Hírek

Túlméretes árufuvarozás menete.

2015. március 9. // Kategória: Hírek

A túlméretes árufuvarozás manapság igazán nem okozhat fejtörést senkinek, hiszen számos megoldás született mind a szállítható áruk méretére mind a súlyára vonatkozóan. A túlsúlyos, túlméretes fuvarozás kialakulása is az ipar fejlődéséből adódó teherkapacitás növekedésének és a logisztika fejlődésének köszönhető.
A túlméretes áruszállítás szabályozása,illetve a speciállis áruszállítás kritériumai.
Ahogy az Európai Unió túlméretes és speciális árufuvarozására vonatkozó rendeletében megfogalmazták, az Unió 1996 óta világos szabályozás rendelkezik a közúti szállítmányok megengedett tömegéről és méretéről. Ugyanakkor a megengedett korlátokat túllépő rakományok – amelyeket a szakértők “nem szokványos rakományok”-nak neveznek – a kereskedelmi közúti fuvarozás gazdasági szempontból fontos szegmensét alkotják.
 

 

Mi számít túlméretes vagy speciális áruszállításnak?
Olyan dolgok tartoznak közéjük, mint a szállítható házak és önjáró daruk, valamint a kivételesen nagy és nehéz oszthatatlan rakományok, például elektromos transzformátorok, kémiai reaktorok, repülőgéptörzsek és -szárnyak.
A nem szokványos közúti szállítmányoknak gyakran számottevő távolságot kell megtenniük; sok esetben át kell kelniük országhatárokon is.

Éppen azért, hogy az egyes tagállamok eltérő gyakorlata miatti késések, extra költségek, problémák megszűnjenek, az EU jogilag szabályozta a közúti árufuvarozás során megengedett legnagyobb össztömegek és méretek kérdését is.
A túlméretes szállítás szabályozása
Ugyanakkor csak különleges engedélyek, útvonaltervek, rakodási és rögzítési dokumentáció, stb. birtokában szállíthatók azok a rakományok, amelye össztömege vagy mérete meghaladja a normál határértékeket. Ezeket az engedélyeket a regionális, illetve a tagállami hatóságoktól kell beszerezni, de gyakran kell különleges, egyedi dokumentációt is csatolni hozzá. De erről a túlméretes áruk szállításával, logisztikájával foglalkozó cégek tudnak részletes adatokkal szolgálni.

Sajnos az egyes EU tagállamok más-más szabályokat és eljárásokat léptettek életbe azt illetően, hogyan lehet az említett engedélyeket a megengedett időkerettel és sebességgel, a jármű kíséretével, stb. kapcsolatban beszerezni.
Ezek az eltérések bizony megnehezítik a túlméretes árukat szállítani kívánók dolgát, viszont egy rutinos fuvarozócég pontosan tudja, milyen engedélyt hol és hogyan lehet beszerezni.
Ki végezze a túlméretes áruszállítást?

Mindig fontos szem előtt tartanunk, hogy a túlméretes áruk szállítására kellőképpen felkészült fuvarozó cég jóformán bármit el tud szállítani, ami mozdítható. Ha nagy vitorlás jachtot, kisebb házat vagy akár utasszállító repülőgépet szeretnénk szállíttatni, mindig nézzünk körbe a vállalkozói piacon, hiszen idehaza is több cég foglalkozik akár évtizedes tapasztalattal is a túlméretes fuvarozás területén.
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés