Hírek

Útjára indul az "I love Békés megye"

2010. március 5. // Kategória: Hírek

Projekt nyitórendezvény Füzesgyarmaton

Füzesgyarmat Város Önkormányzata a Dél - Alföldi Operatív Program „Alapfokú nevelésű oktatási intézmények és gimnáziumok infrastruktúrájának fejlesztése” pályázatán 199.930.350 Ft uniós támogatásban részesült, amelynek célja a „A „LURKÓFALVA” ÓVODAI NEVELÉSI
PROGRAM TOVÁBBFEJLESZTÉSE A KIBIVÍTETT, KORSZERŐSÍTETT FÜZESGYARMATI ÓVODÁBAN”.
 
Projekt nyitórendezvény Füzesgyarmaton

Füzesgyarmat Város Önkormányzata a Dél - Alföldi Operatív Program „Alapfokú nevelésű oktatási intézmények és gimnáziumok infrastruktúrájának fejlesztése” pályázatán 199.930.350 Ft uniós támogatásban részesült, amelynek célja a „A „LURKÓFALVA” ÓVODAI NEVELÉSI
PROGRAM TOVÁBBFEJLESZTÉSE A KIBIVÍTETT, KORSZERŐSÍTETT FÜZESGYARMATI ÓVODÁBAN”.
A beruházás alapkövét Várkonyi Imre polgármester és Veress József, a térség országgyűlési képviselője helyezte el 2009. november 20-án.

Veress József a projekt nyitórendezvényén jelentette be a résztvevőknek, hogy a város vezetése a saját erő részbeni kiváltására 5,2 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert az EU Önerő Alapból.

Várkonyi Imre polgármester ünnepi beszédében említést tett arról is, hogy az új óvoda megvalósításának terve az önkormányzat gazdasági ciklusprogramjában is szerepelt. A mintegy 5 ezer négyzetméteres telken, 830 négyzetméter hasznos alapterületű, nyolc csoportszobás, 200 férőhelyes óvodaépület kerül kialakításra.

Az intézményben multifunkciós közösségi teret és a HACCP előírásoknak megfeleli
tálalókonyhát is kialakítanak. Így a jelenleg négy telephelyen működik óvodai intézmény Mátyás és Kossuth utcai egysége megszűnik, a Klapka utcai épületben csak a fejlesztési részleg marad meg.

Forrás: beol.hu, Szeghalmi HVI

*



Útjára indul az "I love Békés megye"

A "Szeretlek Békés megye" rendezvénysorozat részeként február 20-án indul útjára az "I Love Békés megye" programsorozat, mely rendezvényeivel főként a fiatal korosztályt célozza meg.

Az "I Love Békés megye" az első olyan fiataloknak szóló kulturális programsorozat, amely lehetőséget kínál otthonunk, Békés megye történetének, kultúrájának megismerésére szórakoztató formában.

A Békés megyei önkormányzat támogatásával született kezdeményezés célja, hogy a fiatalok megismerjék szülőföldünk értékeit, gazdagságát, s büszkén, reményekkel telve tekintsenek Békés megyére. Az összesen nyolc állomásból álló rendezvénysorozat havonta különböző helyszínen várja az ifjúságot látványos kiállítások, interaktív nyereményjátékok, gasztronómiai élmények és szórakoztató programok sokaságával.

A programsorozat első állomása február 20-án Békéscsabán lesz a Phaedra Közéleti Központban. Ezt követően márciusban Mezőberény, majd Orosháza, Szarvas, Vésztő-Mágor, Gyula, Gyomaendrőd, s végül szeptemberben Szeghalom városába érkezik a programsorozat, melyen a fiatalok könnyed, szórakoztató formában ismerkedhetnek meg Békés megye kulturális intézményeivel, valamint közkedvelt együttesek zenéjére szórakozhatnak.

A nyolc állomás közül kiemelkedik a június 24-26. között megrendezésre kerülő kulturális fesztivál, mely a Békés megye turisztikai gyöngyszemeként emlegetett vésztő-mágori emlékparkban várja a fiatalokat.

Február 20-án Békéscsabán, a Phaedra Közéleti Központban látványos megyetörténeti kiállítás, színes intézményi bemutatók, gigantikus méretű megyepuzzle, promóciós standok, s rengeteg látnivaló várja az érdeklődőket. Délután a Békés Megyei Napsugár Bábszínház előadása szórakoztatja a gyerekeket a Világszép nádszálkisasszony meséjével, melyet a Békés Megyei Jókai Színház Színitanház hallgatóinak zenés műsora követ. Az este folyamán fergeteges ska-koncert várja a fiatalokat a Pannonia Allstars Ska Orchestra jóvoltából. A rendezvény záróakkordja pedig egy hajnalig tartó buli. A megyei önkormányzat célja a rendezvényekkel, hogy a fiatalok megismerjék szülőföldünk értékeit, gazdagságát.

Forrás: bmhirlap.hu

*



Kézműves vándorkiállítás a Szeghalmi kistérségben

A Szeghalom Kistérség Többcélú Társulásának kezdeményezésére, a kistérség együttes összefogásával -a 2010-es fesztiválok évének jegyében- olyan rendezvénysorozatot indított el, mely településeinek hagyományait, népszokásait felelevenítő kistérségi szintű program.

A 2010. január 23-án 10 órakor, ünnepélyes keretek között megnyitott kiállításon, a 9 település, 30 alkotójának, több mint 300 remekművét láthatták a vésztői Művelődési Házban.

A megnyitón Veress József, országgyűlési képviselő és Csősz Ferenc, a vésztői Művelődési Ház, új igazgatója mondott beszédet. Mindketten köszönetet mondtak az alkotóknak és mindazoknak, akik fáradságos munkával készültek erre a rendezvényre. A kiállítás a szeghalomi kistérség további 7 településén lesz látható az elkövetkező hónapokban.

Forrás: szeghalom.hir6.hu, Szeghalmi HVI

*



Fiatal pályakezdők a Körös-Sárrét Turizmusáért Egyesületnél

Az egyesület a 2009. évi NCA pályázaton többek között 60 napos alkalmi foglalkoztatásra nyert támogatást. Ennek eredményeként decemberben egy főt tudtak alkalmazni, mely által biztosítottá vált a Tourinform iroda zavartalan működése.

Elkészült a szervezet honlapja is, (www.kste.gportal.hu) melyen a tagok fotókkal kiegészített megjelenése is biztosított. Február és március között újabb fiatal diplomás pályakezdő szerezhet gyakorlatot. Az ő feladata a dévaványai turisztikai szolgáltatók kínálatának programcsomaggá szervezése és ezek internetes közzététele.

A program eredményeként várhatóan erősödik a térség versenyképessége és nő a turizmusból származó bevételek aránya.

Forrás: Turisztikai Hírlevél Szeghalom, Szeghalmi HVI

*



Raktárat bérel Füzesgyarmaton a Henkel

Hat hónapon át időlegesen 1000 négyzetméteres raktárhelyiséget bérel Füzesgyarmaton, körösladányi gyárának termékei számára a Henkel.

A külföldi export, illetve a termékek szezonalitása miatt bizonyos időszakokban szükség van plusz tárolási kapacitásra, ezért kellett másik raktár után nézniük. A cég vezetése számos lehetőséget megvizsgált, több ajánlatot is bekért jó néhány önkormányzattól. Szóba került például a mezőberényi bútorgyár, mint potenciális helyszín, de a társaság végül Füzesgyarmat mellett határozott, így fél éven át az észak-békési városban is raktározzák a körösladányi üzem termékeit.

Forrás: Békés Megyei Hírlap, Szeghalmi HVI

*



Cipzárgyár, villámgyorsan

Mintegy másfél millió eurós - több mint 400 millió forintos - beruházás
keretében új üzemcsarnokot építtetett, s új technológiát hozott sarkadi üzemébe
az Unit C&C Kft. Most már fém cipzárat is gyártanak. Újabb negyven munkahelyet
teremtett az olasz-katalán tulajdonosi kör.

Az új, 2 ezer 316 négyzetméter alapterületű gyártócsarnokot és raktárt - ünnepélyes keretek között adták át Sarkadon. A Marco Cavelli nevével fémjelzett Unit C&C Kft. eddig műanyag cipzárak gyártásával foglalkozott, 70 embert foglalkoztattak. Fröccsöntött és spirál villámzárakat gyártottak minden méretben. - Többek között az olasz rendőrségnek, az olasz tűzoltóságnak is gyártunk tűzálló cipzárat, de a Fiat gyár egyik kedvelt márkájához, az üléshuzathoz is Sarkadon készültek a cipzárak - mondta lapunknak Bubori Beáta. Az ügyvezető arra is kitért, hogy tulajdonképpen a piaci igények diktálták a termékskála bővítését, s ennek érdekében "szövetkezett" az olasz-katalán tulajdonosi kör.

A beruházásnak köszönhetően a továbbiakban fém cipzárakat is gyártanak Sarkadon...

A villámgyorsan elkészült épületek a Metab-Roll Kft. fővállalkozó és a Podeszt Kft. szakértelmét, munkáját dicsérik - méltatta a sarkadi cégek munkáját Bubori Beáta. Az ügyvezetőtől azt is megtudtuk, hogy a társaság éves árbevétele tavaly a recesszió ellenére is 15 százalékkal nőtt az előző évihez képest. Jelenleg heti négy tonna villámzárat gyárt az üzem.

Forrás: bmhirlap.hu

*



Vésztőn a településkép fejlesztésére pályáznak

A Nemzeti Diverzifikációs Program (NDP) keretében Vésztő településkép-fejlesztésére pályázik a sárréti város vezetése - mondta el lapunknak Molnár Sándor városmenedzser.

A szakembertől megtudtuk: vidéki települések megújítására és fejlesztésére igénybe vehető pályázati forrásból szeretnének részesedni. A város a bruttó 34 millió 666 ezer 540 forintos fejlesztéshez 27 millió 733 ezer 232 forint vissza nem térítendő támogatást igényel. Ehhez saját erőként 6 millió 933 ezer 308 forint biztosítását vállalta az önkormányzat.

Forrás: bekesmegyeihirlap.hu, Szeghalmi HVI

*



Dévaványán a gyártó cég is beszáll az oltás költségeibe

Dévaványán is kedvezményesen kaphatják meg a 13 éves lányok a méhnyakrák megelőzésére szolgáló védőoltást. Idén az 1997-ben és '98-ban született lányok - összesen 77-en vannak - oltását szervezik meg. A három oltásból álló sorozat költségei az oltóanyagot szállító céggel kötött megállapodás alapján három részre oszlanak.

Az első oltás költségeit (egy oltás ára 27 531 forint) az önkormányzat, a másodikét a beoltott gyermek családja, a harmadikat pedig a beszállító cég fedezi. Hasonló megállapodás vonatkozik a 2011-re tervezett oltásokra is, akkor az 1999-ben született 47 lányt oltják majd be, természetesen csak akkor, ha szüleik ezt igénylik. Az önkormányzat 2010. évi költségvetési rendeletében 2 millió 119 ezer forintot, a 2011. évi költségvetésben pedig 1 millió 293 ezer forintot terveztek be az oltási költségekre. A rászoruló családoknál a szülőkre eső költségeket is átvállalja az önkormányzat.

Forrás: bekesmegyeihirlap.hu, Szeghalmi HVI

*



Dévaványa is ringbe száll a Varázskapuért

Dévaványa is ringbe száll az Önkormányzati Minisztérium által meghirdetett Varázskapu projekt forrásainak megszerzéséért.

A program keretében a gimnázium tágas udvarán egy olyan multifunkcionális sportlétesítményt szeretnének létrehozni, amely nemcsak sportolásra, hanem a szabadidő más módon történő eltöltésére is lehetőséget nyújt. Az épületegyüttes többek között jégpályát, bevásárlóközpontot és éttermet is magában foglalna. Az 1,6 milliárdosra tervezett beruházás projekt-előkészítési munkái már megkezdődtek. Ehhez a minisztérium 6 millió 250 ezer forint támogatást utalt át az önkormányzat számlájára.

Forrás: bekesmegyeihirlap.hu, Szeghalmi HVI

*



"Kádár Ferenc" Dél-alföldi népdalénekesek és népzenei szólisták II. találkozója - Dévaványa

Hagyományteremtő szándékkal nagy érdeklődést kiváltó kulturális eseményt szervezett a Békés Megyei IBSEN Oktatási Művészeti és Közművelődési Nonprofit Kft. Kulturális Irodája, a dévaványai József Attila Művelődési Házban.

A regionális szintű népzenei seregszemlét már második alkalommal rendezték meg, és a közismert dévaványai népdalénekesről, népzenészről, Kádár Ferencről nevezték el. A versenyzők a szakmai tanácsok mellett értékes tárgy- és könyvjutalomban és díszoklevélben részesültek, a Békés Megyei Önkormányzat jóvoltából. Ebben az évben a Kádár Ferenc díjat összteljesítménye alapján a zsűri a verseny legszínvonalasabb és legjobb előadójának Tóth Viviennek adta át, aki fiatal kora ellenére a népzene igazi „megszállottja".

Produkcióját a szakértő bizottság egy bronz emlékplakettel ismerte el.

A szakmai zsűri tagjai voltak: Birinyi József, Dr. Kádár Gyula, Surinásné Tóth Olga és Gózon Mihályné Majorosi Tímea

Forrás: devavanya.bekesmegye.com

*



Pályázati pénzt nyert Vésztő a buszvárókra

Vésztő önkormányzata a Dél-alföldi Regionális Fejlesztési Tanács (DARFT) területi kiegyenlítő alapjától (TEKI) elnyert támogatás felhasználásával fejleszti a városban a buszöblözeteket és a buszvárókat.

A sárréti város vezetése erre a célra 15 millió 553 ezer 675 forint támogatást nyert. Ehhez saját erőként 2 millió 744 ezer 767 forintot biztosítanak, így összesen bruttó 18 millió 298 ezer 442 forintból fejlesztik a buszöblözeteket, illetve a buszvárókat.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

*



Belterületi gyűjtőutakat újítanak fel Dévaványán

A dévaványai önkormányzat 74,5 millió forint pályázati támogatást nyert útfelújításokra a Dél-alföldi Operatív Program keretében. Az összegből a szennyvíztelepre és a komposztálótelepre vezető külterületi bekötőutat, valamint több belterületi gyűjtőút egy-egy szakaszát tudják felújítani. A január 7-ei rendkívüli ülésen a város képviselő-testülete a kivitelezőt is kiválasztotta. A nyertes pályázó a Dévaványa 2009. Konzorcium lett. Az útfelújítások a szerződés megkötése után, várhatóan márciusban kezdődnek meg.

Forrás: Békés Megyei Hírlap

Forrás: Körös-Sárréti Vidékfejlesztési Egyesület
hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés