Hírek

Megindult az Iskolaberuházás Sásdon

2010. március 3. // Kategória: Hírek

Megindult az Iskolaberuházás Sásdon

2010. február 17-én megkezdődtek a Sásd Város Önkormányzata által megnyert DDOP-3.1.2./2F-2f-2009-0024 "Sásd mikrotérségi Integrált Közoktatási- és a Művelődési Intézmény létrehozása fejlesztésére" című pályázat keretén belül a Sásdi Általános Művelődési Központ Általános Iskolájának új közösségi szárnyának építési munkálatai.
 
Megindult az Iskolaberuházás Sásdon

2010. február 17-én megkezdődtek a Sásd Város Önkormányzata által megnyert DDOP-3.1.2./2F-2f-2009-0024 "Sásd mikrotérségi Integrált Közoktatási- és a Művelődési Intézmény létrehozása fejlesztésére" című pályázat keretén belül a Sásdi Általános Művelődési Központ Általános Iskolájának új közösségi szárnyának építési munkálatai.

A beruházás összköltsége 834 711 930 Ft lesz, és várhatóan a beruházás 2010 őszére befejeződik.

*



Kifizetési kérelmekkel kapcsolatos előadás 2010 január 14-én az Alsómocsoládi Konferenciaközpontban

A III. tengely első körös pályázói a kifizetési kérelemmel kapcsolatos előadáson vehettek részt. A konferenciát a Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület mint helyi Leader csoport szervezet és a Kaposvári MVH kirendeltség szakemberei tartották meg. Ezzel is példás együttműködésről tettek tanúbizonyságot.

Az előadók kimerítően taglalták a támogatásra jogosultak törvényi kötelezettségeit és lehetőségeit, majd a kifizetési kérelemhez kapcsolódó formanyomtatványok kitöltésével kapcsolatos információk kerültek átadásra. A résztvevők magas száma, a nagy érdeklődés és a sok kérdés miatt a konferencia a tervezet 1 óra helyett 2 órán keresztül tartott. Ami azt mutatja, hogy a támogatásban részesülők igenis fel szeretnének készülni a rájuk váró adminisztratív feladatokra.

*



Karácsonyi koncert Sásdon

December 19-én a Sásdi ÁMK Általános Iskolájában karácsonyi koncertet adott a Sásd Városi Koncert Fúvószenekar. A program szerint fellépett volna a Dombóvári Ifjúsági Fúvószenekar, de a hirtelen jött havazás miatt a zenekar nem tudott elindulni Dombóvárról.

A fellépés után elismerésben részesültek azok a zenészek, akik több éve tagjai a zenekarnak. A hangulatos műsort a zenekari tagok a szokásos év végi vacsorával zárták.

*



Figyusz a hegyhátra!

2009. december 11-én, Vargán tartottuk a kétéves projektünk félidei konferenciáját, ez alkalomból értékeltük az eltelt egy évet. Az előadók bemutatták az eredményeket és beszéltek a problémákról és a jövőbeli teendőkről is.

A vargai közösségi ház szinte megtelt a fiatalokkal, akik azért érkeztek, hogy meghallgassák milyen volt az elmúlt évben – talán már használhatjuk a kifejezést – figyuszosnak lenni.

A szakmai előadások, beszámolók után egy ízletes ebéddel zártuk le a programunk szárazabb részét, majd délután kezdődött egy közösségi foglalkozás, amelyben segítségünkre voltak a DDRISZI munkatársai is.

*



A Sásdi Kistérségi Iroda hírei

A Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás a „Hegyháti Ízek” elnevezésű programsorozatának keretében mikrotérségi együttműködésben 4 helyszínen – Tormáson, Vásárosdombón, Mindszentgodisán és Sásdon –szerveztünk kulturális és szórakoztató rendezvényeket.
A program zárásaként október 17-én 3. alkalommal került megrendezésre Sásdon a sportpályán a Disznótoros Fesztivál ,melyre a mikrotérséghez tartozó települések állítottak csapatokat.

A "FIGYUSZ a Hegyhátra" c. ifjúsági projektünk keretén belül szeptember 18-án 20 fiatal vehetett részt „Látóúton” Pécsett. A fiatalok látogatást tettek a Baranya Ifjúságáért Nonprofit Kft-nél, az Európai Információs Irodában, az EKF információs irodában és a Mobilitás Ifjúsági Szolgálat Dél-dunántúli Regionális Szolgáltató Irodájában, a DDRISZI-ben, ahonnan sok-sok információval gazdagodva tértek haza.
Szintén a projekt egyik újabb nagyszabású rendezvényére került sor szeptember 26-án Oroszlón, a sportpályán, ahol Kistérségi Sportfesztivált rendeztünk. A Sásdi Római Katolikus Plébániával közösen szervezett eseményt óriási érdeklődéssel fogadták a fiatalok, a 100 fő körüli részvétellel lezajlott programon röplabda, foci és asztalitenisz sportágakban lehetett nevezni. A helyezettek díjazásban részesültek.

Eredmények:

Röplabda
I. helyezett: Oroszló
II. helyezett: Sásd
III helyezett: Mágocs

Foci (8-10 éves korosztály)
I. helyezett: Manchester (Oroszló)
II. helyezett: Mágocs
III helyezett: Oroszlánok (Oroszló)

Foci (10-14 éves korosztály)
I .helyezett: Vásárosdombó
II. helyezett: Tormás

Asztalitenisz
I. helyezett: Id. Polecsák Károly (Vásárosdombó)
II. helyezett: Ifj. Polecsák Károly (Vásárosdombó)
III. helyezett: Polecsák Piroska (Vásárosdombó)

Az októberben Mekényesen megrendezett Tolerancia-nappal folytatódott a program, ahol László-Legedi Jánosné, polgármesterasszony kíséretében és kalauzolásával sétát tettünk a faluban, megismerve annak múltját és jelenét. A program további részében a Szomszédvárak Egyesület elnöke tartott interaktív előadást a csángókról, majd helyi csángó asszonyokkal beszélgethettünk, akik még őrzik hagyományaikat és emlékeikben élénken él még szülőföldjük.

Világvallások címmel novemberben műhelymunka keretében a Lássuk Egymást Szövetség segítségével ismerkedtek a „figyuszos” fiatalok az öt világvallással. A jó hangulatú workshopot tánctanulás követte, majd mind a szervezők mind a résztvevők úgy köszöntek el, hogy hamarosan újra találkozunk. Erre nagyon jó alkalomként kínálkozik a december 5-én Sásdon megrendezésre kerülő Adventi játszóházunk, majd ezt követően a félidejéhez érkezett „Figyusz a Hegyhátra” projekt értékelő konferenciáját tartjuk december 11-én Vargán.

Pályázatot adott be majdnem 560 millió Ft értékű támogatás elnyerésére a Sásdi Többcélú Kistérségi Társulás a TÁMOP 5.2.3. Integrált helyi programok a gyermekszegénység csökkentésére c. pályázati felhívásra „Legyen az esély egyenlő – esélyteremtés a Sásdi kistérségben” címmel. A pályázati konstrukció célja a gyermekszegénység csökkentése, és a szegénység újratermelődésének megelőzése a „Legyen jobb a gyermekeknek” Nemzeti Stratégiához kapcsolódó, helyi szükségletekre épülő gyermek-és ifjúsági politika kialakításával és megvalósulásával a leghátrányosabb helyzetű kistérségekben.

A pályázat pozitív elbírálása esetén a projekt 2010. március 1-jén indulna. A kötelező tevékenységek között szerepel Kistérségi Gyerekesély Bizottság és Gyerekesély Iroda létrehozása és működtetése, hosszú távra szóló kistérségi gyerekesély stratégia és annak megvalósítását szolgáló cselekvési program és forrástérkép elkészítése, szükségletfelmérés 2 alkalommal, szakmaközi hálózatok kialakítása és működtetése, szolgáltatás hozzáférésének és/vagy elérhetőségének biztosítása, javítása és részvétel az MTA Gyerekszegénység Elleni Programiroda által szervezett képzéseken. Intézményi beruházásokat tekintve kötelező legalább egy, a kistérség óvoda és iskola nélküli településén a felzárkózást szolgáló napközi és szabadidős szolgáltatások, valamint nyári napközi megszervezés és működtetése, valamint a kistérség valamely szegregátumában közösségi ház és hozzá kapcsolódó komplex szolgáltatás létrehozása és működtetése.

„Egészségre nevelő és szemléletformáló életmódprogramok a komplex programmal érintett leghátrányosabb helyzetű kistérségekben” TÁMOP-6.1.2. c. felhívásra 160 millió Ft értékű támogatásra nyújtott be pályázatot a Társulás. Az egészségfejlesztési pályázat egyrészt a testmozgás és sportolás hiánya, illetve az egészséges táplálkozás, továbbá a szenvedélybetegségek és a betegségmegelőzéssel kapcsolatos tudás és információhiány területeit célozza meg. A projekt ezen túlmenően a közösségi aktivitások serkentésével az elmagányosodásból adódó mentális problémákat is orvosolni kívánja. A projekt egészségfejlesztési tevékenységei tehát ezeket a problémákat hivatottak kezelni az életmódváltást elősegítő testmozgást biztosító tevékenységekkel, betegségekkel kapcsolatos felvilágosító és a szenvedélybetegségekhez fűződő prevenciós programokkal és az egészséges táplálkozással összefüggő rendezvényekkel. Megrendezésre kerülnek nagyrendezvények, előadássorozatok, klubok, szakkörök, sportbajnokságok, tömegsport rendezvények. A pályázat időtartalma alatt elkészül a kistérségi egészségterv és szociális térkép is.

Forrás: Mecsek-Völgység-Hegyhát Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés
hirdetés