Hírek

Az irányított fúrás a megoldás

2015. március 5. // Kategória: Hírek

Az irányított fúrás olyan technológia, amely rövid kivitelezési idő és minimális földmunka mellett biztosítja a csőfektetések költséghatékonyságát.Az irányított fúrás olyan technológia, amely rövid kivitelezési idő és minimális földmunka mellett biztosítja a csőfektetések költséghatékonyságát. Az alkalmazása a vezetékfektetés egy különleges eljárása, úgynevezett kitakarás nélküli technológia.
Az irányított fúrás során az alkalmazott fúróberendezés akár – csőátmérőtől és talajtípustól függően – 300 méter hosszú, megszakítás nélküli fúrást is lehetővé tesz. Ennek az alapfeltétele a megfelelő navigáció.
A navigációs irányítás olyan adó-vevő rendszeren át zajlik, amellyel a fúrófej pozíciója, dőlése és iránya a fúrás teljes ideje alatt követhető és változtatható. A fúrásvezető az összes mért adatot folyamatosan figyelemmel követi, valamint jegyzőkönyvezi az irányítási korrekciókat.
Az első irányított, úgynevezett pilótafúrást követően a bővítőfej kerül a fúróra. Ez szavatolja a megfelelő átmérő elérést, amit a haszon
 

 

- vagy védőcső behúzása követ.

Az irányított fúrásnak kétféle előnye is van: egyrészt költségkímélő, másrészt természetkímélő, hiszen a rövid kivitelezési időtartam alatt nem történik bontási munka, nincs földmozgatás, a közforgalmat sem zavarja, könnyű a helyreállítás és a természetet csak pontszerű behatások érik.

Az irányított vízszintesfúrás forradalmasította a 80-as évek közepén a feltárás nélküli csőfektetést, illetve csőbehúzást. Lehetővé vált az akkor újnak számító KPE csövek különböző objektumok, um. autópályák, folyók, vasúti töltések alatti átvezetése. A Vermeer gépek ebben az iparban kivívták a legközkedveltebbekként az elismerést és a sikereket a világ szinte minden pontján.
A fúrás elve, hogy az indulási pontról egy speciális alakú fúrófejjel, melyben egy jeladó szonda is található, hajlékony fúrórudak toldásával elfúrunk az adott célpontba. Ott a fúrófej a VERMEER által fejlesztett csatlakozási mód miatt pillanatok alatt lecserélhető a szükséges bővítőfejre, mögéakasztva a behúzandó új csövet.
Mind a fúrási, mind a behúzási fázisban bentonitkeverő egységből nagynyomású szivattyúval szállított folyadék gondoskodik a talajkiszállításról, kopáscsökkenésről, kenésről és hűtésről.

Az irányított fúrás menete kilenc szakaszra tagolódik.

1. A fúrási feladat meghatározása
2. Tervezés
3. Felvonulás a munkaterületre, a terep előkészítése
4. Behúzandó cső elkészítése
5. Vezető (pilot) furat kifúrása
6. Bővítés
7. Végleges cső behúzása
8. Helyreállítás
9. Dokumentálás

Az irányított fúrás forradalmasította a cső- és kábelfektetést, hiszen a technológia segítségével közművezeték fektetése, és vezeték felújítás ugyanúgy elvégezhető, mint az utólagos szivárgó-rendszerek kialakítása.
Az irányított fúrást végző cégeket megtalálja oldalunkon
 

hirdetés
hirdetés
hirdetés


hirdetés
hirdetés
hirdetés