Hírek

Számtalan fejlesztés küszöbön áll Szakcson

2009. szeptember 25. | Kategória: Hírek
Küszöbön a fejlesztések

Felpezsdül a civil élet, szépül a művelődési ház és környéke, illetve a ravatalozó. Számtalan fejlesztés a küszöbön áll Szakcson.

Hosszú évek óta idén először nem kell a Szakcsi Idősek Otthona működéséhez az önkormányzatnak többletforrást elkülönítenie, így több tízmillió forintot spórolhat meg - mondta Récsei Gábor polgármester.

- Ez több tényezőnek köszönhető. Az otthon egyrészt társulásban működik, másrészt száz százalékos a kihasználtsága. Ez jelenleg 25 gondozottat jelent. Szükség is van a megtakarításra, hiszen a település számos, a megvalósítás vagy a tervezés folyamatban lévő, projekttel rendelkezik. A szakcsi művelődési ház a közeljövőben egy Integrált Szolgáltató Térként (IKSZT) működhet majd. A kialakításához szükséges címet már elnyerte a település. A fejlesztés arra épül, hogy egyre több a civil szervezet, akiknek a faluért végzett közös munkáját segítenék. A művelődési ház otthont adna a LEADER irodának is. Itt készülhetnének a civil szervezetek pályázatai. A mozgókönyvtár és az ifjúsági klub is az épületben kapna helyet.

Az IKSZT cím elnyerésével járó támogatás az épület belső felújítására fordítható, de az önkormányzat az Új Magyarország Vidékfejlesztési Programból a művelődési ház környezetét is megszépítené. Parkot, parkolót és egy az akadálymentesítéshez szükséges sétányt alakítanának ki egészen a Vörösmarty utcáig. Ebből a forrásból valósítanák meg a ravatalozó külső és belső felújítását is. A pályázat tartalmazza a tető rendbetételét, a vakolást, a festést és a térburkolat lehelyezését. Az épületre szerelt lámpák segítségével a temető közvilágítása is sokat javulna.

A 21 millió forintos pályázat eredményére még várni kell, a dokumentáció már a második hiánypótláson is túljutott. A volt hulladéklerakó rekultivációja is megkezdődik. Egy speciális kezelésnek köszönhetően a talajvizet nem szennyezi az évek óta felhalmozódott szemét, ráadásul a környéken járó csak egy parkosított településrésszel találkozik majd. A szintén pályázati forrásból megvalósuló fejlesztést Kaposvár gesztorságával dolgozzák ki. A megvalósításra 2010 őszéig várni kell.

A kisebb fejlesztések között járdafelújítás, interaktív táblák beszerzése, az oktatási intézményekbe új, fatüzelésű kazánok kiépítése is szerepel. Sajnos a munkanélküliség Szakcsot is elérte. A település legnagyobb foglalkoztatója az önkormányzat. Intézményeiben 54-en dolgoznak. Mellettük a közcélú foglalkoztatási programnak köszönhetően még 79-en jutnak idén munkához. Az ő feladatuk többek között a település tisztán tartása, a téli tűzifa kitermelése, a parlagfű irtása és a napközi konyhakertjében a krumpli, hagyma megtermelése. Az önkormányzat mellett a mezőgazdasági vállalkozók főként idénymunkában foglalkoztatnak munkásokat.

*Tájházat hoznak létre, amit élettel töltenek meg

Már hivatalosan is bejegyezték a Szakcsi Hagyományőrző Egyesületet, ami lassan egy éve kezdte meg működését. A szervezet egy tájház kialakítására alkalmas ingatlant is vásárolt a közelmúltban, itt a helyi tárgyi jellegzetességeket és azok elkészítésének technikáit keltenék életre.

Ennek megfelelően, a tájházban a szakcsi hagyományokat és múltat bemutató termeket fognak berendezni. A kiállítási anyagot jelenleg is gyűjtik. A falubeliek közül sokan szívesen ajánlották fel a saját bútordarabjaikat, régi, a házi és kerti munkákhoz szükséges eszközeiket. A tájházat élőnek álmodta meg Hangyáné Horváth Katalin, az egyesület elnöke. A létesítmény bemutató termeibe már most életet csempésztek az egyesületi tagok. Pályázati forrásból jutottak ahhoz a 350 ezer forinthoz, amiből egy bemutató napot szerveztek.

A Kapos-menti fehérhímzés volt a témája a találkozónak, amelyen a kisgyermekektől az idősekig sokan részt vettek. A környékre jellemző technikát a dombóvári Élő Lajosné, népi iparművész mutatta be. A hagyományőrző egyesület a jövőben is tervez hasonló programokat.

*Elfújhatták az első gyertyát

Több mint egy éve van polgárőrség a településen. A szakcsi egyesület elnöke Rohonczi Lajos. A vezető elégedett az eddig elért eredményekkel. Úgy véli, a civil szerveződés beváltotta a hozzá fűzött reményeket.Az elmúlt esztendőben számos akciót hajtott végre a polgárőrség. - Csapatunknak volt ideje összecsiszolódni, és így gördülékenyen tudunk együtt dolgozni. Az állandó jelenlét visszatartó erővel bír. A településen élők jól tudják, hogy számíthatnak ránk, csakúgy, mint a rendőrség. A helyi körzeti megbízottal és a Dombóvári Rendőrkapitánysággal is rendszeresen együttműködünk - mondta az elnök.

A polgárőrök már nem egy rendőrségi akcióban részt vettek, tudtuk meg Rohonczi Lajostól. Jelen voltak például a szakcsi vagy a mikrotérségi autós ellenőrzéseknél egyaránt. A szervezet a lehetőségeihez mérten folyamatosan bővíti eszközkészletét. A közeljövőben az önkormányzat segítségével egy gépjárművet is beszereznek. A CÉDE hazai pályázatnak köszönhetően az önkormányzat egy olyan autót vásárol, amelyet a polgárőrség is rendszeresen használhat majd. A tervek között a már működő térfigyelő rendszer bővítése is szerepel, és az elnök szeretné, ha egységes polgárőr egyenruhát is vásárolhatnának.

*Unatkozni nem volt idő az idei falunapon

A szakcsi falunap megmozgatta a település apraját és nagyját. Az óvodások és az iskolások táncoltak, citeráztak, furulyáztak és ugróköteleztek, a felnőttek pedig horgász és főzőtudományukat mérhették össze. Közel húsz bográcsban rotyogott az étel. A halászlé kategória győztese végül a Tökmag csapat, a pörköltté Szántai József lett.

A színes programkínálat része volt a focikupa is, amelyen a Szilfás csapat diadalmaskodott. Szombat délután se szeri se száma nem volt a szórakoztató műsorszámoknak. Mások mellett naki, dalmandi, mórágyi, miklósi és mágocsi tánccsoportok léptek fel, de a nézők Nagy Katalin operett énekes műsorát is megtekinthették. Sztárvendég ezúttal a Cappuccino zenekar volt, őket a Tajtiboy együttes követte. A látogatókat egész nap büfé, kirakodóvásár, céllövölde, légvár és kézműves program, valamint idén először vízi foci várta. Az est utcabállal, illetve tűzijátékkal zárult.

*Sok pénz jön, pezsdül a falu

Szennyvízhálózat, járda, út, közösségi tér, fedett piac is lesz Attalában. A fejlesztésekre soha nem látott támogatási összeg érkezik a településre, ahol a takarékosság az elsődleges szempont.

Soha nem fordíthatott még Attala ekkora összeget fejlesztésekre, mint idén - kezdte a beszélgetést Gelencsér István polgármester. - Csak a Környezet Energetika Operatív Programnak köszönhetően közel 400 millió forint érkezik településünkre. A pályázat első fordulójában a dombóvári és a döbröközi önkormányzattal konzorciumban nyertünk el 60 millió forintot a projekt előkészítésére, így második fordulóban összesen 2,7 milliárd forint a tét.

Attalában már megkezdődtek a munkák. A polgármesteri hivatalban kialakítottunk egy víziközmű irodát, ahol egy attalai, frissen diplomázott munkatársat alkalmazunk. A hatalmas támogatási összeg lehetősége felpezsdítette az itt élők életét. A három érintett település közül Attalában gyűltek össze leggyorsabban a beruházást támogató nyilatkozatok. A víziközmű társulat irodájában már a szennyvízhálózatra való rákötések a kifizetésének ügyintézése zajlik.

A fejlesztések sorát a járdafelújítási program ismertetésével folytatta a polgármester. Idén a Vörösmarty utca egy szakaszának felújítására pályáztak. TEKI forrásból várnak közel egymillió forintot. A támogatás 95 méter elkészítésére lesz elegendő. A fennmaradó összeget önerőből pótolják, a beruházás pontos költségvetése már készül. A munkavégzésbe bevonják a közcélú foglalkoztatási programban résztvevőket is, így a kivitelezési költségből jócskán sikerül lefaragni. A polgármester nem titkolt célja, hogy a járdaépítéssel foglalkozó közcélú munkások alaposan megtanulják a munka minden fortélyát, hiszen a szennyvízberuházás kivitelezése után szükség lesz a munkájukra.

A járdafelújítás mellett az Attalához tartozó Szentivánpuszta Kölcsey utcáját is újra aszfaltozzák. Az érintett 350 méteres szakaszra pályázati pénzből és a szükséges önerővel együtt 2,7 millió forintot fordítanak.

LEADER-es forrásból fedett piacteret alakítanának ki 13 millió forintból. A polgármester elmondta, hogy már több hónapja várnak a pályázat elbírálására, így még nem tudják, mikor láthatnak neki a kivitelezésnek. - Az ideális az volna, ha a szükséges kültéri munkálatokat még addig megkezdhetnénk, míg az időjárás engedi, illetve míg a közcélú programban foglalkoztatottak az önkormányzat rendelkezésére állnak.

A további tervek között szerepel Integrált Közösségi Szolgáltató Tér (IKSZT) kialakítása, a címet az önkormányzat már elnyerte, a pályázat folytatására várnak. Ebben a szolgáltató térben a civil szervezeteken át, a mozgókönyvtárig minden helyet kapna.

A polgármesteri hivatal akadálymentesítése fontos feladat. Már felmérték a szakemberek ennek lehetőségét és ez a pályázat is beadás előtt áll.

*A földprogram segíthetne

Speciális szociális földprogramot terveznek a településen. A családok megtermelhetnék a tüzelőjüket, a községi földeket művelve el lehetne látni az iskolát, óvodát, szociális otthont friss zöldséggel, gyümölccsel.

Gyulaj a városkörnyék tizenhat települése közül a leghátrányosabb helyzetű, állítja Dobos Károlyné polgármester. A helyzeten némiképp enyhít az Út a munkához program. Az a tapasztalat, hogy az emberek tudnak és akarnak is dolgozni, mondta a polgármester. Az év során összesen 70-80 embert szeretnének foglalkoztatni. Az első körben a közterületeket teszik rendbe, utána az elhanyagolt telkek kerülnek sorra.

A nem a településen élő tulajdonosokat felszólították ugyan erre, de nem sok sikerrel. Sokan a telket inkább felajánlották az önkormányzatnak. Harminc körül lehet azon telkek száma, amelyeken a ház már összedőlt. Arra is van példa, hogy külföldiek vettek házat, területet, majd egy idő után többé nem jelentek meg a faluban. Ennek a munkának azonban egyszer végére érnek. A megoldás is körvonalazódni látszik. A település is belép az úgynevezett szociális földprogramba.

Mind a községi, mind pedig a cigány kisebbségi önkormányzat döntött már erről. El is látogattak Belecskára, ahol ez már hosszú múltra tekint vissza. A polgármester pedig részt vett a témával kapcsolatos megbeszéléseken, tanácskozásokon. - Gyulaj valamikor a mezőgazdaságából élt meg - mondta Dobos Károlyné.

A szociális földprogram Gyulajon három lábon állna. A házakhoz nagy kertek tartoznak. Ezeket azonban nemigen művelik. Részben pénzhiány miatt, mert nem tudják felszántatni, részben azért mert nem szoktak hozzá a mezőgazdasági munkához. Ugyanakkor drága a tüzelő. Ezért az önkormányzat a vetőmag mellett akácfa-csemetére pályázna. Az akác öt-hat év alatt felnő akkorára, hogy meglesz belőle a tüzelő és újratelepíteni sem kell. A sorközökbe akár vetni is lehetne. Azt remélik, hogy kezdetben 20 család csatlakozik a program ezen részéhez. Az önkormányzat is nagy földterületekkel rendelkezik.

A községben működik nyolc osztályos iskola, óvoda és van idősek otthona. A gyerekek nyolcvan százaléka a rászorultsága miatt ingyen étkezik. Az önkormányzati földeken a közmunkások megtermelhetnék az intézmények konyhája számára a zöldséget, gyümölcsöt. Egy kis melegházból el lehet látni a falut virágpalántával. A program harmadik lába pedig az értékesítésre szánt terményekből állna. Annak a bevételéből lehetne fejleszteni a gazdaságot.

A program központja egy öröklött ingatlan lesz, ahol a gépeket, kéziszerszámokat tárolják, s ahol ebédelhetnek a munkások. Az épület tatarozását a közmunkások megkezdték. Arról még nem döntöttek, hogy a forma nonprofit kft. legyen, vagy pedig szövetkezet. Keresik a termeltetési szerződés lehetőségét. Mivel a munkások többsége rendelkezik nyolc általánossal, képzés is szóba kerülhet. A földprogramban szaporító anyagra, LEADER -programban gépekre pályáznak. Csodaszép a település környezete Bár nem itt született, mert erdészlány volt, máig nem felejti el a pillanatot, amikor tíz éves korában ideköltöztek, s megpillantotta a falut.

A gyönyörű világoskereket, szép házakat. Amikor ma meglátja, hogy egy-egy utca mennyire lerobbant az idők folyamán, úgy érzi, tenni kell valamit annak érdekében, hogy újra felvirágozzon Gyulaj. A szülei emléke is ide köti, a férje is Gyulaji volt. Ha bejön faluba egy idegen, azt mondja, szépek, gondozottak a közterületek. - Még mindig nem adtam fel a reményt, hogy ha lassan, lépésenként is, de előbbre lépjen a falu. - fogalmazott a polgármester.

*Félmilliót kaptak, virágládákkal, padokkal szépítik a várongi főutcát

Szépülhet a közeljövőben a település látképe, kényelmes utcabútorokat készíttethet az önkormányzat egy pályázatnak köszönhetően. - A TEKI pályázaton 560 ezer forintot nyert önkormányzatunk, amelyhez mintegy 300 ezer forint önerőt kell adnunk - mondta el lapunknak Brunner Dezső polgármester. Hozzátette, a főutca képét javítják majd padokkal, virágládákkal. Ez igen fontos, hiszen ha nem is túl nagy, de bizonyos szintű idegenforgalmi érdeklődésre számot tarthat a település.

- Másfél hónappal ezelőtt adtuk be a pályázatot, s a napokban értesítettek. A padokat, amelyeket egy helyi asztalos készít majd, még az ősszel kihelyezzük. A virágládákat is, ám azokba valószínűleg csak tavasszal ültetünk majd növényeket - húzta alá a polgármester.

Forrás: Tolnai Hármas Összefogás Nonprofit Kft., Tolnai Népújság

Tejpiaci intézkedések, támogatások

2009. szeptember 25. | Kategória: Hírek
Közzétesszük a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium hirdetményét.

Az elkövetkezendő időszakban a tejtermelők számára az alábbi lehetőségek körvonalazódnak:

25 ezer látogató a Főszezon kiállításon

2009. szeptember 24. | Kategória: Hírek
Látogatórekordot döntött a Főszezon belföldi turisztikai kiállítás és szállásbörze, amely idén harmadik alkalommal mutatta be Magyarország szinte teljes turisztikai kínálatát Budapest szívében, a WestEnd Millennium tetőkertjén.

A Tiszatér LEADER HACS aktuális teendői

2009. szeptember 24. | Kategória: Hírek
A Tiszatér Leader Egyesület Munkaszerveztének aktuális feladati augusztus hónapra vonatkoztatva

Feladatunk közé tartozott a Helyi Vidékfejlesztési Stratégia felülvizsgálata.

Milliárdos egészségügyi fejlesztés Létavértesen

2009. szeptember 24. | Kategória: Hírek
Milliárdos egészségügyi fejlesztés Létavértesen

1 milliárd forintnyi támogatási pénzt nyert Létavértes a Kistérségi járóbeteg szakellátó központ fejlesztésére -tájékoztatott Dr. Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei elnöke.

Tűzoltók Tárcsán-sütő Versenye Vörsön

2009. szeptember 24. | Kategória: Hírek
Tűzoltók Tárcsán-sütő Versenye Vörsön

A több éves, évtizedes tradíció a Tűzoltók Tárcsán Sütő Versenye, és az Országos Veterán Tűzoltóautók Találkozója Vörsön.

Összefogással szépült a Tüskei tó és a templom

2009. szeptember 24. | Kategória: Hírek
Iovia feltárásáról szól a tanulmány

A Dombóvári Városszépítő és Városvédő Egyesület lesz a kiadója egy sikeres pályázatnak köszönhetően annak a könyvnek, ami az Alsóhetény határában feltárt római kori erődöt mutatja be.

MVN: Tradíciók és kihívások

2009. szeptember 23. | Kategória: Hírek
Közben odakint, a vár szűkös főutcáján hömpölygött az embertömeg. A lelkes, magukból maximumot nyújtani törekvő, az ország minden tájáról hívott fellépők többsége ekkora színpadon, ilyen technikával, ennyi ember előtt még sosem lépett fel, és nem is nyílt volna rá lehetősége a közeli jövőben.


MVN: Főzősuli a kúriában, komplex falufejlesztés

2009. szeptember 23. | Kategória: Hírek
A nyitógondolatok után „jó gyakorlat” gyanánt néhány támogatást nyert elképzelést ismerhettünk meg.


Sikeres önkormányzati pályázatok Mátészalkán

2009. szeptember 23. | Kategória: Hírek
Finisben a GOP pályázat - MOM

A MOM Vízméréstechnikai Zrt. Magyarország tradícionálisan piacvezető vállalkozása a víz- és hőmennyiség-mérők terén.

További oldalak:
 • «
 • 1
 • ...
 • 58
 • 59
 • 60
 • 61
 • 62
 • 63
 • 64
 • ...
 • 69
 • »
 • hirdetés
  hirdetés
  hirdetés


  hirdetés