Hírek

Nemzetközi szakmai együttműködés Marcalival

2010. március 3. // Kategória: Hírek

Falusi vendéglátó tanfolyam

Közel ötvenen jelentek meg a 19-i tájékoztatón a marcali Művelődési Házban, melyet a közelmúltban meghirdetett szobaasszonyi és falusi vendéglátó tanfolyamokra jelentkezőknek hívtak össze.
 
Falusi vendéglátó tanfolyam

Közel ötvenen jelentek meg a 19-i tájékoztatón a marcali Művelődési Házban, melyet a közelmúltban meghirdetett szobaasszonyi és falusi vendéglátó tanfolyamokra jelentkezőknek hívtak össze.

A szervezők részéről megjelent Krénusz Éva tanfolyamszervező, Üveges Gábor a Pécsi Regionális Képző Központ területi igazgatója és a Marcali Munkaügyi Központ helyettes vezetője. A résztvevők tájékoztatást kaptak a képzés rendszeréről és összetevőiről, a finanszírozásról, a jelentkezés és részvétel feltételeiről.

A regisztrált munkanélküliek 100%-os támogatásban részesülnek, a munkaviszonyban és egyéb jogviszonyban lévőknek is megpróbálnak valamilyen formában segítséget nyújtani a tanfolyam elvégzéséhez. Ha minden feltétel adott lesz, akkor 2010. január végén, február elején indulhatnak a képzések. A tanfolyam lényeges, mivel Marcaliban épül a gyógyszálló, valamint a sávolyi termálcentrum, amelyek az ilyen irányú szakképzett munkaerőt igénylik.

*



Istállótrágya felhasználás

Három évtizeddel ezelőtt 650 ezer tonna, két évtizeddel ezelőtt 500 ezer tonna istállótrágyát használtak fel a mezőgazdaságilag művelt területek – elsősorban a szántók – tápanyag visszapótlására, addig tavaly ez a mennyiség már alig haladta meg a 150 ezer tonnát egész Somogy megyében.

Az állatállomány fogyása tovább korlátozza a szervesanyag-felhasználást. Egy tehén kivágásával az évente megtermelt istállótrágya mennyisége 10-11 tonnával csökken.

A szervestrágyázásra elodázhatatlanul szükség lenne a talaj termőképességének, humusztartalmának, szerkezetének, víz- és levegőgazdálkodásának javításához. Gyakorlati tapasztalatok bizonyítják, hogy négyévente történő istállótrágyázás hatására az 1. évben 40-60%-kal, a 2. évben 30-35%-kal, a 3. évben 10-15%-kal, a 4. évben pedig közel 10%-kal növelhetők a terméseredmények.

*



Csapadék helyzet

Somogy megyében 2009. évben átlagosan 680 mm csapadék hullott, a sok éves 760,2 mm-rel és a 2008. évi 627 mm-rel szemben.

A legkevesebb csapadék 520,6 mm Siófok térségében esett, a legtöbb 848,4 mm pedig Nagyatád vonzáskörzetében. A csapadékos napok száma 187 volt. A legcsapadékosabb hónap június volt 96,9 mm-rel, míg a legkevesebb esőt márciusban regisztrálták, mindössze 15,1 mm mennyiségben. A sok éves átlaghoz képest a csapadékdeficit mértéke 80 mm volt, ami 1,2 hónap csapadékhiányának felel meg.

A mezőgazdaság szempontjából a legkritikusabb március, április, illetve szeptember volt, hiszen többek között a takarmánykukorica és a repce vetésének kampány időszakában a szárazság (talajaszály) rendkívül kedvezőtlenül befolyásolta a talaj- és magágy-készítést, valamint a csírázást és a kelést. Marcali körzetében az őszi vetések csírázását nem akadályozta a csapadékhiány.

*



Szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetése

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíj bevezetésétől azt várják, hogy fokozza a hiányszakmák iránti érdeklődést a továbbtanulás előtt álló nyolcadik osztályosok körében.

A szakiskolai tanulmányi ösztöndíjról tavaly december 29-én született kormányrendelet. A tanulmányi ösztöndíj mértéke az első félévben egységesen 10 ezer forint, a későbbiekben tanulmányi eredménytől függően akár 30 ezer forint is lehet havonta.

Az ösztöndíj forrása a Munkaerő-piaci Alap képzési alaprésze, a pénzt az oktatási intézmény folyósítja. Markhard József a Széchenyi Zsigmond Szakközép-és Szakiskola megbízott igazgatója elmondta: a Szőcsényi iskolában a kőműves tanulókat érinti az ösztöndíj rendelet. Bodrogi Csaba a Marcali Szakképző iskola Igazgazgatója elmondta: náluk a gépi forgácsoló szakmában van lehetőségük az ösztöndíj folyósítására.

Mindkét helyen várják ősztől a tanulókat az adott szakmák elsajátítására!

*



Nemzetközi szakmai együttműködés Marcalival

2010. február 1-ig nemzetközi szakmai együttműködés keretében pályázat kerül benyújtásra Brüsszelben. Az együttműködésben négy ország öt települése vesz részt; Ancona és Montecarotto Olaszországból, Dorjan Macedóniából, Marcali Magyarországról és Medulin Horvátországból. A pályázat Medulin gesztorságával kerül beadásra.

A program címe Europe for Citizens, amelynek célja a tagállamok és tagjelölt államok közti információcsere a Közösségi Agrárprogramról (CAP), ezen belül is a szőlő és olíva termelésről.

A program 2012-ben zárul, amelynek során felkeresik egymást a tagok és szakmai konferenciákon osztják meg ismereteiket.

*



Iskola Gyümölcs Program Marcaliban

2010 januárjától a marcali Noszlopy Gáspár Általános Iskola is részt az Iskola Gyümölcs Programban. A gyerekek az iskolatejtől eltérő szünetben kapják meg a gyümölcsöt. A program teljes költségét uniós forrásból fedezik.

A település másik iskolájában később kavánják bevezetni a programot. A gyermekek szülei örömmel fogadták a kezdeményezést, és mind az iskolát, mind az önkormányzatot kérik a program fenntartására, kiterjesztésére.

*



Advent első vasárnapja Vörsön

Több évtizedes hagyomány a különleges templomi Betlehem, amelyet ötven négyzetméteres területen építenek fel Vörsön. November 29-én kezdődött a hagyományos ünnepség sorozat, Farkas László polgármester köszöntőjében elmondta, a már nemzetközi ismertséget szerzett Betlehem évente több mint ötvenezer látogatót vonz a Kis-Balaton fővárosába.

Advent első vasárnapján is megtelt a templom, az ünnepi köszöntőt követően Vereb Zsolt a nagykanizsai piarista iskola és gimnázium igazgatója misézett. Közreműködött a gimnázium Mathia Károly vegyes kara.

Forrás: Marcali HVI
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés