfenyők Nyugdíjas Pedagógus Klubnak. Tervezik, hogy az intézményben rendszeresen programokat szerveznek az időseknek és alkalmanként a falu nagyközönségének is. Az ingyenes szolgáltatásokon felül fodrászat, háromféle masszázs, pedikűr, manikűr, műkörömépítés is igénybe vehető lesz térítési díjért. Király Sándor elmondta, hogy nagyon sok segítséget kaptak Madarász Lajostól, Tari Gabriellától, Paulik Katalintól és a vállalkozás gazdasági ügyeit intéző Ágostonné Dohányosi Ivettől. Reméli, hogy az idősek hamar megkedvelik az új intézményt, ők mindent megtesznek annak érdekében, hogy a végegyháziak szívükbe zárják az új Idősek Klubját.

forrás: www.vegegyhazibarangolo.hu

Forrás: Kertészek Földje Akciócsoport Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés